Mama intervju – Jelena Joksimović

Zamolili smo našu današnju gošću Jelenu Joksimović da nam se sama predstavi:

Jelena: Najzanimljivije i najizazovnije od svih “zanimanja” je to što sam majka malenom dječaku Filipu, koji uskoro puni tri godine i ispunjava moj život na najljepši mogući način. Jednako zanimljivo je biti i drugarica jednoj posebnoj kujici, Lili. Imam “sreću” da su im karakteri takvi da se na malo šta može uticati, tako da je svaki dan nova borba između dva tvrdoglavca i dva popustljivca.  Prije sina, tron prve ljubavi je zauzimao posao. Od prvog broja sam urednica bosanskohercegovačkog izdanja magazina Ljepota&Zdravlje i trenutno ih brojim 112. Nakon završenog fakulteta (smjer Odnosi s javnošću i menadžment komunikacije), koji je trajao preeedugo, malo sam smanjila mentalni haos i počela da uživam još više u poslu koji radim.  Ovisnica sam o putovanjima, PR seminarima i svakodnevnom učenju na poljima koja me interesuju. Završila sam medicinsku školu, što objašnjava ljubav prema zdravlju i uopšte tim temama. Obožavam homeopatiju (završila sam slovenačku trogodišnju školu homeopatije „Belladona“ i imam zvanje terapeuta), akupunkturu, ajurvedu i sve što je alternativno. Redovno trčim (upravo se pripremam za BL polumaraton), plešem oko šipke, a kad stignem “svratim” i do teretane.

Mamaklik: Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Jelena: Srećom, nije nijedan isti. Počinje slično, a to je buđenjem u 7 sati, doručkom, tuširanjem, gledanjem crtanih filmova i odlaskom na posao oko pola 9. Na poslu je uglavnom drugačije svaki dan, a zavisi od datuma. Vrijeme mjerim na “prije” I “poslije” štampe.

Mamaklik: Koji vam je nadraži dio dana?.

Jelena: Uhh. Jutro definitivno. Puna sam entuzijazma, ali ga mnogi ne dijele sa mnom. Tad sam nekako u vrhuncu pozitivne energije.

Mamaklik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Jelena: Da, kažu da mi je lako da se organizujem zato što imam jedno dijete. Pa ok… Možda, ali mislim da je sve stvar dogovora i organizacije. Nije uvijek moguće, ali ako vam je stalo do tog “svog” vremena, naći ćete ga.

Mamaklik: Vaše vrijeme sa djecom izgleda…?.

Jelena: Uglavnom smo u parku Mladen Stojanović, a ako pada kiša u igraonici ili se družimo sa djecom kući. Pozovemo drugare ili mi idemo kod njih.

Mamaklik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?.

Jelena: Iskreno, kako sam jako dugo pokušavala ostati trudna, nisam se nadala dvjema crtama na testu trudnoće. Ostavila sam ga u 6 h i zaboravila. Tek kad sam sljedeći put išla u toalet, vidjela sam test i šokirala se. Mislim da nisam bila više sposobna da bilo šta mislim. Samo sam uživala u tom osjećaju.

Mamaklik: Kako je prošla vaša trudnoća?

Jelena:  Sve je počelo jako lijepo i bajkovito, ali na našem podneblju kao da je obaveza da svaka trudnica nekim čudom završi pijući Utrogestan. Negdje oko trećeg mjeseca sam dobila te tablete i do kraja trudnoće ih pila. Osjećala sam se kao bolesna, a ne kao trudna. Uglavnom, bitno je da je sve na kraju prošlo kako treba, a taj sam, negativni, dio već potisnula J.

Mamaklik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Jelena: Imam par flash back trenutaka iz bolnice. Nisu negativni, ali su nekako kao da sam posmatrala kao treće lice, kao da se ne tiču mene. Sjećam se radosti koju sam osjećala kada su mi donijeli Filipa u sobu, kako sam ga ljubila dok je spavao (to i sad radim, svaku noć) i kako nisam znala uopšte da uzmem bebu u ruke. Imala sam 31 godinu i nisam znala da uzmem bebu, niti sam je ikad prije držala u rukama! Kod kuće već počinje haos, dojenje, nespavanje i tako skoro dvije godine. Mislim da sam tek prije pola godine došla sebi i sastavila duže od tri sata spavanja “u komadu”. Zavidim svima čija djeca spavaju… I sad!

Mamaklik: Šta savjetujete drugim mamama?

Jelena: 1.Sve će proći 2. Imate pravo na vrijeme za sebe (vi odaberite, fizička aktivnost, prijatelji, ili sve to) 3. Krivica je glupost! 4. Izađite bar jednom sedmično (naveče, ne u slastičarnu) 5. Kad izađete, ne pričajte o djeci

Mamaklik: Kako uspjevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Jelena: Mislim da se to samo od sebe složi. Nisam još uvijek primijetila da nešto moram usklađivati, savršeno se nadopunjuju. Poenta je raditi ono što volite, pa onda nema potrebe za usklađivanjem. Osim u trenucima kada imam neke večernje događaje, pa ako ne može suprug, onda angažujemo moju mamu da čuva Fiću.

Mamaklik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Jelena: Lazanje sa piletinom: Isjeckati dva pileća filea, izdinstati na jednoj glavici luka, dodati pola litre sosa od paradajza i još malo dinstati dok se ne zgusne. U drugoj posudi napraviti bešamel (100g putera istopiti i dodati 4 kašike brašna. Kada potamni, postepeno sipati pola litre mlijeka, ili više, zavisi od gustine). Podmazati vatrostalne tepsije i redati list tjestenine za lazanje, crveni sos, bešamel, pa tako dok ne nestane “materijala”. Peći 30 minuta na 220 stepeni C.

*jedan od listova namazati kikiriki puterom

Mamaklik: Vaš životni moto?

Jelena: Evo razmišljam već nekoliko minuta i shvatam da ga nemam, osim da živim svaki dan onako kako mi se tog trenutka živi. Imam neke strahove, zbog kojih ne mogu potpuno to da ostvarim, ali kad sačekam, kad sam dovoljno strpljiva, opet dođem do toga da bude kako sam htjela/željela.