Boja godine za 2017-u: Zeleno, volim te zeleno!

Kada najveći autoritet za boju, Institut Pantone, odredi šta će biti trend, pokorno ga slušaju grafička, dizajnerska, arhitektonska i modna scena.

Jedini svjetski Institut za boje, Pantone, smješten je u New Yorku i diktira trendove cijelome svijetu! Na njihovim preporukama svoje odluke zasnivaju najugledniji svjetski dizajneri – kako oni koji kreiraju odjeću, modne dodatke i parfeme, tako i dizajneri enterijera, namještaja, ukrasa za kuću…

U decembru prošle godine objavili su IT boju za 2017-u, jarku nijansu zelene – Greenery!

Ova je živahna boja već pokorila modni svijet…

Ipak najradije su joj se priklonili dizajneri enterijera – na sreću svih ljubitelja prirode, jer zelenilo je posvuda, na zidovima, podovima, suđu i jastučićima!

I zaista, ne postoji boja koja u prostor unosi više svježine i radosti od zelene, boje prirode i proljeća, boje života i novog početka. Zato ozelenite svoje domove, ako ne ukrasnim dodacima onda svakako biljkama, jer od prirodnog zelenila ne postoji ljepši ukras, a naročito kad je „u modi“  😉

 

Što se garderobe tiče, zelena je podjednako kao i u prostoru, boja koja cjelokupnom izgledu daje notu svježine i živahnosti.

Najbolje se slaže uz kompatibilne roskaste tonove, a naročito hit boju ove pretproljetne sezone – pastelne bežkaste puder roze i plave nijanse.

Za one odvažnije, predlažem da jarku zelenu kombinujete sa jednako jarkom ružičastom, poznatijom kao fuxia. Ili sa uvijek popularnim cvjetnim i leopard uzorcima!

Ono što je bitno je da nijansa zelene bude njena jarka nijansa, što sličnija ovoj koju je predložio Pantone, ali ukoliko vam se ne dopada „trava zelena“ onda birajte neku tamniju, ako je i ostala garderoba tamnijih boja , i obnuto, birajte nježnije maslinaste tonove zelene, ako nosite svijetlu garderobu pastelnih boja. Ako pak niste ljubitelj zelene na garderobi, onda se odlučite za dodatke, jer zelena je odlična boja za akcentovanje, pa izaberite torbice, cipele, brošiće,…

Zelena je najljepša u svojoj smaragdnoj nijansi, i naravno, na nakitu…

Iako nije boja koja nas asocira na eleganciju, u specifičnim krojevima može biti vrlo efektna i izgledati božanstveno. Kada su posrijedi tamnije nijanse, bolje izgleda na ukrojenim ravnim modelima i čvrstim materijalima, dok u svojim maslinastim tonovima najviše dolazi do izražaja na ženstvenim i lepršavim haljinama.

Zelena je odlična i kao varijanta za make up, ali budite oprezni, ukoliko ne baratate vješto sa sjenilima, odlučite se za kreon, jer je zelena – bar meni – najefektnija upravo kada se koristi na taj način, u olovci i to kao eyeliner iznad oka ili na liniji ispod oka.

Ukoliko se ipak odlučite za neke lakše beauty trikove, onda definitivno izaberite neku efektnu nijansu laka za nokte!

I nadam se da vam je zelena inače omiljena boja, i da ste u ovom članku uživali, a ako nije – nadam se da je poslije ovog članka, to postala! 😉

AUTOR: Bojana Mutić