Najčešće komplikacije u trudnoći i važni savjeti za buduće roditelje

česte-komplikacije-u-trudnoći-mamaklik.jpg

Mnogo je komplikacija koje mogu zagorčati život trudnici i njenom djetetu, a neke od njih, nažalost, mogu imati i koban ishod. Nužno je upozoriti na nekoliko rizičnih činilaca u trudnoći, a ovo su najčešće komplikacije u trudnoći:

Kada su u pitanju najčešće komplikacije u trudnoći, u ugroženu skupinu spadaju izrazito mlade trudnice, ali i trudnice starije od 35 godina.

Visoko su na popisu učestalih komplikacija i problemi s prijevremenim sazrijevanjem vrata maternice, razne infekcije te bolesti specifične za trudnoću, poput preeklampsije. 

Takve trudnice zahtijevaju posebnu njegu i moraju se strogo držati doktorskih smjernica.

Za trudnicu i bebu, pojedine komplikacije nisu toliko opasne, ali izazivaju neželjeni stres. Donosimo pregled najčešćih komplikacija u trudnoći te umirujuće savjete za sve buduće roditelje.

Najčešće komplikacije u trudnoći su proširene vene

Mnoge žene u trudnoći imaju proširene vene ili im se pogoršaju već postojeći simptomi.

Elastičnost stjenke vena slabi pod uticajem progesterona. Kako maternica raste, pritišće velike vene na desnoj strani tijela (donja vena cava), tlak se povećava i širi venu u nogama.

Količina krvi u tijelu povećava se u trudnoći, pa su i vene opterećenije.

Presudan je i nasljedni faktor – ako je netko u vašoj porodici imao proširene vene, veća je vjerovatnoća da ćete i vi imati problema.

trudnoća trudnica

Najčešće komplikacije u trudnoći su i upala bubrega i urinarnog trakta

Među najčešće komplikacije u trudnoći spada upala bubrega i urinarnog trakta prouzrokovana bakterijom Escherichijom coli. Ljekar u tom slučaju najčešće propisuje uzimanje oralnih antibiotika u trajanju od 7 do 10 dana.

Postoje brojni antibiotici koji su sigurni za uzimanje u trudnoći, poput penicilina i cefalosporina, a izbjegavaju se tetraciklini, eritromicin, kloramfenikol, sulfa preparati u trećem i trimetoprim u prvom tromjesečju.

Prekomjerna težina kod trudnica

Prekomjerno dobijanje na težini tijekom trudnoće povezano je s nizom dodatnih rizika – otežava procjenu toka trudnoće i mjerenje djeteta.

Beba može postati toliko velika da će vaginalni porođaj biti težak ili nemoguć.

Niz naučnih ispitivanja objavljenih posljednjih godina upozorava da je kod beba težine 4000 do 4500 g povećan rizik od nastanka tumora koji se vezuju za estrogen (rak dojke kod djevojčica i rak prostate kod dječaka), te češće tokom života imaju povećan krvni tlak.

Idealno bi bilo tokom trudnoće dobiti između 11 i 15 kg. Nakon porođaja, oko 8 kilograma odlazi na dijete, posteljicu i tjelesne tekućine, a višak koji ostane brzo se istopi dojenjem, najčešće do djetetovog prvog rođendana.

Anemija spada među najčešće komplikacije u trudnoći

Žene su u trudnoći anemične zbog povećanja volumena krvi od čak 50%. Količina krvi ubrzano raste zbog potreba djeteta te je potreba za željezom veća.

Gotovo 20% trudnica pati od anemije.

Dobro je znati da pred kraj trudnoće beba skladišti potrebnu količinu željeza za prvih šest mjeseci svog života, pa su i potrebe za tim mineralom veće.

Blaga anemija ne povećava rizik od niske porođajne težine ili preranog rođenja djeteta. U dogovoru sa doktorom, trudnice mogu uzimati suplemente obogaćene željezom.

Visok krvni pritisak kod trudnica

Mirovanje u krevetu (najčešće u bolnici) jedini je efikasan način regulisanja krvnog pritiska. To je obično dovoljno do kraja trudnoće, ali ako se simptomi pogoršaju i ustanovi se da ugrožavaju dijete, porođaj će biti izazvan prije predviđenog termina.

