Psihijatriski tretman – Prepoznajte prve znake i tegobe, javite se na kontrolni pregled

Primerena – individualna kombinacija procene, intervencije i prevencije upućuje klijente na put ozdravljenja. Povezanost ove tri komponente je ključna u održavanju mentalnog zdravlja.

Procena

Psihijatar kroz razgovore i odgovarajuće testove (individualno) prolazi sa osobom kroz proces procene.

Prvi korak –  početni intervju

Početni intervju služi da se razjasni zbog čega radimo procenu i koliko će trajati. Za ovu priliku bilo bi potrebno poneti svu prethodnu dokumentaciju, lekarske izveštaje, otpusnice, procene, sudske odluke, drugu dokumentaciju povezanu sa problemom. Zbog toga je za ovu fazu ključno da imamo dovoljno vremena na raspolaganju da bi procena bila što adekvatnija.
Na kraju intervjua kada se kompletira procena zakazuju se dalje sesije i testiranja. Na kraju procene psihijatar saopštava nalaze usmeno ili pismenim putem. Ukoliko se tokom tretmana ispostavi da su neophodna dalja testiranja ili druge medicinske analize terapeut je dužan da pacijentu saopšti zdravstvene i finansijske aspekte ove odluke.

Intervencija

Kada se kaže psihijatrijska intervencija svi odmah pomisle na lekove. Lekovi nekad predstavljaju dragoceno oruđe u psihijatrijskom tretmanu, ali nikako nisu obavezan ili jedini aspekt tretmana.

U psihijatrijskoj ordinaciji možete dobiti čitav niz usluga:

  • savetovanje
  • treninzi
  • terapija
  • urin test za supstance
  • pravne potvrde

Terapijski cilj ostvarujemo kroz individualnu ili grupnu terapiju (porodična, terapija zavisnika, bračna ili partnerska terapija).

Prevencija

Profesionalno praćenje i saradnja sa pacijentima predstavlja najbolju prevenciju ponavljanja problema.

Edukacija  pomaže da  ljudi sami prepoznaju prve znake i tegobe, pa da se odmah jave na kontrolni pregled. Vreme proteklo od prvih simptoma do javljanja psihijatru upravo je proporcionalno dužini tretmana koji sledi (što kasnije se osoba javi i tretman traje duže).

Doktor Nebojša Baračkov, neuropsihijatar