Odvikavanje od pelena nije dobro prije treće godine?

Roditelji koji djecu odvikavaju od pelena prije treće godine života, možda čine veliku grešku, tvrde stručnjaci pedijatrijske urologije.

Dr. Steve Hodges, profesor na univerzitetu  Wake Forest u Sjevernoj Karolini, kaže da prerano odvikavanje nije preporučljivo, jer mokraćni mjehur u toj dobi nije dovoljno razvijen. Također, može doći do zatvora, oštećenja bubrega, pa čak i infekcije mokraćnog sistema, jer mala djeca ne bi smjela dugo trpjeti, a to je upravo ono što se dešava pri odvikavanju. 

Dr. Hodges je napisao knjigu koja raskrinkava mitove o odvikavanju od pelena u ranoj dobi, prije treće godine. On kaže da bebe trebaju imati „nesputano mokrenje“ na način da mogu odgovoriti potrebama svog organizma. Ako se počne sa odvikavanjem prerano, to bi moglo dovesti do niza problema. “Gotovo svi problemi vezani za odvikavanje – nezgode na javnim mjestima, mokrenje u krevet,  infekcije mokraćnog sistema – odnose se na hronično zadržavanje urina ili stolice” – piše Dr. Hodges.

“Djeca koja se odvikavaju od pelene prerano mogu se veoma brzo suočiti sa veoma teškim problemima.“ Dr. Hodges, koji vodi kliniku, rekao je da su njegovi pacijenti koji imaju hronične urinarne probleme obično odvikavani od pelena prije treće godine života. I brojevi ukazuju na povećanje problema ove prirode. Odlazak doktoru zbog zatvora kod djece se učetverostručio u posljednjem desetljeću, kako prenosi časopis Journal of Neurogastroenterology and Motility.

Osim toga, osam posto djevojčica dobije infekcije mokraćnog sistema do dobi od sedam godina, što uzrokuje 14 posto svih posjeta hitnim medicinskim službama, tvrdi dr. Eric Jones sa medicinskog fakulteta Baylor i dječje bolnice Texas. Samo u SAD-u, oko 5 miliona djece mokri u krevet, uključujući i oko 20 posto petogodišnjaka, 12 posto od šestogodišnjaka i 10 posto od sedmogodišnjaka.

„Budući da roditelji imaju tendenciju da vjeruju da su problemi vezani za odvikavanje od pelene normalni, mnogi misle da uopće nije alarmantno ako moraju, zbog nastalih komplikacija, voditi dijete doktoru.“ – rekao je, te dodao – „ Mokraćnom mjehuru je potrebno oko tri ili četiri godine da se u potpunosti razvije, a nesputano mokrenje (čitaj: pelene) omogućava maksimalni rast.”

Izvor: roditeljstvo.com/ljepotaizdravlje.ba Foto: Getty Images