Za podršku tokom vantelesne, sestrama i doktorki napravili dirljivu poruku

Kako bi se zahvalili doktorima i medicinskim sestrama i embriologu, koji su prolazili dugu i tešku borbu zajedno sa njima, Ivana i Mladen, mladi bračni par iz Niša koji više od sedam godina pokušavanja nije uspeo da dobije dete prirodnim putem, rešili su da naprave dirljivu posvetu koja danim kruži društvenim mrežama.

Naime, iako su svi rezultati bili u redu, Ivana i Mladen godinama su bili očajni jer nisu mogli da dobiju dete. Sve su pokušavali, čekali, nadali se, bili strpljivi, ali uzalud. Kada su već počeli da gube nadu, očajni, otišli su da se upišu na listu za vantelesnu oplodnju.
„I supruga i ja smo već bili očajni. Gledali smo parove sa malom decom oko nas i pitali se zašto i mi ne možemo tako, zašto se baš nama to dešava. Tada smo rešili da odemo na vantelesnu oplodnju. Javili smo se doktorki Jasmini Popović koja je rekla da nema razloga za brigu“, priča Mladen.

A onda, lepa vest. I to baš na praznik, na Blagovest.

„Prvo pismo da je odobrena vantelesna nam je stiglo na Blagovest. Praznici su se padali na svaki naredni naš važan korak, kada su joj radili oplodnju, kada je išla na prvi ultra zvuk, a i kada se dete rodilo i to na Teodorovu subotu, po kojoj je i dobio ime“, kaže presrećni tata.

Kada se Teodoro rodio, svi su, kaže, zajedno slavili. I sestre, i doktorka, i roditelji…

„Doktorka i sestre su bile presrećne što je vantelesna uspela i to iz prve. Sestre su odmah tražile da im pošaljemo sliku bebe. Veoma su bile požrtvovane i dok je supruga bila trudna, sve vreme su zvale da pitaju kako je, obilazile su je kad je dolazila na preglede, savetovale je, smirivale i zato smo rešili da im se na neki način zahvalimo“, priča otac malog Teodora.

Pesmu su, kaže, smišljali supruga i on zajedno, a mali Teodor još jednom je izmamio osmehe sestrama Ivani, Nataši, Jelici, Dijani, Sneži, doktorki Jasmini i naravno embriologu Baši, bez koga sve ovo ne bi uspelo.

Prva vantelesna oplodnja u Nišu je urađena 2008. godine u Kliničkom centru na Odeljenju steriliteta za ginekologiju i akušerstvo.

Tim koji je veštačkim putem na svet doneo prvu bebu u Nišu, foto: I. V.

Izvor: Niške vesti