MUZIKA ZA BEBE I DJECU: Najljepše pjesme i uspavanke za san vaših mališana

muzika-za-bebe-i-djecu-najljepše-uspavanke-da-beba-zaspi.jpeg

Svi znaju da uspavanke pomažu bebama i djeci da zaspu. Pored toga, muzika za bebe ima snažan efekat na dojenčad u otklanjanju bolova, pa i anksioznosti. Zašto su dječje pjesmice dobre i koje uspavanke su najljepše za djecu i bebe, pročitajte u nastavku…

Muzika za bebe uspostavlja umirujuću povezanost između djetetove fiziologije, njegovog uma i vanjskog svijeta.

To je neophodno jer je prva spoznaja novorođenčeta o vanjskom svijetu da je to nešto što je odvojeno od njega. Spoljnji svijet je za bebu nešto ogromno i prijeteće, “velika, zujajuća konfuzija”, kako je to opisao filozof William James.

Međutim, čim krene uspavanka, umirujući osjećaj reda upija se u bebinu svijest.

Vrtložni ritam pjesme prati otkucaje bebinog srca, a tiha melodijska linija donosi olakšanje u odnosu na uobičajene i za dijete neartikulisane zvukove iz vanjskog svijeta; jednostavna, ponavljajuća melodija tako postaje izvor komfora za mališane.

muzika-za-bebe-i-djecu-najljepše-uspavanke-da-beba-zaspi.jpeg

Slične efekte ima i njihanje u kolijevci ili ljuljuškanje u naručju majke. Miris i toplina poznatog bića i predvidljiv, umirujući ritam rezultiraju time da beba prestaje da plače i lagano tone u san.

Mamin glas i Mocart za bebe 

Mnoge studije pokazuju da su razni faktori važni u koordinaciji unutrašnjeg i vanjskog svjeta.

Majčin glas je se pokazao umirujućim, kao i određene kombinacije samoglasnika i suglasnika.

Motivi uspavanki često započinju visokim “ma”, “na” ili “la” zvukom, koje zatim smjenjuju niski tonovi. Nije slučajno što riječ “majka” zvuči kao “ma-ma” u mnogim kulturama.

Neurolog Tim Griffiths je u okviru jedne studije napisao:

“Postoji drevni dio mozga u limbičkom sistemu koji je odgovoran za emocionalne reakcije na muziku. Ono što mislim da se ovdje događa jeste to da emocionalni dio mozga stimuliše muzika. To smanjuje razinu arousal reakcije (pojačane budnosti/uzbuđenog stanja), što zauzvrat utiče na nivo bola kod djece.”

muzika-za-bebe-i-djecu-najljepše-uspavanke-da-beba-zaspi.jpeg

Sa druge strane, vjerovatno ste čuli i za tzv.“Mozartov efekt” koji se odnosi na to da muzika može povećati našu kognitivnu moć.

“Mocartov efekt” je motivisao mlade roditelje da puštaju bebama klasičnu muziku još u trudnoći, a zatim i po rođenju, kako bi “podstakli moždanu snagu mališana”.

Tvrdnje o postojanju i efikasnosti “Mocartovog efekta” su oprečne, ali postoje čvrsti dokazi da muzika može povećati nivo performansi, kako našeg tijela – tako i našeg mozga, te pozitivno uticati na organizam kao cjelinu.

Ako je tako, onda sve ovo dokazuje da je muzika čudesna stvar kako je mitologija oduvijek i tvrdila.

Muzika nas može razbuditi i uzbuditi; može izoštriti naš fokus i naše znanje, a može nam donijeti i olakšanje, prenoseći nas iz stanja tjeskobe i straha u osjećaj potpunog mira.

muzika-za-bebe-i-djecu-najljepše-uspavanke-da-beba-zaspi.jpeg

Kakva treba da bude muzika za uspavljivanje?

Slušanje uspavanki, jazza ili klasične muzike, nije isto što i slušanje heavy metala ili elektronike. Najbolja muzika koja može da pomogne vašoj bebi da zaspi bi trebalo da bude umirujuća, skladna i harmonična.

Ritam, tempo i harmonija treba da budu jednostavni, mekani i pomalo spori.

