Razvoj fine motorike: Šta sve mogu male ruke?

Pročitajte šta sve dijete može da uradi sa svojim rukama u periodu od rođenja do druge godine.

Rođenjem beba već posjeduje refleks hvatanja. To se najbolje primijeti kad bebi dodirnemo dlan i ona nam stisne prst. Ovo se gubi do kraja trećeg mjeseca života.

Sa dva mjeseca beba počinje otvarati šakicu, može da se skoncentriše na predmet gledanja na kratko vrijeme i već počinje da pomjera tijelo.

U trećem mjesecu beba već počinje da otvara šaku i prvo dodiruje drugu ruku ili gura ruke u usta. Takođe je sposobna da pokuša da hvata predmet koji stavimo ispred nje. Ovo više nije refleksni pokret već bebin pokušaj da svjesno uhvati predmet.

U petom ili početkom šestog mjeseca beba je na tom stepenu razvoja da može da prebaci igračku iz jedne ruke u drugu ruku. Takođe joj je jako zanimljivo da rukama hvata prste svojih nogu.

U osmom mjesecu beba je sposobna da drži po jednu igračku u svakoj ruci. U ovom period dolazi do koordinacije na nivou oko-ruka. Predmete hvata obično palcem i kažiprstom i sposobna je da prebacuje predmete iz ruke u ruku i da ih isto tako baca.

Sa devet mjeseci bacanje igračaka ili predmeta je već normalna stvar a bebu jako interesuje zvuk koji se čuje, buka joj je uzbudljiva. U ovom periodu i malo kasnije dijete se upoznaje sa dubinom prostora. Dijete intenzivno uči da se služi rukama i uz pomoć igračaka ali i uz pomoć pribora za jelo. U ovom period ne treba mu uskratiti iskustva koja stiče bacanjem, bukom i istraživanjem prostora i predmeta na svoj način.

Sa deset mjeseci dijete interesuju i sitniji predmeti i ruke su stalno u pokretu. Dijete sada uči kako da hvata sitnije predmete i da ih premješta na drugo mjesto. Mišići se u ovom period razvijaju i dijete do prvog rođendana ima jako dobru koordinaciju pokreta.

Sa dvanaest mjeseci dijete već otvara ladice sa obje ruke, sposobno je da drži dvije kocke u jednoj ruci i ruke savršeno sarađuju. Takođe je sposobno da lista slikovnicu ili da čak oponaša pisanje po papiru i da se sasvim lijepo igra slaganja kockica i slično.

Sa osamnaest mjeseci do dvije godine djeca već mogu da rade sve radnje i bez problema se igraju i sitnim i krupnim predmetima. Pokreti bacanja se vrše na gore a najviše uživa u hvatanju i bacanju lopte. Što se tiče crtanja može da pravi ravne linije po papiru. U ovom period dijete već pokazuje dominaciju jedne ruke nekim svojim učestalim pokretima.

Igrajte se sa djetetom, pokušajte mu priuštiti šarene igračke koje će mu sigurno biti zanimljive. Pokažite mu kako da se igra sa kojom igračkom i ohrabrite ga da sve radnje koje mu ne uspiju odmah ponovi. Uživajte u zajedničkoj igri.