Zašto se bebama mijenja boja očiju i druge zanimljivosti koje sigurno ne znate

Zašto-se-bebama-mijenja-boja-očiju-i-druge-zanimljivosti-koje-sigurno-ne-znate-mamaklik-1.jpg

Jasno nam je da ste i prije nego što ste postali roditelj pročitali brdo literature i pregledali more sajtova o bebama. Ipak, odgovore na neka pitanja (možda) niste uspjeli da pronađete.

Evo nekih od zanimljivosti o bebama…

1. Zašto bebama prva kosica opada?

Visok nivo estrogena uzrokuje opadanje kose u trudnoći. Pošto se dio tih hormona preko posteljice prenosi na bebu, isti uzrok ima i opadanje njene kosice.

Nakon rođenja, treba oko šest mjeseci da se bebi formiraju oblik i tekstura kosice. Hoće li ona biti ćelava kao Brus Vilis – zavisi i od toga koliko će vremena provesti u ležećem položaju, jer trljanje glavom o dušek takođe uzrokuje opadanje kosice.

Drage mame, nemojte se iznenaditi ako se oblik i boja kose vašeg mališana promijene preko noći. Kod većine mališana “druga” kosica je tamnija i gušća od one prve, paperjaste.

2. Zašto se bebama mijenja boja očiju?

Neposredno po rođenju boja bebinih očiju je plavičasta jer ne sadrži dovoljno smeđeg ili žućkastog pigmenta melanina.

Plavokosa novorođenčad imaju veoma malo melanina, ali će i kod njih od šestog do dvanaestog mjeseca dužica (obojeni dio) oka potamnjeti.

Kod neke djece pigmentacija traje sve do adolescencije, pa im se boja očiju mijenja i po nekoliko puta.

Mališani plavih očiju imaju svjetliju boju kože, što je dobro za apsorbovanje vitamina D iz sunčeve svjetlosti, koja potpomaže rast i razvoj kostiju.

S druge strane, mališani tamnije kose i očiju imaju manje šansi da obole od melanoma. Osim toga, tamnokosa djeca imaju viši nivo folata u tijelu, a samim time i bolju krvnu sliku.

3. Kako to da ja mogu namirisati ukakanu pelenu, a moj muž ne osjeća ništa?

Partner se vjerovatno ne folira (barem ne svaki put). Žene generalno imaju izoštrenije čulo mirisa i bolje razlikuju više mirisa istovremeno.

Veliku ulogu u ovome igraju hormoni. U ovulaciji i trudnoći nivo estrogena raste, pa tako raste i vaša sposobnost njuškanja.

Tate ne mogu osjetiti “miris” pune pelene, ali je mogu prepoznati po težini i izgledu. Prema tome, nema načina da se izvuku od presvlačenja :-).

4. Šta će beba naslijediti od mame, a šta od tate?

Naučnici su otkrili niz osobina koje se nasljeđuju od jednog dominantnog gena, što znači da bebac ima 50% šanse da naslijedi mamine ili tatine osobine.

Pored maminih rupica na obrazima i tatine špicaste brade, dijete može naslijediti i bakine duge prste ili dekino visoko čelo.

Sve to zavisi od skupa gena, od kojih je samo jedan dominantan, a o kojem je genu riječ – saznaćete kada mališanu bude otprilike šest godina.

5. Zašto je roza boja za djevojčice, a plava za dječake?

Ovo “pravilo” je novijeg datuma. Nekad su sve bebe nosile bijelo jer je odjeću ove boje bilo lakše iskuhavati i dezinfikovati. Ali, sa specijalnim deterdžentima i mašinama za pranje rublja, stigla je i obojena garderoba, koju nije teško održavati.

S vremenom su roditelji postali oni koji odlučuju o tome koje su boje “prave” za njihove mališane. Roza je, vjerovatno, bila ženstvenija, pa su je stoga namijenili djevojčicama. Vjeruje se da je plava boja namijenjena dječacima zbog stihova pjesme “Mali plavi dječak”.

6. Zašto se bebe toliko vrpolje dok spavaju?

Da li vaše djetence spava mirno svu noć, ili ga ujutru pronalazite na drugom kraju kreveca (ili čak ispod njega)? Novorođenčad i mala djeca napreduju mnogo brže od odraslih, i to kroz različite faze sna. To je sasvim normalna pojava, pa i kada se prevrću kao palačinke, nemate razloga za brigu.

Zašto-se-bebama-mijenja-boja-očiju-i-druge-zanimljivosti-koje-sigurno-ne-znate-mamaklik-1.jpg

7. Da li i ženke ostalih sisara trpe bol pri porođaju?

Životinje su pri porođaju veoma tihe, pa ljudi misle da tad ne trpe bolove. Međutim, to nije tačno. Ženke sisara trpe jednaku bol (srazmjerno njihovom tijelu i veličini ploda), ali one ostaju tihe da bi zaštitile sebe i mladunce od predatora.

Uzmimo za primjer pse. Kada se kuja šteni prvi put, neko mora biti uz nju jer se dešava da majka zbog jakih bolova povrijedi mladunce.

Jedini sisari koji ne osjećaju bol pri porođaju jesu ženke kengura i medvjeda, jer su im bebe veoma sitne i začas “ispadnu” na svjetlo dana. Blago njima!

MamaKlik

Kad beba počinje da hoda: Prvi koraci i šta treba znati prije nego što dijete prohoda

Šta ako beba neće da jede ili previše jede: Najčešći problemi u ishrani odojčeta

RAZVOJ GOVORA KOD DJECE: Kad dijete treba da progovori i kako pratiti govor kod djeteta

DEČIJA KOLICA KAO STATUSNI SIMBOL