Kako da znam da sam trudna?

Sigurno ste se više puta zapitale: izostala mi je menstruacija, da li sam trudna? Ili možda: stalno mi je muka, da nisam trudna? Nadamo se da ćete kada pročitate ovaj članak razriješiti ove nedoumice.

Najpouzdaniji simptom trudnoće je izostanak redovne menstruacije. Ako je izostala menstruacija, a prije ste mogli navijati sat po njenoj redovnosti, velika je vjerovatnoća da ste u drugom stanju.

Prateći simptomi kao što su mučnina, povraćanje, pospanost, pojačan apetit i dobijanje na težini mogu a ne moraju biti prisutni na početku trudnoće. Samo postojanje ovih siptoma mogu pobuditi sumnju ali nikako nisu dovoljni za potvrđivanje trudnoće. Neki od ovih simptoma su:

Jutarnja mučnina i povraćanje

Ovo su svakako jedni od pokazatelja da nešto nije uobičajeno kao ranije. Većina žena jutarnju mučninu osjeti tek mjesec dana posle zatrudnjivanja. Nekim ženama želudac počne stvarati probleme čak i prije. Jutarnja mučnina nažalost nije ograničena samo na jutra, jer se pojavljuje i preko dana, a i uveče. Osjećaj mučnine vas može dosta iscrpiti, čak i ako pojedete nešto taj osećaj mučnine je konstantno prisutan. Svakako se obratite ljekaru oko utvrđivanja trudnoće.

Često mokrenje

Primjetile ste da često trčite do wc-a da piškite? Kad vam menstruacija kasni nedjelju ili dvije, može vam se desiti da počnete češće mokriti. Uzrok za to je povećana količina krvi i drugih tečnosti u tijelu, a posljedica toga je da bubrezi prerade više tečnosti koja završi u vašoj bešici. Sa razvojem trudnoće taj je osjećaj sve jači jer plod koji raste sve više pritiska na vašu bešiku.

Promjene u čulu mirisa

Nije ništa neobično ako vam mirisi koji su prije trudnoće bili sasvim normalni i obični, počnu biti sve drugo samo ne prijatni. Gubitak ili pak sa druge strane pojačan miris koji osjećate može takođe biti jedan od simptoma vaše trudnoće. Obratite pažnju da li je možda parfem koje ste voljele promijenio miris.

Krvarenje

Kod nekih žena se dešava da 8-12 dana poslije zatrudnjivanja malo krvare. Iscjedak je obično jedva vidljiv, jer je blijedo ružičaste boje, a ne crvene kao inače. Ranu trudnoću često prate i grčevi.

Osetljivost i natečenost dojki

To je slično periodu pre nego što dobijete menstruaciju. Moguće je i da će područje oko vaših bradavica promijeniti veličinu i potamniti. Uzrok za to je povećan nivo hormona.

Umor

Vrlo čest simptom u prvih 8-10 nedjelja trudnoće. Povećan nivo progesterona i stres koji trudnoća donese tijelu u vama prouzrokuju osjećaj umora. Možda ćete imati osećaj da se niste dovoljno naspavale iako ste noć prije toga npr. spavale preko 10 sati.

Bolovi u kičmi

Osjećate se kao da nosite jako tešku đačku torbu na leđima? To može biti jedan od pokazivača vaše trudnoće. Bolovi su uzduž kičme, a mogu se javiti kao i predmenstrualni u donjem dijelu kičme. To može da vas zavarava, da pomislite da nije u pitanju trudnoća, već da će menstruacija stići svakog trenutka. Ukoliko taj bol ne jenjava, odnosno ukoliko konstantno osjećate ipak malo drugačiji bol od onog predmenstrualnog, morale bi razmisliti o rađenju testa na trudnoću.

Promjene u apetitu

Uprkos tome da brojne žene u trudnoći prati povećan apetit, još je češće da im hrana ne prija. Sa hranom vam se može desiti isto kao i sa mirisima, čak i sa onom koja je prije trudnoće bila omiljena. Takav osjećaj može biti privremen, ali isto tako se može desiti da prati svu trudnoću.

Test za trudnoću

Ipak najsigurniji odgovor na pitanje “Da li sam trudna?”, jeste dokazivanje postojanja hormona trudnoće. Kućni testovi za trudnoću, koji identifikuju prisustvo metabolita ovog hormona u mokraći, veoma su senzitivni već pri niskim koncentracijama ovih hormona u urinu tj. pozitvni su prve nedjelje nakon izostanka menstruacije. Ako želimo i ranije odgovor na ovo pitanje tada se preporučuje vađenje krvi već 2 nedelje poslije pretpostavljenog perioda oplodnje jajne ćelije, tj. u vrijeme očekivane menstruacije.

Ultrazvučni pregled u potvrđivanju trudnoće najbolje je raditi nakon prve nedjelje od izostaka menstruacije. Tek tada je trudnoća dovoljno velika, iako milimetarska, da bi bila vidljiva na ultrazvuku. U zavisnosti od starosti trudnoće različite strukture su vidljive pa se u početku vidi samo gestacijskii mešak, potom i eho embriona, a zatim i srčana radnja ploda.