Igre za razvoj krupne motorike kod djece: 5 zabavnih kućnih aktivnosti

Igre za razvoj krupne motorike kod djece: 5 zabavnih kućnih aktivnosti

U nastavku pročitajte kakve igre su dobre za razvoj krupne motorike kod djece…

Da bismo podstakli pravilan razvoj krupne motorike kod djece trebalo bi da pratimo djetetova interesovanja, da budemo svjesni njegovih vještina i sposobnosti, da motivišemo dijete, a prije svega da se dobro zabavimo, jer je učenje kroz igru najljepše.

A sve je još zabavnije ukoliko se igramo uz muziku.

Kako biste podstakli razvoj krupne motorike kod mališana, predlažemo vam nekoliko igara:

  1. Igre za razvoj krupne motorike: Pod je lava

Ovu igru možete igrati i napolju i u kući. Na pod stavite jastuke, papire ili na betonu iscrtajte kredom različite oblike, po kojima dijete treba da se kreće, ne dodirujući prostor van obilježenih okvira.

Ukoliko stane na neobilježeni prostor – upalo je u lavu i ispada iz igre.

Ovom jednostavnom igrom razvijamo elementarne pokrete ekstremiteta (nogu i ruku), razvijamo ravnotežu, vještinu skakanja/preskakanja, hodanja i sve to na jednostavan i zabavan način.

2. Igre za razvoj krupne motorike: Gađanje mete

Na hamer papiru izrežite rupe ili iscrtajte krugove u različitim veličinama, od najmanje do najveće i rasporedite ih nepravilo (npr. u lijevom gornjem uglu neka bude rupa srednje veličine, na sredini neka bude manja rupa, dole desno velika…).

Možete napraviti onoliko krugova koliko želite i koliko ima prostora na papiru.

Ako ste napravili rupe, odaberite lopticu koja je takve veličine da može da prođe kroz svaku rupu.

Komplikovaniji zadatak bi bio da se pripreme lopte različitih veličina ili da dijete treba da odabere loptu prema veličini mete koju cilja, te da proba da pogodi metu nedominantnom, “slabijom” rukom.

Ako vam je prekomplikovano da siječete rupe ili crtate krugove, na zid možete da zalijepite mete (poslužiće i samoljepljivi listići) a princip igre pogađanjem u metu ostaje isti.

Ovom igrom razvijamo pokrete gornjih ekstremiteta, saradnju obe ruke, preciznost, koordinaciju pokreta, koordinaciju oko-ruka, razvijamo mišljenje

Igre za razvoj krupne motorike kod djece: 5 zabavnih kućnih aktivnosti
Credit to: pinterest.com

3. Igre za razvoj krupne motorike: Od poda do plafona

Za ovu igru su potrebne lopte različitih veličina. Pronađite zid koji je čist, bez slika, ramova i sličnih ukrasa koji mogu biti oboreni (možete iskoristiti i vrata, ormar, bilo koja površinu koja je ravna).

Zadatak je loptu voditi od podnožja zida (iz položaja čučnja) do “plafona” (odnosno dokle ručice dosežu) sa obe ruke (stojeći stav, kao u odbojci).

Zadatak se usložnjava tako što se daje manja lopta, teža lopta, dvije lopte istovremeno.

Takođe, kada se savlada prava putanja, dijete može šetati loptom po zidu, ili uplitati ruke, odnosno postaviti ih u X poziciju jednu preko druge.

Ova vježba je jako značajna za jačanje mišića ramena, za stimulaciju bilateralne saradnje ruku (saradnje leve i desne ruke), razvoj koncentracije i pažnje

4. Igre za razvoj krupne motorike: Skoči i uhvati

Na visinu koju dijete skokom može da dohvati, okačiti različite predmete (ili slike), koje nakon što ih uhvati mora da imenuje (dodatna aktivnost za razvoj govora bi bila da mora i da objasni čemu taj predmet služi, kojoj grupi pripada…).

Alternativno, možete iskoristiti spomenute samoljepljive papiriće, na kojima ćete da iscrtate crteže djetetu poznatih pojmova.

Za spretnije, zadatak bi bio da iz čučnja skoče i dohvate/dodirnu predmet.

Ovom igrom razvijamo elementarne pokrete, vještinu skakanja, preciznost, a utičemo i na razvoj govora.

5. Igre za razvoj krupne motorike: Igra oblika (tape-shape game)

Papirnu traku (krep traku) zalijepite na pod, u različitim oblicima, i obilježite slovima ili brojevima.

Primjer zadatka: dijete polazi od oblika kruga, a zatim prošeta kao medvjed (ili bilo koja druga životinja) do slova A, pa skoči na broj 2.

Ukoliko je više djece u igri, svako dijete će imati drugi zadatak, a možete i sami da učestvujete u svim igrama, što je i preporučljivo radi motivacije.

Što je dijete spretnije i starije, zadatak će biti komplikovaniji (npr. stani na slovo A, tako što ćeš preskočiti oblik trougla).

Ovom zabavnom i vrlo pokretnom igrom utičemo na razvoj svih aspekata grube motorike, na razvoj govora (učimo i uvježabavamo pojmove), mišljenja, orijentaciju u prostoru…

Družite se, igrajte se napolju, skačite, trčite, šetajte.

Ne zaboravite da je krupna motorika osnova za razvoj svih ostalih sposobnosti i vještina, a najzabavnije je razvijati je kroz igru, zajedno.

Izvor: pitajtedefektologa.wordpress.com 

Dr Ranko Rajović: 15 važnih savjeta roditeljima za razvoj ukupnih djetetovih sposobnosti

Jednostavne i zabavne vježbe za razvoj govora kod djece

Dr Rajović: Svaka nova generacija djece je sve slabija. Evo gdje griješimo…