Zdrava trudnoća i ishrana: Vitamini i minerali koji su potrebni trudnicama

SVAKA TRUDNICA BI TREBALO DA UNOŠENJEM DOVOLJNE KOLIČINE DOLE NAVEDENIH NAMIRNICA OSIGURA DOBRO ZDRAVLJE ZA SEBE I SVOJU BEBU, SPRIJEČI RIZIK OD BOLESTI I UMANJI NEPRIJATNE SIMPTOME POPUT LOŠEG VARENJA, CIRKULACIJE ILI OTICANJA.

Evo šta je sve potrebno unositi u organizam, u kojoj mjeri i koju vrstu namirnica:

Željezo

Hemoglobin omogućava normalno snabdijevanje organizma kiseonikom. Takođe je veoma važan za stvaranje eritrocita ili crvenih krvnih zrnaca.

Nedostatak željeza utiče na imunitet, koncentraciju, izaziva malaksalost i osjećaj slabosti kao i mnoge druge probleme.

Svaka trudnica bi trebala da unese oko 10 mg dnevno a najbolje je da to uradi koristeći crveno meso, špinat, jaja, svježe kupine, sjemenke suncokreta, suhe kajsije…

Kalcijum

Kalcijum nam najviše čuva kosti a takođe i poboljšava razvoj bebinog koštanog sistema. Dnevna preporučena doza za vrijeme trudnoće i dojenja je 1200 mg.

Možemo ga naći u mlijeku i mliječnim proizvodima, svježem lisnatom povrću, sjemenkama suncokreta i susama, lososu, sardinama…

Treba imati na umu da je poslije menopauze unos kalcijuma odnosno njegovo vezivanje znatno smanjeno pa će uzimanje u većoj mjeri u toku trudnoće svakako očuvati zdravlje kasnije.

Folna kiselina

Folna kiselina je jedan od najbitnijih elemenata za očuvanje zdravlja bebe. Bitan je unos folne kiseline prije i u prvih 12 nedjelja trudnoće.

Osim što štite bebu, folati su bitni i za imunitet, zdravlje srca, mišićnog i nervnog sistema.

Izvori folne kiseline koje treba unijeti (200 odnosno 700 mcg) su :špinat, narandže, pasulj, paradajz sok…

Magnezijum

Magnezijum u trudnoći je veoma bitan zbog normalnog sna, grčeva koji su pratilac trudnoće, očuvanja memorije i energije. Nedovoljan unos magnezijuma utiče na sve funkcije u organizmu trudnice.

Treba znati da se tokom varenja magnezijum gubi tako da ga kroz hranu treba uzimati što više. Preporučena dnevna doza je 375 mg. Ima ga u zelenom povrću, integralnim žitaricama, orašastim plodovima, mahunarkama…

Omega 3 masne kiseline

Unosom omega 3 masnih kiselina trudnica izbjegava rizik prijevremenog porođaja i rađa zdravu bebu.

Zdrav nervni sistem bebe i mame je posljedica unošenja dovoljne količine omega 3 masnih kiselina kojih najviše možemo naći u ribi i orasima.

Svježa tunjevina sadrži 2,4 grama omega-3 masnih kiselina na 150 grama a orasi 2,6 g na 30 grama oraha.

 

Kako da ubrzate cirkulaciju u vrijeme slabije aktivnosti

Prof. dr Nestorović o respiratornim infekcijama: Roditelji, mazite svoju djecu, to je fantastično za imunitet!