NAPREDOVANJE I MJERENJE BEBE: Sve što treba znati o praćenju razvoja u prvoj godini života

Među bebama koje ne dobijaju dovoljno u težini, najveći broj nema na raspolaganju dovoljno mlijeka. Samo mali broj beba ima neku bolest koja ih ometa u normalnom rastu i razvoju...

kako pratiti napredovanje bebe u tezini visini savjeti pedijatra mamaklik

Mlade i neiskusne roditelje zanima sve u vezi sa bebama, a naročito kako pratiti razvoj bebe po mjesecima, od rođenja do prvog rođendana. Da li beba pije dovoljno mlijeka i kako napreduje? Koliko često treba mjeriti dužinu i težinu novorođenčeta, obim glave kod beba, te koji su znaci da normalno raste? Koliko beba mjesečno treba da dobije na kilaži? Kako prepoznati da beba ne napreduje ili je napredak slab, te koji su uzroci i šta uraditi da bi se beba fino razvijala?

Odgovore na ova i druga važna pitanja koja se tiču razvoja djece u prvoj godini života, pročitajte u nastavku.

mjerenje duzine tezine bebe obima glave kad koliko mjesecno mamaklik

Napredovanje i mjerenje bebe

Jedan od glavnih pokazatelja zdravlja bebe je dobar “prirast” u težini i dužini. Kada beba lijepo napreduje, jedra je i zadovoljna… tu nema mnogo dileme – radi se o zdravom odojčetu!

Ali, šta ako beba ne napreduje kako treba?

Šta bebi treba da lijepo napreduje?

Tek rođenoj bebi je potrebna mama i njeno mlijeko! To je idealna kombinacija! Podrazumijeva se redovno presvlačenje i zdrav bebin san, koji je isprekidan “gladnim” plačem i podojima. Ako mama ima dovoljno mlijeka, a beba nema zdravstvenih problema – sve je lako, i svi su zadovoljni.

Šta je važnije, težina ili dužina bebe?

U prvim mjesecima života, prije svega treba pratiti težinu (tjelesnu masu) bebe. Važno je i napredovanje u dužini, ali se ono mnogo teže prati, jer nije lako odrediti pravu dužinu odojčeta.

Tjelesna masa je jednostavniji parametar za praćenje.

Beba do prvog rođendana utrostruči porođajnu težinu, a poraste samo 25 centimetara! Jasno je šta je lakše izmjeriti.

Naravno, to ne znači da ne treba mjeriti dužinu bebe, već da to treba činiti rjeđe – dakle, u dužim vremenskim intervalima.

Šta je sa bebinim obimom glave?

To je mjerenje koje treba ostaviti medicinskom osoblju!

Babica ili pedijatar prate obim glave, a on se uglavnom mjeri jednom mjesečno (kasnije i rjeđe), osim kada su u pitanju izuzetno rijetke bolesti – anomalije kostiju glave i mozga (koje se obično prepoznaju prije porođaja, ili u porodilištu).

beba mamaklik

Kako se najbolje prati napredovanje bebe?

Najbolji način za to je mjerenje bebine tjelesne mase (težine)! Idealno bi bilo da imate sopstvenu vagicu za mjerenje bebe, zato što je prečesto mjerenje kod pedijatra krajnje nepraktično. Nije baš zgodno ni da neko stalno dolazi kod vas da bi mjerio bebu.

Zato predlažemo da ipak nabavite vagicu (nije skupa). Možete i da je pozajmite od prijatelja, ili da uzmete “bakinu vagu” za kolače (koja mjeri do 10 kilograma) – ona može odlično da posluži.

Nema potrebe da uzimate digitalnu vagu (iako je najpreciznija), sasvim je dobra i klasična vagica. Uostalom, kad pogledate šta ste sve morali da kupite za bebu, vagica nije preveliki trošak.

razvoj bebe u prvoj godini zivota mamaklik

Kada i koliko često treba mjeriti bebu?

