GRČEVI KOD BEBA: Simptomi, uzroci i kako pomoći bebama?

GRČEVI KOD BEBA: Simptomi, uzroci i kako pomoći bebama?

Zašto se javljaju grčevi kod beba? Šta su infantilne kolike, koji su simptomi grčeva i kako se liječe? Da li novorođenčetu mogu pomoći lijekovi, čajevi ili probiotici? Savjeti pedijatra u nastavku…

Kad se analiziraju razlozi dolaska beba kod pedijatra, u prva tri do četiri mjeseca života – grčevi kod beba (kolike) su na samom vrhu! Beba neutješno plače, i to se desi odjednom – “iz čista mira”, teško se smiruje, pa slijedi trčanje kod doktora!

Obično se do pregleda beba smiri, nerijetko lijepo spava u dežurnoj ambulanti, pa mame i tate ponekad moraju da se pravdaju zašto su doveli bebu na pregled.

10 do 30% svih beba na svijetu ima kolike, vjerovatno je taj broj i veći, a podjednako se javlja kod dojenih beba i djece koja su na formuli. Ovo sasvim jasno pokazuje da je ovo ozbiljna situacija, iako se kod skoro svih beba NE radi o bilo kakvom oboljenju, već o “običnim” grčevima (kolikama).

Pa hajde da razjasnimo o čemu se zapravo radi!

Grčevi kod beba: Kada počinju i kada prestaju?

Rijetko počinju prije pune dvije nedjelje života, a obično prestaju (ili se značajno smanjuju) kad beba napuni tri mjeseca.

Ipak, ovo je individualno (kao i skoro sve kod beba), tako da ima potpuno zdravih beba koje se muče sa grčićima i nekoliko nedjelja poslije puna tri mjeseca!

Šta su u stvari infantilne kolike?

Definicija staje u pravilo trojke: inače zdrava beba iznenada počinje da plače i to traje bar 3 sata na dan, najmanje 3 dana u nedjelji, a traje bar 3 nedjelje! I sve to u intervalu od dvije nedjelje do četiri mjeseca života.

Dakle, radi se o zdravim i naprednim bebama, koje lijepo jedu, ali se uklapaju u “pravilo trojke”!

Zašto nastaju grčevi kod beba?

Najpoštenije rečeno – NE zna se pravi uzrok!

A kad nema jasnog uzroka, postoje brojne pretpostavke, ali se sve mogu sažeti u jednu konstataciju: radi se o normalnoj, razvojnoj pojavi gde se bebin sistem za varenje “navikava” i prilagođava ishrani djeteta. Nagomilava se gas u crijevima (koji nastaje u procesu varenja mlijeka), on “rasteže” crijevni zid, a to boli – tako nastaju kolike (grčevi).

Da li se radi o bolesti?

 NE – ovo, sasvim jasno, NIJE bolest, iako bebe snažno plaču!

Još jednom, radi se o plakanju kod inače zdravih beba, koje lijepo jedu i napreduju.

Kako da znamo da nije nešto drugo?

Kad beba neće da jede, ili ima sluzave i tečne stolice, ili NE napreduje kako treba – vrijeme je da se obavi pregled i vidi o čemu se radi! To onda NISU obični grčevi, već beba ima neki drugi problem.

Da li beba može da bljucka ili povraća zbog grčeva?

Može, zato što grčevi jesu zapravo napinjanje bebe, a to može da “pogura” mlijeko iz želuca, pa da beba bljucne, a rjeđe da povrati.

Ipak, ako beba lijepo napreduje  – NEMA mjesta za brigu!

Da li se grčevi kod beba mogu javiti i tokom podoja ili neposredno poslije obroka?

Da, to se može desiti, pošto bebin želudac (koji prima mlijeko) može pokrenuti “talas” kontrakcija crijeva (stručno se naziva perostaltički talas) pa to umije da zaboli bebu. Srećom i to je potpuno normalna pojava, baš kao i pojava stolice (koja NIJE prolivasta) poslije obroka!

Da li je izbacivanje gasova iz crijeva znak grčeva?

Jeste!