Redovno kontrolisanje krvnog pritiska obvezno je tokom trudnoće jer je to precizan pokazatelj brojnih problema koji se mogu javiti u ovom razdoblju.

Iako je povišen krvni pritisak najčešće kratkotrajna reakcija na anksioznost, takođe može upozoriti na preeklampsiju. Ovo stanje, ako se ne uoči i ne tretira na vrijeme, može ugroziti i vaš i djetetov život. Ostali simptomi preeklampsije nisu uvijek uočljivi, osobito u prvim mjesecima trudnoće.

Visok krvni pritisak kod trudnica Mirovanje u krevetu (najčešće u bolnici) jedini je efikasan način regulisanja krvnog pritiska. To je obično dovoljno do kraja trudnoće, ali ako se simptomi pogoršaju i ustanovi se da ugrožavaju dijete, porođaj će biti izazvan prije predviđenog termina.  Redovno kontrolisanje krvnog pritiska obvezno je tokom trudnoće jer je to precizan pokazatelj brojnih problema koji se mogu javiti u ovom razdoblju.  Iako je povišen krvni pritisak najčešće kratkotrajna reakcija na anksioznost, takođe može upozoriti na preeklampsiju. Ovo stanje, ako se ne uoči i ne tretira na vrijeme, može ugroziti i vaš i djetetov život. Ostali simptomi preeklampsije nisu uvijek uočljivi, osobito u prvim mjesecima trudnoće.

Među česte komplikacije u trudnoći spada i dijabetes

Dijabetes je najčešća medicinska komplikacija tokom trudnoće i pogađa 4% budućih majki.

Testiranja se obavljaju u 27. sedmici trudnoće jer se ta vrsta dijabetesa javlja sredinom trudnoće i postaje sve izraženija kako trudnoća napreduje.

Radi se o povišenom nivou šećera u krvi, a takvo stanje obično prestaje poslije rođenja djeteta.

Dijabetes se javlja kad tijelo ne može proizvesti ili razgraditi insulin, hormon gušterače kojim ćelije glukozu pretvaraju u šećer.

Najveća je opasnost od povišenog nivoa šećera u krvi da dijabetes pređe i na dijete, što znači da će se ono roditi natprosječno veliko, a to otežava sam porođaj.

Trudnica svakako mora držati dijabetes pod ljekarskim nadzorom, jer će samo na taj način tokom cijele trudnoće imati manje razloga za zabrinutost.

Najvećem riziku izložene su trudnice koje su već imale (ili imaju) dijabetes. Žene sa viškom kilograma su takođe u opasnosti, te one koje imaju poteškoća vezanih uz trudnoću, kao što su spontani pobačaj ili eklampsija. U rizičnoj su skupini i starije majke s visokim tlakom.

Zubi i zubni karijes 

Poslije petog mjeseca trudnoće raste potreba za kalcijumom, ali u zubima je on u stabilnom spoju – jednom ugrađen, on se iz zuba više ne može razgraditi.

Trudnice su izloženije karijesu zbog povećane razine hormona progesterona i estrogena, što povećava prokrvljenost zubnog mesa.

Ako zbog osjetljivih desni ne budete redovno prali zube, bićete ozbiljno izloženi parodontitisu: destrukciji mekih tkiva i kostiju te klimavosti zuba. Američki naučnici tvrde da upale zubnog mesa povećavaju mogućnost preranog porođaja čak od 4 do 7 puta. Mučnina i povraćanje česti su u prvom tromjesečju trudnoće. Izazivaju promjene kiselosti usne šupljine, što šteti zubnoj caklini.

Sve se tegobe mogu izbjeći pravilnom higijenom i redovnom kontrolom kod vašeg stomatologa. Nipošto se nemojte bez konsultacije sa ljekarom odlučiti na uzimanje vitaminskih suplemenata i nemojte upotrebljavati specijalizovane premaze za zaštitu cakline.

Jutarnji.hr

Analiza krvi iz pete kod beba (Gatrijev test) otkriva urođene rijetke bolesti kod djece

Snažna genetska povezanost: Bebine ćelije utiču na mamu i nakon trudnoće

7 važnih stvari o porođaju koje babica želi da znaš