Šta ako beba neće da jede ili previše jede: Najčešći problemi u ishrani odojčeta

Šta-ako-beba-neće-da-jede-ili-previše-jede-Najčešći-problemi-u-ishrani-odojčeta-mamaklik.jpg
A young woman feeds the baby's chest, sitting on the bed

Šta ako beba neće da jede ili previše jede? Ako je beba neuhranjena ili se prejeda i ima veću težinu od uobičajene? Zašto nastaju ovi problemi u ishrani odojčeta, kako roditelji mogu da ih prepoznaju i šta bi trebalo da urade kako bi pomogli bebi?

Pored bljuckanja i štucanja, grčeva (kolika), zelene stolice, konstipacije, dijareje, kao problemi u ishrani odojčeta mogu se javiti i neuhranjenost i prejedanje. Šta ako beba neće da jede ili previše sisa?

Šta uzrokuje probleme u ishrani dojenčeta i kako pomoći bebi, savjetuje dr Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista.

Šta-ako-beba-neće-da-jede-ili-previše-jede-Najčešći-problemi-u-ishrani-odojčeta-mamaklik.com_.jpg

Beba neće da jede: Neuhranjena beba

Dobro ishranjena beba obično se smiri i zaspi neposredno poslije hranjenja. Nedovoljno nahranjena nastavlja da bude nemirna i budi se sat-dva poslije obroka, ostavljajući utisak gladnog djeteta.

Ovi znaci loše ishrane nisu uvek očigledni i roditelji ih ne razumiju.

Neuhranjenost može biti rezultat nervoze ili neudobnog položaja pri hranjenju, ili usljed teškoće u žvakanju i gutanju, takođe usljed neadekvatne tehnike hranjenja ili grešaka u pripremi mliječne formule.

Dobijanje na težini manje od 200 g nedjeljno kod odojčeta mlađeg od četiri mjeseca ukazuje na neadekvatnu ishranu.

Dojena beba koja ne dobija dovoljno na težini može da se mjeri prije i poslije podoja nekoliko puta, da bi se izmjerila količina unijetog mlijeka.

Ako ona nije dovoljna, može se dodati formula.

Šta-ako-beba-neće-da-jede-ili-previše-jede-Najčešći-problemi-u-ishrani-odojčeta-mamaklik-savjeti.jpg

Beba previše jede: Prejedanje kod dojenčeta

Prejedanje nastaje kad se odojčetu daje više hrane nego što mu je potrebno. Javlja se kad se odojče automatski hrani čim zaplače, kad se bočica daje kao razonoda, takođe kad roditelji daju hranu kao nagradu ili kad očekuju da dijete svakako pojede namijenjenu količinu, iako nije gladno.

Prejedanje se prepoznaje po suviše brzom uvećanju tjelesne težine. Indirektni znaci prejedanja su plač, preterano bljuckanje poslije obroka i dijareja. Dugoročno prejedanje može dovesti do gojaznosti.

Pošto problem gojaznosti može početi pretjeranim “nalivanjem” tokom dojenja, pokušaj kontrole brzine povećanja težine bio bi od velike koristi, posebno kad su oba roditelja gojazna (tada postoji mnogo veći rizik da dijete bude gojazno).

Izvor: Yumama

Jesu li bočice krive za gojaznost beba?

GRČEVI KOD BEBA: Simptomi, uzroci i kako pomoći bebama?

Pumpice za mlijeko: VODIČ ZA HIGIJENU pumpica za grudi zbog pojave opasnih infekcija kod beba