Zašto je važno uzimati dovoljno vode tokom trudnoće?

Svi znamo koliko je voda neophodna za svaki živi organizam. Bez hrane bismo mogli duže da opstanemo, nego bez vode. Ona je ključni element u našem organizmu. Odgovorna je za rad srca, funkcionisanje ćelija i normalan rad metabolizma.

KONZUMIRANJE VODE JE IZUZETNO VAŽNO TOKOM TRUDNOĆE ZBOG PROMjENA KROZ KOJE VAŠE TijELO PROLAZI U OVOM PERIODU.

Pravilnim izborom vode za piće u trudnoći obezbjeđuju se važni minerali koji su neophodni za normalno funkcionisanje vašeg organizma, a doprinosi se i normalnom rastu i razvoju bebe.

Trudnicama se preporučuje da unose između 1,8 i 2,5 l vode dnevno, jer dobra hidratacija reguliše tjelesnu težinu, smanjuje rizik od pojave hroničnih bolesti, urinarnih infekcija i drugih oboljenja.

Kada organizam trudnice dehidrira, dolazi do umora, glavobolje i vrtoglavice, ali i do gubitka plodove vode, što za posljedicu može imati prevremeni porođaj.

Da li je voda iz vodovoda sigurna za trudnice?

Voda iz vodovoda je uglavnom bezbjedna, a za razliku od većine flaširanih voda – sadrži fluor, koji je neophodan za zdravlje zuba. Inače, pijaća voda sadrži i hlor, koji se koristi kao dezinficijens, a svi drugi minerali su oduzeti prilikom prečišćavanja (hlor može da se izbjegne filtracijom ili prokuvavanjem).

Koju vodu trudnice treba da piju prilikom putovanja?

Tokom putovanja je najbolje koristiti flaširanu vodu. Izbjegavajte vodu iz vodovoda, jer u nekom području može da sadrži bakterije ili parazite (izazivače tzv. putničke dijareje).

Flaširane mineralne vode uglavnom sadrže važne minerale koji su potrebni tijelu, ali visok sadržaj određenih elemenata kao što su natrijum, magnezijum, jod i kalcijum, mogu da poremete pravilno funkcionisanje organizma.

Prirodne mineralne vode, čije je porijeklo arteško, spadaju u one vode koje imaju uravnoteženu koncentraciju važnih elemenata i minerala i povoljno utiču na sve metaboličke procese u organizmu.

To su vode koje izviru iz velikih dubina zemlje, zaštićene su od bilo kakve vrste spoljnog zagađenja, jer prolaze kroz slojeve stena i krečnjaka i na taj način se prirodno filtriraju na svom putu ka izvorištu. Ove vode zbog relativno niskog sadržaja mineralnih soli povoljno utiču na zdravlje trudnice.

Neka što više vode i tečnosti bude vaša svakodnevna rutina, a pogotovo tokom drugog stanja. Voda doprinosi zdravijem i kvalitetnijem životu trudnice, a na taj način se  omogućava pravilan razvoj bebe u stomaku. Zato, uzmite čašu vode i – živjeli!