Ukoliko se karcinom dojke na vrijeme otkrije, mogućnost njegovog izlječenja je veća od 90%!

Maligne bolesti su jedan od vodećih javnozdravstvenih problema, kako u svijetu, tako i kod nas. Prema izvještajima Zavoda za zdravstvenu zaštitu i bolničkih registara rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod naših žena, dok su kod muškaraca najučestaliji karcinom pluća, debelog crijeva i prostate.

Rano otkrivanje bolesti je imperativ, jer ukoliko se karcinom dojke na vrijeme otkrije, mogućnost njegovog izlječenja je veća od 90%.

Veliku ulogu u razvoju karcinoma pored negenetičkih faktora (dob, povećana tjelesna težina, pušenje,…) imaju i genetički faktori, odnosno nasljeđe. Na primjer, žene kojima je majka, sestra ili tetka oboljela od raka dojke, imaju procijenjeni relativni rizik za nastanak karcinoma dojke 8 puta veći od slične populacije žena bez pozitivne porodične anamneze.

Otkrivena su 2 supresorska gena, BRCA 1 i BRCA 2, koji su dovedeni u direktnu vezu sa nastankom nekih od porodičnih tumora. Tako žene sa mutacijom jednog ili oba gena imaju znatno veću vjerovatnoću da će oboljeti od raka dojke ili jajnika, ali i drugih karcinoma.

Svaki čovjek je rođen sa ovim genima, koji dok nisu mutirani, ne stvaraju zdravstvene probleme. Međutim, ukoliko oni ne funkcionišu kako treba, odnosno ukoliko su nosioci štetne mutacije, rizik od nastanka karcinoma je mnogo veći. Muškarci sa naslijeđenim mutacijama BRCA gena takođe su suočeni sa povećanim rizikom od raka dojke, prostate, debelog crijeva, želuca i drugih karcinoma.

Ove gene, ali i dodatna 24 gena analiziraju MyBRCA i MyBRCA HiRisk testovi, američke kompanije Veritas Genetics, koji su sada dostupni i u BiH. Ovi testovi predstavljaju jednostavne skrining testove iz uzorka pljuvačke pacijenta, a ljekari ih savjetuju kao dio rutinske medicinske njege. Preporučuju se svim osobama iznad 30 godina života, kako ženama tako i muškarcima, a posebno onima koji su u grupi visokog rizika.

Za sve dodatne info posjetite LINK