Smiješni PATULJCI kao ukrasi ili igračke! Napraviti ih možete na LAK način

Patuljci Gnom igračke ukrasi mamaklik kako ih napraviti uradi sam 3.jpg

Patuljci su neizostavni likovi mitova i bajki, vrlo su zanimljivi i klinci ih vole. Sada ih možete lako napraviti, kao igračke ili ukrase, i to uz malo filca i stiropora. Uputstvo slijedi:

Patuljci-igracke-kako-ih-napraviti-mamaklik.jpg

Kada dođu zimski mjeseci, snijeg i novogodišnje raspoloženje, praznična idila se useli i u naše tople domove, pa često posežemo za knjigama ili filmovima sa bajkolikom tematikom. Patuljci su neizostavni protagonisti ovih ostvarenja, a sa svojim dugačkim bradama i kapicama, djeluju kao pravi mali zimski čovječuljci.

S obzirom na to da im je prema predanju švedski grad Upsala prapostojbina, a Švedska zemlja sjevera, ova ćudljiva (i često čangrizava) bića se totalno uklapaju u zimski ambijent.

Iz tog razloga predstavljamo vam sasvim jednostavan “uradi sam” projekat, kako da sami napravite patuljke i obogatite svoj već ukrašen dom ovim presimpatičnim stvorenjima. Klinci će ih obožavati, a i veliki će se od srca nasmijati krajnje duhovitom izgledu ovih bića iz bajki.

Patuljci koje predstavljamo su zapravo verzija vrtnih patuljaka, koje još zovu gnomima.

Patuljci i(li) Gnomi

Patuljci-igracke-kako-ih-napraviti-mamaklik.jpg

Gnomi su imaginarna bića koja se često pojavljuju u fantastičnim romanima. Uglavnom su redstavljeni kao sićušna stvorenja koja žive na ili pod zemljom. Često ih se poistovjećuje sa vrtnim patuljcima, pa su oni nerijetko zamišljeni kao mali bradati čovječuljci u odjeći čarobnjaka.

U trilogiji Gospodar prstenova su predstavljeni kao stidljive dobroćudne kreacije koje žive ispod zemlje. Prema Tolkinu, oni su sjajni mehaničari i inženjeri. Njihov grad su uništila podzemna čudovišta i otad žive sa običnim patuljcima.

Pojavljuju i u romanima Harry Potter. Autorka J. K. Rowling ih je predstavila kao male priglupe stvorove smećkaste kože i glave oblika krompira koji žive u velikim vrtovima.

Patuljci igračke – kako ih napraviti

Patuljci-igracke-kako-ih-napraviti-mamaklik.jpg

Patuljci gnomi su super slatki ukrasi za Novu godinu. Vrlo ih je lako napraviti, jer su materijali dostupni a izrada jednostavna.

Za izradu ovih ljepotana trebaće vam stiropor konusnog oblika, konac za šivanje, kugla od stiropora, komadići filca i komad vještačkog krzna ili čupkastog pliša ili vunene jambolije za bradu.

Patuljci-igracke-kako-ih-napraviti-mamaklik.jpgPatuljci-igracke-kako-ih-napraviti-mamaklik.jpg

Sav materijal lako možete pronaći u trgovinama materijala, a vjerovatno ih već i imate kod kuće.

Pored toga, trebaće vam ljepilo i ukrasni predmeti, prema želji, koje ćete im staviti na kapice.

Oblici koje treba da iskrojite (izrežete) izgledaju ovako:

Patuljci-igracke-kako-ih-napraviti-mamaklik.jpg

Za izradu gnoma možete, umjesto filca, upotrebljavati različite tkanine materijale i napraviti totalno lude igračkice.

Postupak možete pogledati na YouTubeu. Video je na italijanskom jeziku, ali vam ne treba prevod(ilac) da biste uočili sve “fazone” za izradu patuljka igračke. Video sadrži nekoliko stvarno zgodnih savjeta kako izraditi igračku korak po korak:

Prednost upotrebe filca je u tome što se može modelirati i stvoriti stvarno cool efekte na gnomovom šeširu i/ili odjeći kao što je prikazano na fotkama ispod.

Patuljci-igracke-kako-ih-napraviti-mamaklik.jpg

Možete obojiti pliš i koristiti vunu, pa čak i čarape za izradu gnoma. Svaka varijanta nama izgleda super. Pogledajte 🙂

Patuljci-igracke-kako-ih-napraviti-mamaklik.jpg