Zar je moja beba već prvačić ? Dođite na radionicu za roditelje

April. Sunce grije i popupavaju trešnje. Miriše behar. I prije šest godina je isto tako mirisao a vi ste u naručju nosili vašu mirisnu bebicu. Ni sanjali niste da će vrijeme tako brzo proći. A prošlo je.

Sada razmišljate o tome da li je prerano da krene u školu. Možda ste mogli da odgodite za još jednu godinu?! Ali onda će mu, možda, biti dosadno u školi?! A pametno je! Sve zna. Ali kako će se snaći u novoj sredini? Naš obrazovni sistem nije ono što je nekad bio. U vama se smjenjuju osjećaji ponosa što je vaše maleno već stasalo za školu i strijepnje kako će prihvatiti promijene koje će mu škola donijeti.

Često možemo čuti za probleme sa kojima se školarci susreću. Od lošeg uspjeha do vršnjačkog nasilja. I želimo vjerovati da se tako nešto našem čedu neće dogoditi.Istini za volju niko nam ne daje informacije i savjete na koji način da odgajamo svoju djecu. Oslanjamo se na roditeljske instikte i ono što smo naučili od naših roditelja. Ponekad to nije dovoljno. Trebaju nam informacije. Treba nam neko ko može da nas posavjetuje kako na najbolji način da pripremimo svoju djecu za novi svijet u koji ulaze.

U udruženju građana DRIP-djeca roditelji i porodilje rade žene koje su, i same majke, svjesne potrebe da se roditeljima pruži podrška u njihovim naporima da budu što bolji roditelji i pruže svojoj djeci maksimum podrške. Iz tog razloga organizuju radionice za roditelje budućih prvačića.

Radionica će  se održati  u subotu 08. aprila od 17.30 do 19.30 časova na adresi Vase Pelagića 10.

Na radionici će pedagog i psiholog, sa iskustvom rada u školi, roditeljima dati informacije oo samom upisu u prvi razred, o tome na koji način oni mogu da pripreme svoju djecu u toku narednih mjeseci kako bi mališani u školu krenuli što spremniji na promijene koje će uslijediti. Dešava se da roditelji, uslijed nedovoljno informacija, na pogrešan način pristupaju polasku u školu što može da rezultira reakcijom djece kakvoj se nismo nadali ni očekivali.

Često roditelji izvještavaju da djeca polaskom u školu ispoljavaju promijene u ponašanju kao što su povučenost, razdražljivost, agresija, strah ili pojava noćnog mokrenja. Adekvatnim pristupom i pravovremenom reakcijom možemo uticati da se pojava ovakvih promijena svede na minimum.

Prvi utisak i prvo iskustvo su važni. Oni će u najvećoj vjeri „ obojiti “ školovanje vaše djece.

Pozivamo vas na radionicu kako bismo zajedno vašim prvačićima dali pozitivno iskustvo polaska u školu i vjetar u leđa ka novim saznanjima.

Autor : Dubravka Vujnović Božić

Više informacija  možete pronaći FB stranici DRIPA.