Djeca i knjige: Savjeti kako da dijete zavoli čitanje! Odgojite male knjigoljupce

Kako da dijete zavoli čitanje- Savjeti mamaklik.com

Kako da dijete zavoli čitanje? Savjeti koji slijede vrlo su jednostavni i lako primjenjivi, a pomoći će vam da odgojite male knjigoljupce! Najvažnije je da slikovnice za bebe i knjige za djecu uvedete još u najranijoj dobi. Evo o čemu se radi…

Od momenta kada žena ostane u drugom stanju, bombardovana je porukama o važnosti čitanja. Iz dobrog razloga: benefiti koje donosi čitanje u svakoj fazi razvoja djeteta već su naučno dokumentovani. Srećom, odgajanje malog knjigoljupca je zabavno i relativno jednostavno. Kako da dijete zavoli čitanje, objašnjavamo u nastavku:

Savjeti počinju sa ovim najvažnijim: Za početak, i sami se vratite čitanju!

Ako ste odgurali čitanje na marginu vašeg života, sada je vrijeme da ga vratite. Oslobodite si vrijeme i prostor za knjige koje čitate sami i za knjige koje čitate sa mališanima. Ako želite odgojiti čitaoca, to morate biti i sami.

Američki političar David Bly jednom je izrekao sjajnu misao koja savršeno opisuje način na koji djeca preuzimaju roditeljske navike: “Vaša djeca će postati onakvi kakvi ste Vi sami. Zato budite onakvi kakvi želite da vaša djeca budu”. To se odnosi na sve životne navike, pa i na čitanje.

Čitanje bebama je izuzetno važno

Kako-da-dijete-zavoli-čitanje-Savjeti-kako-da-odgojite-male-knjigoljupce-mamaklik.jpg

Možda mislite da ste oslobođeni ovih aktivnosti sve dok bebac bar ne počne da sjedi, ali to i nije baš tako. Čak i novorođene bebe imaju koristi od slušanja priča, a i ne mogu se žaliti na vaš književni ukus. Zato iskoristite ovu prednosti. Evo kako:

1. Čitajte naglas, svaki dan. Bilo koju knjigu

Novorođenčetu možete čitati sve: kuharicu, distopijski roman, roditeljski priručnik. Sadržaj nije bitan. Važan je zvuk vašeg glasa, ritam izgovaranja teksta i samih riječi.

Istraživanja su pokazala da broj riječi kojima je dojenče izloženo direktno utiče na razvoj jezika i pismenost.

Ali ovde postoji caka: Jezik mora biti živ, obraćanje personalizovano i usmjereno prema djetetu. Uključivanje televizora, pa čak i audio knjiga, se ne računa.

Naravno, dobro je početi sa čitanjem knjiga za djecu, koje će biti dio vaše male biblioteke. Ali nemojte se ograničavati. Najvažnije je da uživate u čitanju.

2. Uključite sva čula kako bi dijete zavoljelo čitanje

Beba kojoj se čita, uči da je čitanje zabavno i da može uključivati ​​sva čula: osjećaj stranica pod prstima i njihov miris, ilustracije, zvuk roditeljskog glasa.

Pokušajte sa ovim: Didaktičke knjige različite teksture su naročito dobre za taktilnu stimulaciju i razvoj čula dodira kod mališana.

MUZIKA ZA BEBE I DJECU: Najljepše pjesme i uspavanke za san vaših mališana

3. Vodite računa o svojoj publici

Održavajte kontakt očima, ali nemojte da tražite određenu reakciju.

Može vam se činiti da djeca ne slušaju, ali ipak upijaju svako iskustvo.

A obrasci, rutina i navike koje su postavljene u ovom dobu, trajaće čitav život.

4. Neka beba govori

Bebe mogu početi da stvaraju zvukove kao odgovor na vaše čitanje. Zato mnoge knjige za najmlađe sadrže besmislene riječi ili zvukove životinja – malci ih lakše oponašaju.

Pokušajte s ovim savjetom: Ako vaše dijete pravi buku, odgovorite mu. Možda vam ovo nema smisla, ali i to je komunikacija. Tako ćete napraviti bazu za nešto što će se u budućnosti razviti u pravi mali porodični klub čitalaca.

Djeca kao čitaoci

Kako-da-dijete-zavoli-čitanje-Savjeti-mamaklik.com_.jpeg

Nije teško procijeniti koliko mnogo čitanje doprinosi intelektualnom, društvenom i emocionalnom razvoj manjeg djeteta. Kada čitate sa malom djecom, to podrazumijeva:

  • rječnik i jezičku strukturu,
  • brojeve i matematičke pojmove,
  • boje, oblike,
  • životinje,
  • suprotnosti,
  • sve korisne informacije o tome kako svijet funkcioniše.

Štaviše, kad čitate naglas, vaše dijete povezuje knjige sa poznatom, voljenom bojom vašeg glasa i sa fizičkom bliskošću koju osjeti kada čitate zajedno.

Pomozite mu da izgradi pozitivnu povezanost sa knjigama koja će trajati čitav život.

Kada djeci čitati priče? 

Čitanje treba da upriličite bar jednom tokom dana ili pred spavanje. Čitanje bajki pred spavanje je poznata rutina roditelja i mališana – postoji li bolji način da se vaši energični malci opuste prije odlaska u krevet?

