Kako ostvariti zdravstveno osiguranje pri putovanju u inostranstvo

Osigurana lica Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske, za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu, mogu da na osnovu odgovarajućeg ino-obrasca, ukoliko im zatreba hitna medicinska pomoć, koriste zdravstvenu zaštitu o trošku FZO u zemljama sa kojima BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju.

Sporazumi su potpisani sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Belgijom i Luksemburgom.

Sporazumi su potpisani i sa Velikom Britanijom, Češkom i Slovačkom, ali za ove zemlje FZO ne izdaje ino-obrasce, jer je međunarodnim sporazumima drugačije regulisano, ali je važno da osiguranici, ako im zatreba medicinska pomoć, kod sebe imaju pasoš BiH.

Kako ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje u inostranstvu:

Osigurano lice prije odlaska na put treba da se javi porodičnom ljekaru, koji izdaje uvjerenje o zdravstvenom stanju osiguranika, odnosno o njegovoj sposobnosti za put, koji domovi zdravlja naplaćuju u skladu sa cjenovnicima.

Na osnovu uvjerenja, osiguraniku se u nadležnoj poslovnici FZO izdaje ino-obrazac, koji Fond ne naplaćuje i sa kojim osiguranik treba da se javi zdravstvenom osiguranju zemlje u koju putuje, gdje će dobiti odgovarajuću potvrdu, koju će koristiti u slučaju da mu zatreba neodložna zdravstvena zaštita.

Ino-obrazac u ovim slučajevima se može izdati za ukupno 60 dana u toku godine, saopšteno je iz FZO Srpske.

Ino-obrazac nije alternativa putnom osiguranju, koje pokriva više rizika u odnosu na ovaj obrazac, te ne pokriva troškove ciljanog, planiranog odlaska u inostranstvo radi liječenja.

Osiguranici, koji u inostranstvo putuju službeno ili iz drugih razloga, detaljnije o proceduri i tome šta je potrebno za izdavanje odgovarajućeg obrasca, informacije mogu pronaći u Pravilniku o korišćenju zdravstvene zaštite izvan Srspke ili u poslovnicama Fonda.

Ukoliko se osiguranik zadesi u nekoj od zemalja sa kojima BiH ima sporazum o socijalnom osiguranju i zatreba mu hitna medicinska pomoć, a nije izvadio ino- obrazac, zdravstvena ustanova koja je zbrinula osiguranika obavezna je da obavijesti zdravstveno osiguranje te zemlje o prijemu osiguranika Fonda Srpske na liječenje.

Nakon toga, zdravstveno osiguranje zemlje u kojoj je osiguranik zbrinut kontaktira FZO sa zahtjevom za naknadno izdavanje obrasca o kojem razmatraju stručne službe Fonda i o odluci odmah obavještavaju nadležno zdravstveno osiguranje zemlje u kojoj osiguranik privremeno boravi. Ukoliko se zahtjev odobri, troškove će snositi Fond.

Ukoliko se osiguranicima i pored posjedovanja ino-obrasca naplati hitna zdravstvena usluga u zemlji, koja sa BiH ima potpisan sporazum, po povratku osiguranik može da podnese zahtjev za refundaciju troškova u FZO.

Prošle godine ukupno je izdato 41.360 potvrda, a uglavnom se najviše potvrda izda za vrijeme ljetovanja.

Izvor: banjalucanke.com