Banjalučka biciklijada “Dva su točka dovoljna”

Photo credit: facebook.com/CentarZaZivotnuSredinu

Šesnaesta po redu banjalučka biciklijada održaće se u petak 22. septembra, sa startnim okupljanjem u parku Petar Kočić u 17:15, a početak vožnje najavljen je za 18:00 časova.

Predviđena je ista ruta kao i prethodnih godina, koja podrazumijeva 7 kilometara po banjalučkim gradskim ulicama, te povratak u park Petar Kočić kako bi se napravila zajednička fotografija učesnika biciklijade. (Mapu rute možete da vidite na kraju teksta)

Organizatori događaja UG “Centar za životnu sredinu” napominju da roditelji sa djecom treba da znaju da se grupa biciklista kreće od 12-15 km/h, pa bi trebalo da procijene da li njihovi mališani mogu da izvezu predviđenu dionicu ovim tempom. 

Photo credit: facebook.com/CentarZaZivotnuSredinu

Vožnja neće biti takmičarskog, već promotivnog karaktera, a pozivani su svi biciklisti da svojim kreacijama na biciklu, muzikom i zvoncima obogate kolektivno kretanje kroz grad.

Kacige zakonski više nisu obavezne dok se vozite na biciklu, ali je preporučljivo naročito mlađim osobama, koje još nisu savladale vožnju, da ih nose, ukoliko žele.

Sigurnost svih učesnika biciklijade je najvažnija stvar, a da bi događaj prošao bez ozlijeda i padova, učesnici treba da znaju da će svi imati ulogu redara! Iako će biti organizovana pratnja policije, koja će da zaustavlja saobraćaj dok se kolona biciklista kreće gradom, svi učesnici treba da paze jedni na druge i trude se da sve prođe bez problema.

Biciklijada se održava u okviru Evropske sedmice mobilnosti sa porukom da “Dijeljenjem dobijamo više”, pa se apeluje na bicikliste da ne zaborave na kolektivnu sigurnost.

Činjenica je da često dijele prostor za kretanje za motornim vozilima, ali je sve više onih koji iz sigurnosnih razloga voze trotoarom, čime mogu da ometaju pješake i osobe sa invaliditetom. “Ostavimo to malo prostora što imaju za njih, a priključite se akcijama za poboljšanje uslova za bicikliste u našem gradu”, poručuju iz Centra za životnu sredinu.

Organizatori najavljuju i iznenađenje za sve vas koji volite da vozite bicikl u gradskim uslovima, a koje će vam biti saopšteno na dan vožnje.

Pridružite se i učestvujte u događaju kojim svi treba da pokažemo koliko nam je neophodna biciklistička ali i pješačka infrastruktura.

Više o samom događaju možete pročitati na sljedećem linku.

* Mapa predviđene biciklističke rute: