KUPANJE BEBE: Vodič za higijenu i suho pranje novorođenčeta i savjeti kako kupati bebu

KUPANJE-BEBE-Vodič-za-higijenu-i-suho-pranje-novorođenčeta-i-savjeti-kako-kupati-bebu-mamaklik-1.jpg

Prvo kupanje bebe mladim roditeljima bez iskustva nije ništa manje komplikovano od leta na Mjesec. Kako izgleda suho pranje i higijena novorođenčeta, kako se čiste pupak, nos, kosa… te kako kupati bebu prvi (i svaki sljedeći) put, pročitajte u nastavku:

Koža novorođenčeta pet je puta osjetljivija od kože odrasle osobe. Lojne žlijezde još nisu spremne za rad, a hidrolipidni film, to jest sloj vode i sebuma koji služi kao barijera protiv vanjskih utjecaja, vrlo je tanak. Stoga, uz maksimalnu higijenu, treba paziti da se ne pretjera. Prekomjerno kupanje bebe i preagresivni proizvodi za higijenu oslabljuju nedovoljno razvijene zaštitne barijere kože novorođenčeta.

KUPANJE-BEBE-Vodič-za-higijenu-i-suho-pranje-novorođenčeta-i-savjeti-kako-kupati-bebu-mamaklik-1.jpg
Kao let na Mjesec, kažeš? Uh, pa ne bih ja, tek sam stigao na Zemlju…

Njega i čišćenje bebinih očiju

Jedanput dnevno, najbolje ujutro, trebali biste se posvetiti njezi djetetovih očiju.

Upotrijebite okrugle blazinice natopljene mlakom vodom ili fiziološkom otopinom (kupite je u apotekama) i očistite oko, počevši od vanjskog ugla prema unutarnjem.

Za čišćenje drugog oka upotrijebite novu blazinicu, kako biste spriječili prijenos eventualne infekcije.

Kako se čiste bebine uši

Za čišćenje ušiju upotrijebite smotani komadić vate. Dijete treba ležati na leđima, glave nagnute na jednu stranu, a čisti se samo vanjski dio uha.

Nikako ne koristite klasične štapiće s vatom za čišćenje ušiju, jer postoji opasnost da prodru u slušni kanal, pritisnu cerumen na dno kanala i spriječe da izađe prirodnim putem.

Higijena i čišćenje nosa kod beba

Nosić njegujte tako da glavu djeteta nagnete prema natrag i nježno u nosnice uvučete komadić vate natopljen fiziološkom otopinom.

Otklonićete sluz i olakšati djetetu da kihne.

Kako očistiti usta kod novorođenčeta

Za higijenu usta umotajte čisti kažiprst u sterilnu gazu natopljenu prokuhanom mlakom vodom i njime prijeđite preko desni djeteta. Uklonićete ostatke sline i mlijeka.

KUPANJE-BEBE-Vodič-za-higijenu-i-suho-pranje-novorođenčeta-i-savjeti-kako-kupati-bebu-mamaklik-1.jpg

Čišćenje genitalija kod beba

Veliku pažnju treba posvetiti higijeni intimne zone kod beba.

Jednokratne pelene neprekidno se trljaju o kožu i sprečavaju pravilno disanje genitalne zone, pa se stvara topao i vlažan prostor u kojem se stolica i mokraća zadržavaju i izazivaju crvenilo i pečenje koji se kod osjetljivije djece mogu pretvoriti u eriteme i oblike ekcema.

Da biste to izbjegli, pelenu mijenjajte svaka tri do četiri sata i nastojte da koža ne bude dugo u dodiru sa stolicom i mokraćom.

Dok mijenjate pelenu, ostavite djetetovu guzu nekoliko minuta na zraku, što će je veseliti.

Guzu isperite samo vodom: ako u vodi ima puno vapnenca (krečnjaka), dajte prednost uljima i mlijeku za čišćenje.