Pobrinite se da je atmosfera umirujuća i bez žurbe. Odaberite, strateški, neke od mnogobrojnih knjiga koje završavaju mirno, po mogućnosti sa scenama odlaska na spavanje.

Dnevno vrijeme provedeno u čitanju je jednako dobro. To je jedan od najboljih načina – a nekim danima se može činiti i kao jedini način – kako bi djeca usporila sa igrom i usredotočila pažnju na nešto.

Uživajte u zajedničkim trenucima sa knjigom, dok je vani još uvijek dan.

10 sjajnih razloga zašto djeca treba da čitaju prave bajke

Koje knjige i slikovnice izabrati za djecu?

1. Poštujte preferencije vašeg mališana

Vaše dijete vas već iznenađuje nezavisnim ukusom i izgrađenim mišljenjem. Baš kao što može da ne voli salatu sa keljom, isto tako može da mu se ne dopadne neka knjiga ili slikovnica na koju ste vi otkidali kao mali.

Možda vi nećete biti tako fascinirani vilama ili kamionima koji govore, ali vaše bi dijete moglo biti.

Podstičite djecu da izraze ono što im se sviđa o njihovim knjigama i pronađite još knjiga sličnih mališanovom ukusu.

Kako da dijete zavoli čitanje- Savjeti mamaklik.com

2. Otkrijte svoj čitalački ukus

Čitali ste dugo i znate šta vam se sviđa u knjigama i za djecu i za odrasle. Kao roditelj, imate priliku ponovno otkriti koje vam se dječje knjige dopadaju.

Izvucite sa polica svoje stare favorite ili pronađite novu dječju literaturu koja vam se čini zanimljivom, kada ste u knjižarama, biblioteci ili u posjeti kod prijatelja.

Dobra vijest je to da najbolji autori i ilustratori dječjih knjiga žele ugoditi i odrasloj publici, pa ni vama neće biti dosadno da prelistavate dječju literaturu.

Pokušajte: Improvizovati tekst kad čitate naglas. Mnoge klasične dječje knjige sada se smatraju seksističkim, rasističkim, zastarjelim i – na određeni način – sasvim strašnim. Slobodno ih osvježite svojim idejama i interpretacijom.

Roditeljsko-dječji pas de deux: Čitanje kao baletski korak za dvoje

Što više možete zajedno da čitate na obostrano zadovoljstvo, to će ova aktivnost više biti povezana sa užitkom i nagradom.

Ako se vašem djetetu ne sviđa vaš šašavi glas kada glumite patuljka ili vješticu, nemojte da ga koristite. Zapamtite, to je vrijeme priče za vaše djete.

Probajte s ovim trikom: neka dijete okreće stranice kako bi kontrolisalo tempo čitanja. Ovo doprinosi i razvoju finih motoričkih vještina.

U redu je ako dijete prekida priču

Kako-da-dijete-zavoli-čitanje-Savjeti-kako-da-djeca-citaju-mamaklik.jpg

Nemojte se zadubiti u vlastito čitanje tako da zanemarite komentare i pitanja vašeg djeteta. Prekidi pokazuju da je vaše dijete angažovano.

Budite strpljivi: Ako ste u fazonu daj-dopusti-mi-da-završim-ovu-stranicu, zaustavite se i recite svom mališanu da ponovi pitanje.

Ako djeca nisu uključena, pitajte ih šta vide na slikama. Prstom pokažite jednu od ilustracija i pozvite ih da objasne sliku ili preuzmu pripovijedačku palicu.

Proširite svijet mašte vašeg djeteta

Ponekad se djeca “zaglave” na određenoj knjizi koja se vama i ne čini tako impresivnom. Nemojte im uskratiti knjige koje im se sviđaju, ali pokušajte da ih aktivno usmjerite i prema drugim knjigama.

Najvažnije – ne ustručavajte se da izložite djecu temama koje su im nepoznate.

Sve teme – čak i geologija, istorija umjetnosti i život u različitim kulturama – mogu se razbiti u male dijelove i učiniti zanimljivim.

Pokušajte: U određenoj dobi, djeca počnu da gravitiraju isključivo ka pričama koje imaju protagoniste istog pola, pa se forsiraju knjige za djevojčice ili za dječake. To ne vrijedi za malu djecu. Iskoristite ovo vrijeme da biste ih upoznali sa čitavom plejadom različitih likova iz bajki.

Kako da dijete zavoli čitanje? Odaberite različite slikovnice i knjige

Sva djeca imaju potrebu da identifikuju sadržaj knjiga sa sobom i svijetom oko sebe.

Ako ste pripadnici određene etničke zajednice, ili pak manjine, i njegujete svoju tradiciju i vrijednosti – potražite knjige čiji protagonisti su djeca koja izgledaju slično vašoj i slijede običaje slične vašim.

Sva djeca bi trebalo da se susretnu sa knjigama koje prikazuju raznolikost kulturnih tradicija i porodičnih struktura koje postoje u našim zajednicama.

Izlaganje djece raznolikosti u knjigama, pripremiće ih za tolerantan život u raznolikom multikulturalnom svijetu.

Erna Bučinski za MamaKlik.com

Važnost knjige za decu: 7 razloga zbog kojih bi trebalo da čitate svojoj deci