Svjetski dan dijabetesa biće obilježen u Banjaluci, Sarajevu i Bijeljini

Povodom “Svjetskog dana dijabetesa” 14. novembra, u Bosni i Hercegovini će biti upriličen niz aktivnosti kako bi se skrenula pažna na težak položaj preko 336.000 građana BiH oboljelih od ove podmukle bolesti.

“Svjetski dan dijabetesa” biće obilježen u Banjaluci, muzičkom paviljonu “Staklenac” (park Petar Kočić), u utorak 14. novembra u terminu od 12:00 do 18:00 časova, sadržajnim programom uz razgovor o značaju prevencije, ranog otkrivanja i dobre kontrole ove bolesti, koje organizuje udruženje osoba oboljelih od dijabetesa DIABETno1.

Pored predavanja planirane su brojne aktivnosti i razgovori, mjerenje šećera u krvi, joga, značaj fizičke aktivnosti na dijabetes, bicikl kao sredstvo za postizanje bolje regulacije glikemije… Najmlađe očekuju radionice uz igru i crtanje, a sve učesnike čeka dobra atmosfera razmjena iskustava i pozitivne prakse.

PROGRAM
12:00 – 13:00 Okupljanje učesnika, radionica za djecu
13:00 – 13:30 “Dijabetes melitus – značaj prevencije, ranog otkrivanja i dobre kontrole” – Mirjana Bojić
13:30 – 14:00 “Dijabetes melitus kod djece” – Gordana Bukara Radjuković
14:00 – 14:30 “Dijabetes melitus u trudnoći” – Aleksandra Grbić
14:30 – 15:00 “Dijabetes melitus i kardiovaskularni rizik” – Tamara Kovačević Preradović
15:00 – 18:00 Aktivnosti i promocija udruženja “DIABETno1”

“Svjetski dan dijabetesa” u Sarajevu počinje istog dana, u utorak 14. novembra u 11.00 časova, sa tradicionalnom “Šetnjom za dijabetes” od Katedrale do zgrade Federalnog ministarstva zdravstva.

U 12.30 časova predviđeno je okupljanje na Trgu ispred BBI Centra i održavanje akcije “Danas djeca mjere šećer”, gdje će biti omogućeno djeci i mladima da izmjere šećer u krvi, krvni pritisak, a građanima Sarajeva biće podijeljeni edukativni materijali.

Sportsko udruženje osoba s dijabetesom “DiaBiH će uoči “Svjetskog dana dijabetesa” dan ranije 13. novembra u 19.00 časova odigrati utakmicu sa MNK Vogošća u dvorani “Ramiz Salčin”. Prije ove utakmice, najmlađi članovi “Slatke škole sporta” odigraće u 18:00 časova revijalnu utakmicu sa vršnjacima iz Vogošće.

Organizator je Savez dijabetoloških udruženja/udruga u BiH, a partneri za Federaciju BiH su Savez udruženja/udruga dijabetičara u Federaciji BiH, Dijabetološko udruženje Federacije BiH i Sportsko udruženje osoba s dijabetesom “DiaBiH”. Obilježavanje ovog dana je organizovano u saradnji sa IDF Europe.

Planirano je da organizacioni odbor u svakom mjestu organizuje šetnju za dijabetes kroz centar grada, štandove na kojima će mjeriti šećer i krvni pritisak, izračunavanje Body mass indexa, te podijeliti jabuke, vodu, promotivni materijal, glukometre i trakice. Ovisno o mogućnostima lokalnih udruženja organizovaće se predavanja, okrugli stolovi, sportske aktivnosti i slično.

“Svjetski dan dijabetesa” u Bijeljini biće obilježen u utorak 14. novembra humanitarnim koncertom za pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa, najavljeno je iz Centra za kulturu “Semberija”.

Koncert počinje u 19:00 časova, a nastupiće učenici Gimnazije “Filip Višnjić”, Plesni klub “101”, Plesni studio “Mega dens” i učenica Muzičke škole Valentina Mec.

Organizator humanitarne večeri je Udruženje građana “Odrasli za djecu” koje okuplja djecu oboljelu od dijabetesa i njihove roditelje.

Cijena ulaznice biće 3 KM.