Otvorili svoje srce za druge: Promovisana prva grupa hranitelja Kantona Sarajevo

Foto: vlada.ks.gov.ba

Promocija prve grupe hranitelja koji su pohađali PRIDE program obuke u prostorijama Kantonalne javne ustanove Dom za djecu bez roditeljskog staranja održana je u petak 9. februara. Certifikate hraniteljima koji su prošli pomenutu edukaciju uručila je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović zajedno sa Armom Tanović -Branković, takođe hraniteljicom.

Svi ovi hranitelji prošli su devet sesija u trajanju od tri sata, a svi koji bi to željeli postati treba da se obrate nadležnom Centru za socijalni rad.

Certifikate su dobile i žene koje više od 30 godina pored svoje djece odgajaju i brinu se o onima koji nažalost nisu imali priliku da odrastaju u toplom porodičnom ambijentu.

Adila Bolić je postala hranitelj djevojčici sa downovim sindromom, i dok su je mnogi osuđivali zbog njene odluke, ova dobra žena im je samo govorila da smo svi božija bića koja imaju pravo na ljubav. Navela je kako je život ljepši kad nekome pomognete, te da se nikada ni u jednom momentu nije pokajala zbog svoje odluke, a sve je učinila na nagovor svoje kćerke.

“Ljubav prema djeci je osnovna stvar da biste uopšte mogli postati hranitelji, jer za to ne postoji obuka. Trenutno imamo oko 30 certifikovanih potencijalnih hranitelja koji imaju djecu u brizi ili su izrazili želju da to postanu. Vrlo je važno da oni imaju topao i brižan odnos prema toj djeci, da ih štite i održavaju redovne kontakte s njihovim biološkim roditeljima”, objasnila je edukatorica Aida Aganović.

“Za mene je ovo jedan poseban događaj jer su s nama humani ljudi koji su spremni u svoje domove primiti djecu i pružiti im svu potrebnu brigu i njegu. Prošli su obuku i sad će imati priliku biti roditelji dječacima i djevojčicama koji uđu u hraniteljski proces, sve dok njihove biološke porodice ne ojačaju”, istakla je ministrica Amela Dautbegović.

Dodala je i kako je zahvaljujući pomenutoj obuci moguće realizovati i primjenu Federalnog zakona o hraniteljstvu.

Svi hranitelji su se složili kako porodica ima primarnu ulogu u odgajanju i razvoju svakog djeteta. No, neka djeca, iz različitih razloga, ostaju bez roditeljske pomoći zbog čega su oni odlučili da im pomognu i za sve njih je ovaj dan poseban, saopšteno je iz Press službe Kantona Sarajevo.