Zašto se djeca trebaju igrati vani čak i zimi?

Donosimo vam nekoliko razloga zbog kojih trebate djecu izvoditi vani, na igranje, kada je hladno i zima. Nema razloga da dijete provodi vrijeme ispred tableta, telefona ili televizora. Toplo se obucite i van!

Jačanje imuniteta

Djeca koja veliki dio djetinjstva provode vani generalno su zdravija jer su na dnevnoj bazi u kontaktu sa zemljom, životinjama i različitim bakterijama. Kada dijete dođe u kontakt s različitim stvarima i bakterijama na prirodan način, manje je vjerovatno da će razviti autoimune bolesti i alergije. Zimi vrijeme djetetu nudi drugačije poticaje nego u drugim godišnjim dobima. Snijeg, kiša, hladan vjetar, niske temperature. To su sve elementi prirodnog okruženja koji se zimi ne čine tako ugodni. Djeca se lako prilagode i mogu uživati u svakom trenutku. Važno je da su odjeveni u toplu i slojevitu odjeću (pazite da ipak nije previše jer će djetetu biti vruće), obucite im vodonepropusne tople cipele (ako idu kroz snijeg), zaštitite im prstiće rukavicama i glavu toplom kapom. Izložene dijelove kože namažite nekom zaštitnom kremom. Budite pažljivi ako se igraju na otvorenom u planinama, tada ne zaboravite na zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom.

 Jačanje tijela

Igrom u kući dijete se ne može razgibati dovoljno. Djeca vole skočiti na krevet, iz kreveta, trčati kroz hodnik, popeti se na komodu… jer svoju energiju trebaju negdje potrošiti. Igra na otvorenom puno je primjerenija za dječje razgibavanje. Zima nije izgovor da djeca ne smiju vani, trče po igralištu, spuste se niz tobogan, igraju se loptom ili voze bicikl. Za lijepih dana možete otići negdje u planine, čak i ako sunčani dan prate niske temperature. Još više uživanja u pokretu pružit će sanjkanje, skijanje, klizanje, grudvanje, slaganje snješka i svakakvih drugih oblika od snijega. Čak i jednostavna šetnja kroz snježne staze vaše će dijete učiniti sretnim.

Razvijanje mašte

U doba razvoja tehnologije djetetu je dostupno previše stvari. Dijete treba pustiti da razmišlja i pronalazi samo rješenja, da mašta i upoznaje nove stvari. Mašta se treba razvijati kroz igru i uloge, ne smijemo pustiti dijete da previše gleda crtiće i sadržaje na internetu. Uzmite dijete za ruku i izvedite ga vani, čak i u zimskim danima mogu se igrati policajca i gusara, stavite mu snijeg na jednu hrpu i neka izgradi ledeni dvorac. Ili nešto slično. Dopustite djetetu da samo odredi oblike i scenarij igre, neka se igra onako kako ono želi. Tako će otkriti uzroke i posljedice. Ta iskustva su neprocjenjiva za dijete, a roditelj ne treba uvijek usmjeravati tok igre.

 Razvijanje logičnog razmišljanja

Igrom na otvorenom dijete uči kako riješiti probleme iz svakodnevnog života. Ako mu lopta padne iz ruku, mora ju podići, ako želi izgraditi ledeni grad, mora napraviti kocke leda, snješka  treba napraviti od manjih snježnih grudvi koje se valjaju po snijegu…Igra na otvorenom nudi bezbroj mogućnosti za učenje o pravilnom redoslijedu procesa koji su neophodni za postizanje cilja. Okolina pruža bezbroj mogućnosti za takvu vrstu učenja, a još je učinkovitije kada se dijete nađe zajedno s prijateljima. Kontakt i igra s drugom djecom također potiču logično razmišljanje. Pustimo djecu da se razvijaju i uče u interakciji s drugom djecom, bili oni malena ili nešto veća djeca. Svaka osoba donosi specifična znanja i stvara specifične odnose.

 Vitamin D

Djetetu je za zdravlje potreban vitamin D. Vitamin D se u tijelu proizvodi kada je tijelo izloženo ultraljubičastom svjetlu. Već 10 minuta izloženosti suncu 2 do 3 puta sedmično dovoljno je za stvaranje dovoljne količine D vitamina koja je potrebna za zdravlje. A zašto nam je potreban? Vitamin D potiče apsorpciju kalcijuma koji je potreban za normalan rast i mineralizaciju kostiju i zuba. Osim fizičkog učinka, djeluje i na dobro raspoloženje, ispunjava nas energijom, poboljšava pamćenje i od sveukupne je dobrobiti za tijelo. Međutim, uvijek pripazite pod kakvim se uvjetima izlažete suncu. Duže izlaganje bez zaštite može biti štetno. Ako se zimi sanjkate ili skijate na snježnim padinama, zaštite svoje i djetetove oči sunčanim naočalama.

Padom temperature često padne interes i sama ideja da se s djetetom ode vani. Uz malo više planiranja, prikladne odjeće i obuće užitak je zajamčen. Kako kažu u Švedskoj, ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća. 🙂

Izvor:BabyCenter