Kompanija Veritas Genetics iz SAD, na Prvom srpskom senološkom kongresu u Novom Sadu, predstavila test koji će vam reći da li možete da obolite od karcinoma

Otvaranje kongresa

U NOVOM SADU SE ODRŽAVA PRVI SRPSKI SENOLOŠKI KONGRES SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM.

NA KONGRESU GOVORE EMINENTNI STRUČNJACI IZ OBLASTI ONKOLOGIJE I RADIOLOGIJE, A UČESTVUJE PREKO 200 DOKTORA IZ REGIONA.

U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu 31. marta, otvoren je Prvi srpski senološki kongres sa međunarodnim učešćem.

Predavači na kongresu su eminentni stručnjaci iz oblasti radiologije, onkologije, patologije, hirurgije, plastične hirurgije i radioterapije iz Srbije, Hrvatske, Turske, Slovenije i Švedske. Kongresu prisustvuje preko 200 učesnika iz Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore.

Čast da otvori manifestaciju imala je predsednica Senološkog udruženja Srbije, prof. dr Dragana Đilas, i u uvodnom govoru pozdravila prisutne učesnike, predavače i goste na otvaranju.

Skupu se zatim obratio državni sekretar u Ministarstvu zdravlja doc. dr Ferenc Vicko, kao i pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. drZoran Gojković.

U daljem programu usledila su uvodna predavanja počasnih predavača,akademika prof. dr Branimira Gudurića i prof. dr Radana Džodića, koji su doajeni u dijagnostici i lečenju karcinoma dojke.

U Srbiji se po prvi put organizuje ovakav multidisciplinarni kongres, koji predstavlja jedinstvenu priliku za domaće i strane stručnjake svih specijalnosti, koje se bave bolestima dojke, da razmene mišljenja i upoznaju se sa dijagnostičkim metodama i njihovom pravilnom i racionalnom primenom, najoptimalnijim hirurškim postupcima u lečenju tumora i najnovijim lekovima, koje mogu da koriste čak i pacijenti sa uznapredovalom bolešću.

U okviru dva kongresna dana, biće obuhvaćeno sedam tematskih oblasti, u kojima će biti prezentovano osamnaest poster i dvanaest usmenih prezentacija.

„Zdravlje je najvažnije, čekamo vas“, poručuju organizatori.

Na ovom kongresu, novinu u prevenciji predstavila je i kompanija Veritas Genetics iz Amerike. Ova kompanija je od skoro na tržištu Srbije i Bosne i Hercegovine ponudila testove myBRCA i myBRCA HiRisk, kojima vrše analizu BRCA1 i BRCA2 gena, čija mutacija dovodi do karcinoma dojke i jajnika, a u sklopu ove analize imaju u ponudi i test koji analizira još 24 gena, čije mutacije dovode do ostalih naslednih oblika karcinoma. Test se izvodi veoma jednostavno, uzima se samo uzorak pljuvačke, a analizu vrše profesori sa Harvard Medical School u Sjedinjenim Američkim Državama. S obzirom da je cena ovog testa postala prilično nego pristupačna, test myBRCA je sadašnjost na našim prostorima, iako se činio kao daleka budućnost.

Više o Veritas testovim pročitajte na www.veritastestovi.com