Vid kod djece

SAZNAJTE KAKO DIJETE VIDI U KOJEM MJESECU DO PRVE GODINE, KADA IMA PRVU OFTALMOLOŠKU KONTROLU I KOJA SU NAJČEŠĆA OBOLJENJA VIDA.

Prilikom rođenja dijete samo trepće i to je reakcija na svjetlost a nakon mjesec dana primjećuje predmete ili lica u blizini. U drugom i trećem mjesecu još uvijek prati predmete i reaguje na svjetlost ali može posmatrati i svoje ruke. U četvrtom i petom mjesecu dijete može da uzme igračku u ruku i posmatra je a takođe može da posmatra i sebe, odnosno svoje ruke. Do kraja sedmog mjeseca već može okrenuti glavicu ili podići igračku. Od sedmog do jedanaestog mjeseca kod bebe se razvija osjećaj za dubinu a može i da prati likove ako se igrate igre skrivanja. Do kraja prve godine može da prati kretanje predmeta koji se brzo kreću u vidnom polju.
Novorođenče sve vidi duplo i raspoznaje samo svjetlo i tamu i oči mogu da lutaju ili da gleda ukršteno. To se vremenom gubi i beba sa nekoliko mjeseci može fokusirati pogled i raspoznati slike.

Otprilike 80% problema sa vidom kod djece se uspješno liječi ali roditelji treba od rođenja da prate kako se vid razvija.Ukoliko primjetite probleme ili sumnjate u razvoj vida obavezno zakažite oftalmološki pregled.

Dijete u bolnici ima pregled koji može potvrditi anomalije oka. U periodu od 4-6 mjeseci beba treba da raspoznaje likove i ukoliko ne reaguje na sliku koju vidi ili primjećujete da je već u tom periodu razrokost naglašena treba posjetiti ljekara. Ako beba u periodu od 9-12 mjeseci ne može da prati kretanje vas ili bilo koga u blizini, nije sposobna da uhvati igračku takođe je potreban pregled. Ako dijete sa godinu i po do dvije uopšte ne primjećuje predmete oko sebe ili udara u njih dok se kreće potrebno je potražiti pomoć.
Simptomi za zabrinutost i posjetu ljekaru su takođe i nepravilan položaj oka i glave, treptanje, žmirkanje i suzenje oka, spuštanje jednog kapka, često trljanje oka, nezainteresovanost za detalje, loše pozicioniranje predmeta iz okoline, postojanje bijele umjesto crne zjenice…

Najčešći problemi dječijeg vida od najranijeg doba

Retinopatija kod nedonoščadi rođene prije 32. nedjelje trudnoće je oboljenje gdje dolazi do nenormalnog razvoja krvnih žila mrežnjače oka i neadekvatno liječenje ili propuštanje liječenja može dovesti do sljepila.
Od ostalih oboljenja oka kod djece su najčešće refraktivne greške oka u koje spadaju dalekovidost, kratkovidost, astigmatizam ili cilindar koji uzrokuje nejasan vid, strabizam ili razrokost gdje dolazi do toga da je jedno oko van ravnoteže, ambliopija ili lijeno oko, katarakta ili zamućenje očnog sočiva koja je kod djece najčešće urođena, glaukom ili povišen očni pritisak…
Što se ranije primijeti oboljenje oka kod djeteta toliko je uspjeh liječenja veći. Ljekarsku pomoć treba potražiti čim se posumnja na neki poremećaj vida. Djeca koja nose naočale treba da imaju oftalmološki pregled dva puta godišnje ili češće ako ljekar to preporuči.