To, naravno, isključuje muzičke stilove kao što su rock, metal i plesne žanrove poput salse i merenguea.

Roditelji bi trebalo da izbjegavaju sve brze pjesme koje sadrže glasne perkusije (udaraljke).

Postoji mnogo različitih razloga zašto bebe teško tonu u san. Ali ako dijete može da usredotoči svoju pažnju na muzički sklad, to će mu pomoći da se opusti i lakše zaspi.

muzika-za-bebe-i-djecu-najljepše-uspavanke-da-beba-zaspi.jpeg

Klasična muzika za bebe je savršena opcija

Klasična muzika, kao što je već rečeno, ima moć da poboljša kognitivne procese i odraslih i djece (“Mozartov efekt”).

Klasika takođe stvara atmosferu koja pogoduje opuštanju i spavanju. Ova vrsta muzike donosi bogate, složene i pitome melodije, što je ključno kada je riječ o relaksaciji.

S obzirom na to da su u pitanju instrumentali bez vokala i tekstova, to može podstaći osjećaj mira.

Smooth Jazz za djecu – mekan i kompleksan u isto vrijeme

Jazz je muzički pravac bogat harmonijskim promjenama, improvizacijom i složenim strukturama.

Slično klasičnoj muzici, stvara opuštajuću atmosferu. Ono što je karakteristično za Jazz jeste odsustvo distorzije, minimalizam i održavanje svih zvukova na svom mjestu.

Dok bude slušala Jazz muziku, beba će se fokusirati na melodiju i harmonijske promjene. To će stvoriti atmosferu koja će joj pomoći da lakše zaspi.

Bossa Nova kao muzika za bebe – opuštajući brazilski “Novi val”

Bossa Novu krase mekoća, delikatnost i lepeza prijatnih tonova. Sa ovom muzikom slušalac tone u duboko stanje opuštanja i smirenosti.

Na Youtubeu možete naći različite reinterpretacije poznatih klasičnih pjesama, izvedene pomoću glatkog ritma Bossa Nove, često u fuziji sa elementima Jazza.

Muzika za relaksaciju beba i djece

Ovo može biti najbolja opcija koja pomaže bebama da spavaju. Postoje pjesme koje su usmjerene na stvaranje mentalnog mira za odrasle i za mališane. 

Još jedna prednost ovog žanra je da postoji širok raspon mogućnosti koje možete izabrati: ambijentalnu muziku, hindu, mantre itd.

Slušalac može odabrati vrste senzacija koje želi stimulirati. Postoje specifične pjesme za koncentraciju, mir, razmišljanje i meditaciju, kao i mnoge druge.

Najbolja muzika za bebe i najljepše uspavanke za djecu

Zaista postoji mnogo muzičkih stilova koji mogu pomoći bebama da bolje spavaju. Sve što trebate da učinite je da isprobate različite opcije, sve dok ne pronađete onu koja će prijati vašem djetetu.

U nastavku možete da pronađete izbor najljepših uspavanki za djecu za koje mnogi roditelji tvrde da imaju snažan i pozitivan efekat na njihove bebe.

Među njima je i nekoliko popularnih izvođača i evergreen standarda, što bi moglo da obraduje i uši roditelja. 🙂 Naravno, ove pjesme ne morate nužno da puštate sa zvučnika. Naučite melodiju i (improvizujte) tekst. Bebe prvenstveno umiruje glas onih koji ih najviše vole:

Brahms lullaby

Hush little baby

Twinkle twinkle

Rock a bye baby

https://youtu.be/qTp_orrtQZg

Here Comes The Sun – The Beatles

Just The Way You Are – Billy Joel

Bing Crosby: Too-Ra-Loo-Ra-Loo-Ral

Disney pjesmice za djecu:
Instrumental kompilacija melodija iz Diznijevih crtanih filmova

 

Bob Marley muzika za bebe (i tate)

Coldplay muzika za bebe (i mame)

 

Autorka: Erna Bučinski
MamaKlik

Najkorisnije i najbolje mobilne aplikacije za mame sa bebama i decom

TEHNIKE OPUŠTANJA ZA DJECU: Relaksirajuće aktivnosti i igre za vaše dijete

Muzika ubrzava razvoj vašeg djeteta