Zašto je važno da djeca hodaju bosa: Razvoj mozga i čula, bolja ravnoteža…

Zašto-je-važno-da-djeca-hodaju-bosa-Razvoj-mozga-i-čula-bolja-ravnoteža...-mamaklik.jpg

Stručnjaci savjetuju da je bosonogo hodanje odlično za razvoj mozga iz mnogo razloga. Ono je korisno za tabane, za kičmu i pravilno držanje tela. Kad djeca hodaju bosa, jačaju mišiće stopala i nogu, poboljšava se pokretljivost i smanjuje mogućnost povreda.

Zašto je važno da djeca hodaju bosa, piše pedijatar Milena Nikolić:

Zašto-je-važno-da-djeca-hodaju-bosa-Razvoj-mozga-i-čula-bolja-ravnoteža...-mamaklik.jpg

Šta se dešava sa tijelom kad djeca hodaju bosa

Više puta je naučno dokazano da hodanje bez cipela stvara snagu u potkoljenicama i pruža djeci bolju percepciju kretanja kroz prostor, što utiče na razvoj samopouzdanja.

Mališani su spretniji u sportu, lakše održavaju ravnotežu, uspješno se penju, koraci su im usklađeniji.

Bosonogo hodanje po različitim površinama i teksturama veoma pozitivno utiče na razvoj nervnog sistema i poboljšava optimalni razvoj mozga.

Hodanje po različitim podlogama doprinosi izgradnji novih neuroloških puteva u mozgu. Obuvanjem cipela smanjujemo mogućnost da se dječji mozak razvija na pravi način.

Neki roditelji puštaju svoju djecu da hodaju bosa i tako pravilno utiču na razvoj dječjeg mozga. Oni koji tako naviknu djecu od malena obično obuju čarape tek tokom zime a do tada hodaju bosi.

Djeca toliko dugo vremena provode u obući i ne hodaju bosa da smo i zaboravili da stopala imaju veoma važnu ulogu za razvoj osjećaja.

Zašto-je-važno-da-djeca-hodaju-bosa-Razvoj-mozga-i-čula-bolja-ravnoteža...-mamaklik.jpg

Ne obuvajte djeci cipele prije nego što su potpuno spremna za hodanje

Pedijatri savjetuju da djeca hodaju bosa i da im se ne obuvaju cipele prije nego što su potpuno spremna za hodanje, da do tada provode vrijeme bosonoga.

Kasnije kako dijete raste, roditelji se brinu da će se dijete isprljati ili dobiti neku bakteriju pa ne daju djeci da šetaju bosa i tako prave veliku grešku.

Drugi se brinu da će se djeca prehladiti ako hodaju bosa. Naša koža na tabanima je deblja nego na drugim dijelovima tijela i zbog toga je zaštita na tabanima bolja.

Mnogo je vjerovatnije da bismo se razboljeli od dodira prljavštine rukama nego preko poda.

Prisutna je i zabrinutost zbog povreda koja svakako postoji, ali je dobro pustiti djecu da hodaju bosa po plaži, travi, pijesku.. I uvijek ih naučiti da gledaju kuda idu.

Stopalima treba pustiti da se prirodno razvijaju. Cipele smanjuju obim pokreta stopala i mogu negativno uticati na hodanje, ravnotežu, senzorni razvoj i propriocepciju (orijentaciju našeg tijela u prostoru oko nas).

Zašto-je-važno-da-djeca-hodaju-bosa-Razvoj-mozga-i-čula-bolja-ravnoteža...-mamaklik.jpg

Igre za bosonogu djecu razvijaju čula, emocije ali pomažu i kod ravnih tabana

Dozvolite Vašoj djeci da hodaju bosa. Neka izuju čarape kada šetaju po kući.

Organizujte takmičenje ko će više provesti vremena bos i naučite ih da uživaju u slobodi koju im dajete. 

Postoje video klipovi koji su preplavili internet kako se djeca u nekim vrtićima Evrope igraju tako što prolaze kroz kadice napunjene različitim sastojcima, tečnostima i teksturama (lišće, sapunica, voda, pijesak, kamenje…) – djeca kroz ove kadice trče bosa.

Ovakve igre mogu pospješiti razvoj emocija kod djece, razvoj čula, pojačati sposobnost osjećanja i pomoći ako dijete ima ravne tabane. Stvaraju im bolju sposobnost opažanja, pomažu za ravnotežu i imaju cjelokupno dobar uticaj na djetetov razvoj.

Dragi roditelji, ako Vam se dopao ovaj tekst, sjetite se kako ste voljeli da hodate bosi kada ste bili mali i pustite svoju djecu kad god ste u mogućnosti da hodaju bosa.

Zašto-je-važno-da-djeca-hodaju-bosa-Razvoj-mozga-i-čula-bolja-ravnoteža...-mamaklik.jpg