U porodilištu u Crnoj Gori mama otpuštena kući sa tuđom bebom

U porodilištu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) desila se nečuvena situacija pošto je sa majkom otpuštena tuđa beba, javila je RTCG.

Iz KCCG je tim povodom saopšteno da će ubuduće prilikom otpusta, pored majke, prisustvovati još tri osobe sa klinike – jedan neonatolog i dvije medicinske sestre.

Nakon što su preuzeli bebu od babice i napustili porodilište KCCG, porodilja i njen suprug nisu ni slutili da dijete nije njihovo, a prvi je posumnjao otac koji je primijetio da je beba mnogo sitnija.

Kada su stigli kući majka je odvila novorođenu djevojčicu i vidjela da im broj narukvice nije isti.

Vratili su se u porodilište, gdje ih je u boksu čekalo njihovo dijete.

U KCCG potvrdili su da je došlo do zamjene beba.

“Prilikom otpusta medicinska sestra, kao i porodilja, nisu primijetile da majka i beba nemaju isti broj. Propust je nastao zbog nesavjesnog i neodgovornog rada, jer se sestra nije pridržavala procedure i protokola u vezi sa otpustima porodilja i novorođenčadi. Navedeni propust je odmah uočen i otklonjen”, saopšteno je iz KCCG.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo o događaju je odmah izvijestio upravu KCCG a protiv odgovorne sestre pokrenut je disciplinski postupak, radi promjene radnog mjesta i suspenzije, piše Tanjug.