Dete hoće pažnju: Evo kako da mu se posvetite kad nemate vremena

Dete-hoće-pažnju-Evo-kako-da-mu-se-posvetite-kad-nemate-vremena-mamaklik-1.jpg

Bez obzira da li vodite domaćinstvo ili imate klasično radno vreme, u životu svakog roditelja dođe trenutak u kojem mu neodložne obaveze diktiraju tempo i nema vremena za igru sa detetom. A dete kao dete – hoće pažnju roditelja.

Sasvim je prirodno da dete hoće pažnju od vas. Kvalitetno provedeno zajedničko vreme je važno za detetov emocionalni i socijalni razvoj. Na koji način posvetiti pažnju detetu kada smo ograničeni sa vremenom?

U sledećim redovima nalazi se nekoliko korisnih načina koji će veoma značiti detetu, a vama neće oduzeti mnogo vremena koje već “nemate”.

Način na koji provodite zajedničko vreme sa decom je jako bitan, čak i bitniji od toga da po cele dane boravite zajedno bez adekvatnih i afirmativnih sadržaja.

Ako dete hoće pažnju – čitajte zajedno!

Stavite dete u krilo (čak i malo starije dete) i pročitajte mu priču. Na ovaj način ne samo što se povezujete sa detetom i ostvarujete kontakt kroz dodir, pažnju, bliskost, već na upečatljiv način kreirate uspomenu.

U samo 10 ili 15 minuta, koliko može da traje čitanje jedne priče, provešćete sa detetom na edukativan način, stvarajući poverenje, bliskost i negujući odnos u kojem se vidi da vam je, i pored svega, stalo da odvojite vreme za dete.

Ne zaboravite zagrljaj!

Ako ste baš „kratki“ sa vremenom, ponudite detetu zagrljaj koji nećete Vi prekinuti!

Zagrljaj prestaje onda kada vas dete pusti.

Benefit ovakvih trenutaka je višestruk. On pokazuje bliskost na jednom od najviših nivoa!

Ti biraš!

Ponudite detetu 15 minuta. Neka ono izabere šta ćete raditi tih 15 minuta, vaš zadatak je samo da 100% budete u tome!

To podrazumeva kontakt očima, pažljivo slušanje, učestvovanje i strpljenje.

Ovakvih 15 minuta se pamti duže nego 60 minuta u kojima ste samo fizički prisutni, ali svešću i duhom odsutni iz situacije.

Ako dete traži pažnju, pričajte o…

Podstaknite razgovor o nečemu za šta znate da zanima dete. Da li je to aktuelna tema u kući, odgovaranje na pitanja, razgovor o crtanim junacima..

Šta god da je u pitanju, razgovor na temu koja interesuje dete pokazaće da vam je stalo da čujete šta dete ima da kaže, ali i da podelite sa njim ono što njega zanima.

Kućni poslovi 

Uključite dete u vaše dnevne obaveze. Ovo zvuči teško, ali ako uključite dete u neke kućne poslove, možda nećete dobiti adekvatnu pomoć, ali ćete usrećiti i uposlite dete toliko da ćete momentalno dobiti zeleno svetlo za obavljanje stvari koje vas čekaju, bez smetnje!

Ovako deca učestvuju u svakodnevnim aktivnostima, osećaju se važno, vredno i od pomoći, uživaju u vašem društvu i uče zato što doprinose!

MamaKlik

KOMUNIKACIJA SA DECOM: 7 načina kako da pomognete detetu da bude komunikativnije

Važnost knjige za decu: 7 razloga zbog kojih bi trebalo da čitate svojoj deci

STRES KOD DECE: Uticaj stresa na decu, uzroci, simptomi i pomoć