3 moćne maske za kosu koje možete napraviti i kod kuće

recepti za maske za kosu mamaklik.jpg

Kvalitetne maske za kosu jednostavno je napraviti i to u kućnim uslovima, a mi vam donosimo recepte za tri maske koje će biti gotove za tren!

Uvijamo je, peglam, sušimo, a za vrijeme ljetnih dana na nju utiče sunce i so. Zbog toga je neizbježno kosu nahraniti dobrom maskom. I dok one u drogerijama mogu biti poprilično skupe, ali i pune štetnih sastojaka, kvalitetne maske za kosu možete napraviti upravo sa sadržajem iz vlastitog frižidera.

40 trendova: Odaberite frizuru i boju kose koja vam najbolje pristaje!

Recepti za kvalitetne maske za kosu

MASKA ZA SUHU KOSU

Sastojci:
1/2 avokada
1 supena kašika kokosovog ulja
1 supena kašika maslinovog ulja
1 supena kašika meda
4 supene kašike vode

Priprema:

Pomiješajte sastojke zajedno u blenderu dok se potpuno ne spoje. Prije stavljanja maske, kosu navlažite toplom vodom kako bi se otvorili folikuli vlasi. Tako će vitamini iz maske bolje prodrijeti u vlasište. Zamotajte kosu u ručnik ili kapu za tuširanje te je držite na kosi 15 do 20 minuta. Esencijalne masne kiseline maslinovog ulja i avokada pomoći će u obnavljanju ispucalih vrhova.

Pantenol šampon i maske za lice i kosu: Kako ih napraviti i zašto su toliko dobri?

MASKA PROTIV OPADANJA KOSE

Sastojci:
1 supena kašika toplog mlijeka
1 čajna kašičica meda
20 grama svježeg kvasca

Priprema:

Kad sve sastojke sjedinite, ostavite masku na toplom i pustite je da fermentiše 15 do 20 minuta. Masku nanesite na vlažnu kosu od korijena prema vrhovima. Kao i kod prethodne maske, umotajte kosu u ručnik, kapu za tuširanje ili najlonsku kesu. Za razliku od prijašnje maske za kosu, ovu masku treba držati na kosi što duže – čak dva do tri sata kako bi hranjive tvari prodrle u vlasište.

MASKA ZA BRŽI RAST KOSE

Sastojci:
2 jaja
1 supena kašika ricinusovog ulja

Priprema:

Jednostavna maska od sirovih jaja i ricinusovog ulja odlična je za kosu jer podstiče rast dlake. Kad umutite sastojke, masku nanesite ravnomjerno po cijeloj kosi i ostavite je da djeluje 20 minuta. Zatim operite kosu šamponom, ali nemojte koristiti regenerator jer ova maska djeluje jednako kao on. Takođe, dovoljno ju je koristiti jednom sedmično.

Izvor: 24sata.hr/LJ&Z

Nostalgična frizura upečatljiv detalj za ljeto 2020