20 jednostavnih načina da poboljšate inteligenciju svoje bebe

Već po rođenju vaše bebe možete značajno da utičete na razvoj njenog mozga. Evo nekoliko lakih načina pomoću kojih ćete to postići, a usput se i zabaviti…

Stručnjaci za razvoj djece vjeruju da je prva godina djetetovog života ključna za učenje. Postoji puno toga što možete raditi sa svojim malim članom porodice kako biste podstakli njegov razvoj, a ovo su samo neke od mogućnosti:

Stimulišite bebin vid

1. Napravite kontakt očima 

Iskoristite dragocjene, ali rijetke momente kada su vašoj novorođenoj bebi otvorene oči i gledajte pravo u njih. Bebe vrlo rano mogu da počnu da razlikuju i prepoznaju lica, a vaše je najvažnije. Svaki put kada sa punom pažnjom gleda u vas, praktično zuri, vaša beba gradi memoriju.

2. Isplazite jezik 

Istraživanja su pokazala da bebe stare tek dva dana mogu da imitiraju facijalne pokrete – to je znak svakog ranog rješavanja problema.

3. Pokažite bebi ogledalo

Pustite svoju bebu da se ogleda u ogledalu. Najprije će pomisliti da gleda u drugu bebu, ali će joj se svidjeti što ta druga slatka beba pomijera ručice i osmjehuje se kad i ona.

4. Napravite razliku

Držite dve fotografije iznad svoje bebe na razdaljini od 20-30 centimetra. One bi trebalo da budu iste, ali da se ipak razlikuju u jednom detalju (na primjer na jednoj fotografiji se nalazi drvo, a na drugoj ne). Čak i sasvim mala beba gledaće u jednu, pa potom u drugu fotografiju kako bi uočila razliku, što će joj kasnije biti od pomoći pri čitanju i prepoznavanju slova.

Podstaknite govor

5. Brbljajte

Između svojih riječi pravite kratke pauze kako bi beba mogla da vas dopuni. U početku ćete vjerovatno dobiti samo blijedi pogled, ali vremenom će vaša beba uhvatiti ritam i gugutanjem vas dopuniti.

6. Koristite bebeći govor

Vaša beba će reagovati na vaš bleskasti govor i visoke tonalitete bebećeg govora.

7. Pjevušite

Naučite dosta pjesmica ili osmislite neke svoje (“Ovako mi mijenjamo pelene, mijenjamo pelene, mijeeenjamo peleneee…”). Pustite klasičnu muziku, Bitlse ili Britni Spirs. Neki istraživači su dokazali da je učenje muzičkog ritma povezano s lakšim učenjem i razumijevanjem matematike.

8. Objašnjavajte bebi

Čak iako mislite da nema potrebe da bebi objašnjavate bilo šta, jer vas ne razumije, radite to. Ukoliko idete da uključite svjetlo, recite: “Sada ću da uključim svjetlo” prije nego što pritisnete prekidač.

9. Golicajte bebine prstiće

U stvari golicajte je svuda. Smijeh je prvi korak ka razvijanju smisla za humor. Takođe se igrajte s bebom “Buba lazi nešto traži”, jer ćete je tako naučiti da predvidi događaje.

10. Pravite smiješne grimase

Nadujte obraze i tražite od svoje bebe da vam dodirne nos, a kada to uradi, vi naglo ispustite vazduh i izduvajte obraze. Neka vas beba povuče za uvo, a vi onda isplazite jezik. Pravite smiješne zvuke kada vas dodirne po glavi. Držite se iste rutine tri ili četiri puta, a zatim promijenite pravila da bi bebi bilo zanimljivije.

Stvorite jaku vezu

11. Dojite, ukoliko ste u mogućnosti

Ako možete da dojite svoju bebu, nemojte da joj uskraćujete sve blagodeti majčinog mlijeka i dojite je što duže možete. Istraživanja su pokazala da djeca koja su pila majčino mlijeko imaju veći koeficijent inteligencije od svojih vršnjaka koji su pili adaptirano mlijeko. Osim toga, dojenje je odličan način da se intimizirate sa svojom bebom i stvorite neraskidivu vezu, a dok je dojite možete joj pjevušiti, pričati ili samo maziti po glavi.

12. Pričajte s bebom dok mijenjate pelene

Dok svakodnevno svojoj bebi mijenjate pelene iskoriste priliku da sa njom razgovarate o onome što radite. Govorite joj redoslijed presvlačenja, kao i šta joj u kom trenutku oblačite.

13. Povremeno ćutite s bebom

Svakog dana izdvojite nekoliko minuta da sa bebom samo sjedite u tišini i ne radite ništa. Pustite je da sama istražuje i vidjećete gde će vas odvesti.

Istražujte s bebom novu sredinu

14. Pokazujte bebi

Ukoliko idete u šetnju s bebom, obavezno joj pokazujte šta vidite. “Ovo je kuca”, “Pogledaj ovo veliko drveće” ili “Da li si čuo zvuk vatrogasne sirene”…

15. Idite u kupovinu

Kada se umorite od pjevušenja i igranja, posetite s bebom obližnji supermarket. Nova lica, zvukovi, boje… Sve će to biti novo za vašu bebu.

Učite bebu brojeve i slova

16. Brojite sve

Brojite koliko kockica je vaše dijete složilo. Brojite koliko ste stepenika prešli, brojite njegove prstiće….

17. Čitajte joj knjige

Iznova i iznova! Naučnici su ustanovili da bebe već sa osam mjeseci mogu da nauče da prepoznaju riječi u priči ukoliko je pročitate dva ili tri puta za redom, a tako lakše i progovore.

18. Pričajte priče

Priče možete pričati pred spavanje ili kad god ne znate šta ćete sljedeće raditi. Kako bi djetetu bilo zanimljivije, ime glavnog aktera zamijenite bebinim.

Pravite uspomene

19. Napravite porodični album

U foto-album stavite fotografije porodice, pa često prelistavajte s djetetom. Kada, recimo, zove baka, pokažite djetetu fotografiju i recite da zove baka.

20. Napravite Zoo album

U svesci zalijepite sličice različitih životinja, pa sa svojim mališanom gledajte i isvaki put imenujte životinju, a možete i da smišljate pričice, kako bi dijete što lakše zapamtilo o kojoj životinji je riječ.

Yumama