Nanesite osnovnu kremu s umirujućim djelovanjem, poput kreme s cinkovim oksidom ili kreme na bazi nevena, vrlo blagog sredstva protiv eritema.

Pažljivo operite genitalije:

  • Kod muških beba gazom odstranite sekret unutar kapice spolovila, nježno povlačeći kožu prema dole.
  • Kod beba djevojčica genitalne organe treba čistiti od naprijed prema natrag, kako se ostaci fekalija ne bi prenijeli na područje polnog organa.

Suho pranje bebe: njega i čišćenje pupka kod beba

Dok pupak ne otpadne i rana ne zaraste, prvih nekoliko sedmica života, preporučuje se “suho pranje”, to jest brisanje djeteta vlažnom krpicom.

Pupak i okolnu kožu treba držati suhima i čistima.

Toaletu pupčanog patrljka, a zatim i ranice koja zaostaje nakon njegova otpadanja, najbolje je obavljati dva puta dnevno, i to sterilnim kompresama i otopinom antiseptika (sprej).

Važno je izabrati antiseptik čija je uporaba dopuštena u novorođenačkoj dobi. Ako se uoči bilo kakva promjena (npr. crvenilo ili vlaženje kože pupka i okoline), potrebno je posavjetovati se s pedijatrom.

Prvo pravo kupanje bebe

Svaki roditelj isprva se pribojava kupanja sićušnog i krhkog bebina tijela, no kad se malo uhodamo, rituali kupanja postaju nježni trenuci koji su izvor veselja za mamu i bebu.

Nije nužno dijete kupati svaki dan, ali to može biti svakodnevni ritual koji često djeluje umirujuće na njega.

Dogodi li se da dijete počne plakati već na prvi dodir s vodom, ne paničite, nego ga ujednačeno nježno masirajte kako bi se priviklo.

KUPANJE-BEBE-Vodič-za-higijenu-i-suho-pranje-novorođenčeta-i-savjeti-kako-kupati-bebu-mamaklik-1.jpg

Najbolja temperatura vode za kupanje bebe

Idealna temperatura vode je oko 36 do 37 stepeni, a temperatura u prostoriji trebala bi biti između 24 i 26 stepena.

Šta koristiti za kupanje bebe? Kupke i sapun ili kupati bebu u čistoj vodi?

Prvih mjeseci nije potrebno koristiti nikakav sapun ni pjenu za kupanje.

Sapun u novorođenčadi i male djece usporava proces oporavka pH i remeti fiziološku zaštitnu floru kože, što stvara predispoziciju za razvijanje infekcije.

Najbolje je kupanje u čistoj vodi, uz povremenu upotrebu sindeta, posebno namijenjenih nježnoj dječjoj koži. Sindeti su sintetske detergencije čiji pH odgovara pH-u kože, manje isušuju i manje iritiraju.

Nakon navršenih 8 mjeseci možete početi koristiti malu količinu pjene za kupanje. Odmah nakon izlaska iz kadice umotajte ga u ručnik s kapuljačom.

Kako njegovati nježnu bebinu kosu?

U prvim mjesecima djetetova života voda je dovoljna da ukloni s kose prašinu i ostatke stanica.

Od 3. mjeseca nadalje upotrebljavajte ulje. Maslinovo ulje, ulje nevena ili badema istovremeno čiste vlasište i čine ga mekim.

Nakon navršene prve godine života, ako želite koristiti šampon, upotrijebite prirodni proizvod koji ne stvara puno pjene.

Pojavi li se na glavi novorođenčeta mliječni lišaj, nakon kupanja na glavu mu nanesite biljno ulje i češljem širokih zubaca odvojite male krastice. Lišaj će se povući u roku od mjesec dana.

Izvor: MissMama24sata.hr

 

Beba neće da spava? Sedmodnevni plan za rutinu spavanja kod beba

Kako se povezati sa bebom: Divni načini da se zbližite sa novorođenčetom

Zašto je muzička igračka za krevetac (vrteška) VAŽNA za bebu