Beba se nerijetko grči, pa čujno izbaci gas i onda se smiri – to je sasvim jasan pokazatelj kolika. Naravno, roditelji ovo ne moraju uvijek da primijete, ali kada se desi – to je dobar razlog da se svi smire!

Mogu li se grčevi kod beba izliječiti, odnosno potpuno eliminisati?

Grčevi (kolike) NISU bolest, već normalna i prolazna pojava!

Zato se NE mogu potpuno “izliječiti” – eliminisati.

Pa da li uopšte treba nešto preduzimati?

Bez dileme treba, kada su grčevi česti, ometaju normalan bebin san, a i stepen uzmenirenosti roditelja je takav da se nešto ipak mora preduzeti!

Kako pomoći bebi koja ima grčeve?

Prvi korak je usmjeren ka roditeljima – ljekovito je objasniti mami i tati da se NE radi o bolesti, već o  normalnoj i prolaznoj pojavi! To jeste posao pedijatra koji prati bebu, a roditelji spoznaju istinu o grčevima – sve će biti lakše!

Drugi korak je da se objasne i pokažu postupci koji ublažavaju kolike: mamina (ili tatina) ruka na stomačiću, topla pelena preko trbuha, nežno ljuljuškanje bebe, a nerijetko pomažu i “neutralni” zvuci – šumovi, vibracije koje smiruju bebu. Položaj bebe na strani, sa skupljenim nogama (koljena ka grudima) i dodatno pokrivenim stomačićem takođe mogu da pomognu!

Sve ovo roditelji treba da rade smireni i svjesni da beba NIJE bolesna!

A lijekovi za grčeve kod beba?

Lijekovi kod kolika NE pomažu!

Prije više od dvije decenije je završeno veliko istraživanje koje je pokazalo da lijekovi (koji razbijaju gasove u crijevima) pomažu ISTO kao i placebo (“vodica” bez lijeka)!

Pa zašto ih onda davati – obično zato što je roditeljima lakše kada “nešto daju bebi”! Ipak, ovo se ne čini smisilen i racionalan razlog!

A čajevi?

Ogromna većina pedijatara i gastroenterologa NE preporučuje BILO KAKAVE čajeve u prvim mjesecim života! Za to postoje dobri razlozi, pa ni “čajeve protiv grčeva” ne treba davati bebama.

Grčevi kod beba: Zašto se sada preporučuju probiotici?

E za to postoje dva dobra razloga:

Prvi leži u činjenici da se radi o preparatima koji sadrže dobre – korisne bakterije koje imaju brojne korisne efekte na zdravlje beba i djece! Jedna od tih koristi JESTE ublažavanje grčeva!

Još 2007. je objavljeno istraživanje gde se pokazalo da su probiotske bakterije korisne za ublažavanje grčeva, a ista grupa italijanskih autora je ovo potrvrdila 2010. na velikoj studiji gdje su bebe podijeljene u dvije grupe: prva je dobijala probiotik, a druga placebo (“vodicu” bez lijeka). Već sedmog dana terapije probiotikom je došlo do značajnog smanjenja inteziteta i učestalosti plača kod beba koje su dobijale probiotik! Ovo se NIJE desilo kod beba koje su dobijale placebo! Od tada je bilo još istraživanja, a većina njih je potvrdila dobar efekat probiotika  u ublažavanju kolika kod beba.

Drugi razlog je jednostavan: probiotik  praktično NEMA neželjenih dejstava – dakle, NE šteti bebi, a pomaže!

Koliko dugo bebi treba davati probiotik za grčeve­? 

Koliko je potrebno – dok grčevi ne prođu! Nema ograničenja u primjeni, a važno je da se ne prekoračuje dnevna preporučena doza. Svakako je važno da se sve nedoumice razmotre sa pedijatrom koji prati bebu.

Ass.dr Goran Vukomanović, pedijatar

mojpedijatar.co.rs

 

Kratki vodič kroz prehladu i gripu: Šta raditi kada je nos začepljen?

Zašto je folna kiselina baš toliko važna?

Mineral zdravlja – zašto je toliko važan?