Novorođenče (prve četiri nedelje života) treba mjeriti jednom nedjeljno!

Prvo mjerenje obavite po dolasku bebe u kuću (ne mora baš prvog dana). To je najbolje obaviti prije večernjeg kupanja (dakle, i prije obroka), u toplom ambijentu, a beba mora da bude gola.

Pripremite sveščicu ili posebnu tabelu u koju ćete da bilježite izmjerene vrijednosti, a korisnicima računara predlažemo da otvore poseban dokument za praćenje bebine težine (i dužine).

Ova prva, “kućna vrijednost” je veoma važna, iako može da odstupi od one koja je izmjerena na otpustu iz porodilišta.

Međutim, to ne treba da vas brine, jer se radi o različitim vagama. Za vas je vaša vaga etalon (osnovna mjera).

Prije svega, važno je upoređivati vrijednosti tjelesne mase tokom narednih nedelja.

Sledeća mjerenja se vrše jednom nedjeljno, pod istim okolnostima, i na istoj vagici!

Poslije četiri nedjelje (mjesec dana od prvog mjerenja), uporedite petu izmjerenu vrijednost sa prvom (poslije dolaska iz porodilišta), pa ćete saznati koliko je beba dobila za mjesec dana!

Dužinu mjerite jednom mjesečno, ili to ostavite da se obavi na redovnim pedijatrijskim kontrolama.

Od drugog mjeseca, bebu treba mjeriti jednom u dvije nedjelje, a poslije par nedjelja dobrog napredovanja – jednom mjesečno.

Kada mame i tate nauče da pogledom prepoznaju napredno i zadovoljno dijete, mjerenje će se obavljati samo na redovnim pedijatrijskim kontrolama.

Da li beba mora ravnomijerno napredovati u težini?

Prvih par mjeseci, naročito prvih nekoliko nedjelja, dobijanje u težini je veoma nepravilno. Ima beba koje najbolje napreduju u posljednjoj nedjelji prvog mjeseca, a neke to “obave” ranije.

Često se dešava da “svježa” mama nema dovoljno mlijeka prvih nekoliko dana, pa je i napredovanje bebe u tom periodu nešto sporije.

Zato se upoređuju mjesečne vrijednosti napredovanja u tjelesnoj masi!

Treba sačekati sa tumačenjem rezultata do kraja prvog mjeseca (pod uslovom da beba nema zdravstvenih problema).

Šta je normalno napredovanje u težini? Koliko beba treba da dobije u prvom mjesecu?

Moramo istaći da prave antropometrijske mjere za naše područje nisu napravljene.

Mi koristimo tablične vrijednosti priznatih autora koji nisu uzimali u obzir činjenicu da su ljudi (pa i djeca) sa ovih područja nešto veći (i viši, i teži). Zato navedene vrijednosti treba shvatiti kao iskustvene za ovo geografsko područje!

Beba u prvom mjesecu treba da dobije bar 700 grama (negdje se donja granica spušta na 600 grama)! Govorimo o vrijednostima koje su izmjerene u kućnim uslovima. Sve ispod toga znači da beba ne napreduje dovoljno.

ljuta beba mamaklik

Koji su najčešći uzroci nenapredovanja u prvih šest mjeseci?

Nije uvijek lako otkriti razlog nenapredovanja. Ipak, postoje dve najvažnije grupe uzroka nenapredovanja beba u prvim nedjeljama i mjesecima života.

Uvijek prvo treba posumnjati da beba ne unosi dovoljno mlijeka.

U tom slučaju je dijete nervozno, stalno bi da sisa, često se budi, a stolice su mu zelenkaste, iako pije samo mamino mlijeko. Podoji traju dugo, a beba nekad poslije desetak minuta prestane da “siki” (nema šta da izvuče).

