Beba neće da spava? Sedmodnevni plan za rutinu spavanja kod beba

Beba neće da spava? Sedmodnevni plan za rutinu spavanja kod beba

Ako vaša beba neće da spava, non stop se budi i prava je “noćna ptica”, pratite naš sedmodnevni plan za uspostavljanje rutine spavanja i vidjećete da će se sve promijeniti!

Jutra dočekujete s podočnjacima, a u glavi vam zuji jer ste proveli još jednu besanu noć, pošto beba neće da spava? Poznata vam je ova priča i jedva čekate da joj dođe kraj. Nema sumnje, vaša beba je “noćna ptica”. Međutim, morate je naučiti da prespava noć. Čak tri četvrtine roditelja u Britaniji uspjelo je sedmodnevnim planom da nauči svoju bebu da prespava noć! Zašto ne biste i vi?

Beba neće da spava? Sedmodnevni plan za rutinu spavanja kod beba "noćnih ptica"

Ovaj plan ne treba primenjivati dok beba ne navrši tri-četiri mjeseca, pošto joj je toliko vremena potrebno da se prilagodi i nauči da razlikuje dan od noći.

Novorođenčad imaju veoma mali želudac, u koji stane od 50 do 100 ml mlijeka, tako da je njihova potreba za hranjenjenjem tokom prva tri mjeseca života učestala, kako danju, tako i noću.

Međutim, nakon navršena tri mjeseca (u nekim slučajevima i kasnije), moguće ju je “uobročiti” i natjerati da prespava noć.

Ovaj plan ima za cilj da vam pomogne da što prije postignete određeni ritam i da se, ukoliko budete uporni, ujutru konačno probudite – naspavani!

Psihološki pristup: Ako beba neće da spava, potrebno je uvesti rutinu

Da biste bebu naučili da spava tokom cijele noći, morate da budete uporni i da poštujete isti redoslijed postupaka svake večeri – na primjer: kupanje, hranjenje, ljuljuškanje, pričica, spavanjac.

Redoslijed aktivnosti može da bude i drugačiji, važno je da ga ne mijenjate i da ga se striktno pridržavate.

Kada nakon nekoliko dana postignete cilj i beba zaspi, nastavite da sprovodite plan sve dok vam to ne postane rutina.

Veoma je važno i to da nakon posljednje radnje u nizu napravite adekvatnu atmosferu: spustite roletne, navucite zavjese i prigušite svjetlo. Beba će brzo naučiti da sve to zajedno znači da je došlo vrijeme za spavanje.

Nemojte da joj dajete flašicu tokom noći, ne obraćajte joj se i ne uključujte svjetlo… Vremenom će prestati da se budi noću i da traži pažnju.

Beba neće da spava? Sedmodnevni plan za rutinu spavanja kod beba "noćnih ptica"

KAKO DA BEBA PRESPAVA NOĆ?

KURS UČENJA SPAVANJA 

Evo šta treba da ponavljate svake večeri, 7 dana:

KORAK 1 – Iako beba neće da spava, odredite tačno vrijeme za spavanje

Odredite vrijeme za “kupanje, hranjenje, ušuškivanje, stavljanje u krevetac”. Čak i veoma male bebe brzo će se navići na redoslijed radnji, pa će vremenom shvatiti kada je vrijeme spavanju.

KORAK 2 – Izađite iz bebine sobe pa se vratite

Ušuškajte bebu, poljubite je za laku noć, a zatim napustite sobu. Recite joj da ćete se vratiti, a zatim to i učinite, da bi beba shvatila da niste zauvijek nestali.

KORAK 3 – Poljupci u tišini

Kada primijetite da se beba umirila i da tone u san, nema više priče, maženja, igranja i nuđenja flašice. Dok ne bude potpuno utonula u san, samo je ovlaš poljubite u ručicu i provjerite da li je sve u redu.

KORAK 4 – Izbjegavajte kontakt očima

Udaljite se od krevetića, na razdaljinu sa koje ćete moći da vidite bebu a ona vas ne. Pratite šta se dešava, da li se umirila ili se još uvijek meškolji, ali nemojte joj prilaziti. Ako počne da plače, priđite joj, poljubite je i ušuškajte.

KORAK 5 – Ako i dalje beba neće da spava…

Ako beba još uvijek nije zaspala, vratite se i ponovo je poljubite. Kada bude shvatila da ćete se s vremena na vrijeme pojavljivati, neće biti potrebe da vas doziva plačem. Nemojte joj se obraćati, to će je samo razbuditi.

KORAK 6 – Neka zna da ste tu

Čak i kada bude zatvorila oči, vratite se da provjerite da li je pokrivena. Neće joj smetati ako je budete obasipali poljupcima i dok spava. Veoma je važno da se beba ne osjeti usamljenom i da zna da ste vi u njenoj blizini i kada vas ne vidi.

KORAK 7 – Izgradite povjerenje

Ponavljajte cijeli proces sve dok beba ne zaspi. Možda ćete se na početku “treninga” po sto puta vraćati do krevetiæa, ali ćete, iz večeri u veče, sve rjeđe to činiti.

KORAK 8 – NE ODUSTAJTE!

Nakon otprilike pet dana, može da se desi da neće htjeti uopšte da zaspi, ali nemojte da odustajete od plana.

Iskustvo govori da je potrebno 7 dana da beba shvati da nakon kupanja, hranjenja i prigušivanja svjetla slijedi – spavanje!

Savjet pedijatra:

Tačno je da ovaj “trening” oduzima vrijeme i da je za njegovo uspješno sprovođenje potrebno mnogo strpljenja. Meðutim, svi koji su bili istrajni, uspjeli su da nauče dijete da prespava noć. Nekim roditeljima je bilo potrebno samo pet dana, nekima deset, ali se trud svima isplatio!

MamaKlik.com

Problemi sa spavanjem i snovima kod male djece i beba

KOLIKO SNA je potrebno bebama i maloj djeci?

Kako da obučete bebu za spavanje?