Prvi dan škole: Mamin vodič za preživljavanje

Prvi dan škole: Mamin vodič za preživljavanje

Septembar počinje već sutra (😱) i znaš šta to znači… To znači da treba da pronađeš način za preživjeti prvi dan i prvu sedmicu škole. Ovo je posebno važno ako svog prvačića spremaš za školu i još uvijek nemaš iskustva sa stresnim početkom septembra. Ne brini – u nastavku ti donosimo male savjete koji će ovaj veliki novi početak učiti lakšim, ili barem malo podnošljivijim.

Prije velikog dana

Dobro, vjerujemo da se još od proljeća ti i tvoj mališan spremate za ovaj veliki dan, ali postoji nekoliko stvari koje treba da uradite prije samog oglaska u školu, a koje će umanjiti stres od polaska u školu (stres kod tvog djeteta, ne tvoj stres 😉).

Ako već niste, obavezno prošetajte do škole. Dijete treba da vidi gdje se nalazi škola, gdje je ulaz u školsko dvorište i školu, treba da se upozna sa okruženjem kako bi unaprijed znalo šta ga čeka.

Razgovarajte o osnovnoj rutini koja ga čeka. To podrazumijeva pripremu na rano ustajanje, kako treba da se ponaša u školi, razgovor o vremenskim odrednicama – kada počinje škola, kada završava, kada će moći da pojede užinu, i slično.

Zajedno pripremite sve što će mu trebati za prvi dan škole. Odaberite šta će da obuče, odaberite sveske i olovke koje će da ponese, neka samo spakuje torbu, tako da ujutro ne mora o tome da razmišlja. I da, ne zaboravite odabrati i spakovati zaštitnu masku. #prvidanskole2021

Prvi dan škole: Mamin vodič za preživljavanje
Prvi dan škole je emotivan i za tebe i za tvoje dijete

Razgovarajte o tome da li postoji nešto što može da ponese sa sobom, što bi mu pružilo utjehu prilikom tih stresnih prvih dana škole. Možda je to omiljena sitna igračka koju bi moglo da drži u džepu ili omiljeni sok koji će popiti na malom odmoru – odlučite zajedno.

Pitaj svoje dijete da li ga nešto posebno brine u vezi sa polaskom u školu i o tome razgovarajte. Neka zna da si tu, da ga slušaš i želiš da mu pomogneš oko svih nedoumica i eventualnih problema koji bi mogli da se jave tokom tih strašnih prvih dana škole.

Prvi dan škole!

Znamo da ste većinu gore navedenih stvari preskočili i da sada kada ste se probudili kreće trka, frka, stres i sve što uz to ide. Mama, pomiri se sa tim, tako će biti skoro svaki dan. Važno je da ostaneš smirena koliko možeš, da se strpiš dok ne ispratiš dijete, te da nakon toga daš sebi oduška i na miru popiješ svoju kafu.

Jeste li ustali i oprali zubiće? Doručkovali? Obukli se i uzeli torbu? Odlično! Sad uzmi svoje dijete za ruku i zajedno otiđite do škole. Tamo ćete se slikati (puna ti je baterija na telefonu ili kameri, zar ne???), grliti, smijati i plakati, željećeš da ga zadržati sa sobom što duže, ali nemoj – treba da se „odlijepi“ od tebe i da se druži sa svojim vršnjacima.

Još nešto, nemoj da se stidiš ako budeš (ili ne budeš) plakala – to je savršeno normalno. Ne sputavaj svoje emocije, uživaj u njima. Ipak to nije mala stvar – tvoje dijete kreće u školu!

Oporavljanje od stresa zvanog „polazak u školu“

Sada kad si se zaputila kući (ili na posao) malo razmišljaj o sebi. Bez obzira na sve obaveze koje te čekaju, treba da pronađeš barem pola sata za sebe i da uživaš u svom vremenu bez djeteta. Popij tu kafu na miru, pročitaj jedno poglavlje omiljene knjige ili pogledaj epizodu serije koja već toliko čeka na listi „za pogledati“.

Prvi dan škole: Mamin vodič za preživljavanje
Ne zaboravi da misliš i na sebe – tako ćeš da budeš još bolja mama

Uradi sve što je u tvojoj moći da se barem malo opustiš prije nego što se tvoje dijete vrati iz škole i počnete da pričate o tome kako je protekao prvi dan. Naravno da jedva čekaš da to čuješ, naravno da ti je dijete na prvom mjestu, ali, realno, koliko ćeš mu od pomoći biti ako se prvo ne pobrineš za sebe i malo ne povučeš ručnu? Odmori, opusti se, svijet će biti ljepše mjesto za tebe i sve oko tebe.