U Banjaluci osnovano Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece


Proteklih dana u Banjaluci je osnovano Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj „Mrvice“.  Registraciju udruženja je inicirala grupa hrabrih mama, koje su do sada razmjenjivale svoja iskustva putem neformalnih druženja i društvenih mreža.

Značaj postojanja ovakvog udruženja je izuzetno veliki, posebno ako se uzmu u obzir istraživanja UN-a u kojima je utvrđeno da svako deseto dijete na svijet dolazi prije vremena, a čak 1,1 milion njih umre.

Bebe rođene prije 37. nedelje trudnoće nazivaju se nedonoščad, odnosno prijevremeno rođene bebe. Prijevremeno rođena djeca su najčešće mala i nedovoljno razvijena, sa porođajnom tjelesnom masom manjom od 2.500 grama. Zbog toga, odmah nakon svog rođenja, prolaze kroz mnoge rizike i borbe za život.  Sve ove borbe sa malim herojima prolaze i njihove porodice i do sada su, u Republici Srpskoj, jedinu podršku i pomoć imali na  odjeljenjima gdje su ove bebe hospitalizovane.

“Jedan od osnovnih ciljeva Udruženja “Mrvice” biće pomoć i podrška porodicama koje imaju prijevremeno rođenu djecu, ali svakako   želimo i  podići  svijest javnosti o ovoj pojavi.”, izjavila je  Jelena Glišić, predsjednica Udruženja. Brojne organizacije se trude da podignu svijest o problemima koji nastaju usljed prijevremenog porođaja, kako bi se on mogao spriječiti, ali i daju savjete kako da se takvim bebama pruži najbolja njega.

Međunarodni dan prijevremeno rođene djece je 17. novembar. To je datum kada se na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou skreće pažnja na probleme koje imaju ovi mališani i njihovi roditelji. Povodom ovog datuma i Udruženje “Mrvice” će organizovati niz aktivnosti.

“Povodom ovog datuma mi smo organizovali humanitarnu veče, gdje smo prikupili sredstva za skromne poklone koje ćemo 17. novembra uručiti Odjeljenju intenzivne njege i terapije i Odjeljenju patološke neonatologije sa prematuritetom, na Klinici za dječije bolesti  Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Tog dana ćemo posjetiti i spomen obilježje “12 beba” i organizovati simbolično puštanje ljubičastih balona zajedno sa našom djecom, našim malim herojima.

 

Međunarodni dan prijevremeno rođene djece obilježiće i roditelji iz Istočnog Sarajeva, u 17:30 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo. Skupu će se obratiti ljekari JZU bolnice Istočno Sarajevo, kao i roditelji, te tako podići svijest građana o prematuritetu i problemima koje on nosi”.

Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj najavljuje brojne projekte u narednom peridu, te poziva sve roditelje malih heroja da postanu članovi ovog udruženja i da im se pridruže u radu za ostvarivanje bolje podrške i njege za svu prijevremeno rođenu djecu.