Promjene na koži u trudnoći: Trudnice, evo kako da se nosite sa njima!

promjene-na-koži-u-trudnoći-mamaklik.jpg

Akne, trudnička maska, hiperpigmentacija, psorijaza… Evo koje sve promjene na koži u trudnoći mogu da se dogode i kako da se trudnice nose s tim!

Trudnoća je u punom smislu tih reči, drugo stanje u kome se dešavaju mnoge promjene na ženskom tijelu, piše Domino magazin. Svaka trudnoća je različita i promjene na koži u trudnoći se ne javljaju kod svih žena, ali su dosta česte. Dobro je biti spreman i znati šta sve može da se očekuje.

Vodite računa o vašoj koži za vrijeme trudnoće, jer vam se mogu javiti ovi simptomi:

Promjene na koži u trudnoći: Akne

Čak i ako kožu redovno čistite i poštujete svakodnevnu rutinu kad je njega kože u pitanju, tokom trudnoće se može desiti da se mrske akne uporno pojavljuju. Za to slobodno možete okriviti trudničke hormone, a jedino što možete uraditi da to spriječite ili bar umanjite jeste da redovno čistite lice i nipošto ne cijedite akne sami.

Savjeti za trudnice koji će vas ohrabriti ali i nasmijati

Strije u trudnoći

Kad su strije u pitanju nema pravila i niko ne može predvidjeti kod koga će se javiti, a kod koga neće. Strije se mogu pojaviti na stomaku, grudima, zadnjici, nogama pa čak i rukama. One nastaju usljed razvlačenja kože, a gotovo 90 odsto trudnica ih dobija prije početka trećeg tromjesečja. Razne kreme mogu pomoći kod svrab, ali teško da će spriječiti njihovu pojavu posebno ako imate genetske predispozicije za to.

Strije u trudnoći: Kako ih se riješiti i postoji li preventiva?

Promjene na koži u trudnoći:Trudnička maska

Melazma ili kloazma su tamne mrlje na koži koje se nazivaju i trudnička maska, a javlja se kod 70 odsto trudnica i to najčešće u predjelu obraza, nosa i čela. Vrijeme provedeno na suncu pogoršava stanje i zato bi trebalo da stavljate kreme sa zaštitnim faktorom svaki put kad izlazite napolje. U rijetkim slučajevima prelazi u hronično stanje, a najčešće nestaje nakon porođaja.

Mladeži ili bradavice

Nauka još uvek nije dokazala zašto se ove male uzrasline nalik na mladeže javljaju u trudnoći i to najčešće u predjelu pazuha, vrata ili prepona. U većini slučajeva su potpuno bezopasne, ali ako vam smetaju nakon poroda se možete javiti ljekaru da ih poskida.

Hiperpigmentacija u trudnoći

Neke tačke na tijelu poput bradavica, pjegica i ožiljaka u trudnoći mogu biti tamnije, pa čak i veće nego inače. Može se pojaviti i tamna linija po sredini stomaka koja se naziva i linea nigra i češće se javlja kod tamnoputih žena. U slučaju hiperpigmentacije trebalo bi da se sklanjate sa sunca.

Promjene na koži u trudnoći: Psorijaza

Trudnoća sama po sebi ne uzrokuje probleme sa kožom, ali ako ste prije trudnoće imali nekih problema postoji velika šansa da će se u trudnoći simptomi pogoršati. Ako uzimate neke lijekove posavjetujte se sa ljekarom da li su sigurni za upotrebu u trudnoći.

Ekcem

Mnoge žene prve simptome ekcema dobiju upravo u trudnoći, a ako ste problema imali i prije, tokom trudnoće se može pogoršati. Najlakši način da stvari držite pod kontrolom jeste da izbjegavate poznate okidače i da se tačno pridržavate savjeta ljekara.

Varikozne vene kod trudnica

U tijelu trudnice se luči puno više estrogena nego inače, a i više krvi kruži organizmom što može uticati na vene i izazvati proširenja. Fleke nalik paukovoj mreži se obično javljaju u predjelu lica, vrata i ruku. Obično su bezopasne i nestaju same od sebe nakon poroda.

S druge strane pritisak koji materica stvara na vene u donjem dijelu tijela može dovesti do varikoznih vena koje mogu biti bolne. U tom slučaju ljekar će vam preporučiti redovne šetnje, da često podižete noge, te da nosite posebne čarape za kompresiju.

Koja je idealna tjelesna težina u trudnoći

Najbolji način da pazite na kožu jeste da vodite računa o osnovama. Pijte puno vode, nanosite kreme sa zaštitnim faktorom svakog dana, bez obzira na to da li je napolju sunčano ili oblačno i nemojte se previše izlagati suncu.

Isto tako važno je da koristite losione koji ublažavaju svrab od rastezanja kože i što je najvažnije ako primjetite neke zabrinjavajuće promjene obratite se ljekaru.

Amra Džeko: “Kada je mama sretna, svi su sretni”