Druga grupa razloga su bolesti koje mogu da uzrokuju nedovoljno unošenje mlijeka, ali i veću potrošnju energije.

Infekcije su na prvom mjestu, ali je lista bolesti duga, i u isključivom domenu pedijatra, pa se nećemo time baviti.

Važno je znati da bebe u prvim nedjeljama (nekada i duže) ne moraju da imaju povišenu temperaturu, čak i ako imaju ozbiljnu infekciju!

Zato, ukoliko beba nevoljno jede, neobično dugo spava i teško se budi za podoj – treba posumnjati na neko oboljenje!

Šta raditi ako beba ne napreduje?

Ako se utvrdi da nema dovoljnog porasta tjelesne mase, neophodno je da se roditelji obrate pedijatru!

To je najbolji način da se utvrdi uzrok nenapredovanja. Naravno, i najbrži način da se otkloni taj uzrok, a beba što prije vrati na “pravi put”.

poljupci beba mamaklik.com

Treba li uraditi neke laboratorijske analize?

Veoma je korisno da se uradi krvna slika (kompletna krvna slika se uzima iz prsta, ili iz bebine pete), kao i “običan” pregled mokraće (koja se “hvata” u samoljepljive kesice za uzimanje mokraće od beba).

Ove dve analize mogu da se lako obave u nekoj od laboratorija (kojih sada ima “na svakom ćošku”), nisu skupe, a pedijatru će da “skrate put” do pravog uzroka nenapredovanja.

Naravno, u dogovoru sa pedijatrom, ove analize mogu da se “ostave” za kasnije.

Šta možemo sami da uradimo? Kako da znamo da li dojena beba popije dovoljno mlijeka?

Kod beba koje izgledaju sasvim dobro, često se bude za podoj, halapljivo i snažno sisaju – treba posumnjati na nedostatak maminog mlijeka.

Postoji jednostavan test da se to provjeri: napravite dve mjerice adaptiranog mlijeka (60 mililitara), pa poslije podoja ponudite bebi da popije. Ako “osuši” bočicu, to je siguran pokazatelj nedostatka majčinog mlijeka!

Tada mama treba sve da učini kako bi pospješila stvaranje mlijeka (laktaciju) – prije svega dobrom ishranom sa dosta tečnosti, ali i redovnim odmaranjem, uz dobar san.

Naravno, ako i dalje nema dovoljno mlijeka, bebine obroke treba dopuniti adaptiranom mliječnom formulom. Ali, uz očuvanje dojenja. Što duže – to bolje!

da li je bolje dojenje ili izmlazanje mlijeka

Kada treba potražiti ljekarsku pomoć?

  • U slučaju da dijete predugo spava, teško se budi za podoj, kratko i teško sisa, poslije par minuta zaspi na maminim grudima – odmah ga treba odvesti pedijatru!
  • Ako beba ima povišenu temperaturu.
  • Ukoliko beba često povraća između podoja, ili ima brojne prolivaste stolice.
  • Kada beba poslije nekoliko minuta sisanja naglo, sa vriskom odbaci dojku.
  • Ukoliko poslije svakog podoja dijete obilno povraća (ne računa se bljuckanje – koje je normalno kod malih beba), a naročito ako sat vremena poslije podoja povraća u mlazu!

Srećom, ogromna većina beba lijepo napreduje u prvim mjesecima života.

Među bebama koje ne dobijaju dovoljno u težini, najveći broj nema na raspolaganju dovoljno mlijeka.

Samo mali broj beba ima neku bolest koja ih ometa u normalnom rastu i razvoju.

Skoro svako oboljenje u prvim nedjeljama i mjesecima života brzo dovodi do nenapredovanja bebe, pa je važno konsultovati se sa pedijatrom čim se prepozna ovaj problem.

Ass.dr Goran Vukomanović

mojpedijatar.co.rs

Dječje emocije: Kako nam BEBE pokazuju da nas VOLE?