Pumpice za mlijeko: VODIČ ZA HIGIJENU pumpica za grudi zbog pojave opasnih infekcija kod beba

Pumpice za mlijeko: VODIČ ZA HIGIJENU pumpica za grudi zbog pojave opasnih infekcija kod beba

Mame treba temeljno da očiste svoje pumpice za mlijeko nakon svake upotrebe, zdravstvene su smijernice američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Nakon što je registrovano da su neke bebe dobile ozbiljne moždane infekcije zbog nečiste opreme koja se koristi za izdajanje majčinog mlijeka, posebnu pažnju treba posvetiti čišćenju pumpica za izmuzanje.

Kako i zašto temeljno čistiti pumpice za mlijeko, odnosno za izdajanje, pročitajte u nastavku:

Prikaz slučaja objavljenog od strane američkog CDC-a, napominje da je, nakon što je rođena u 29. nedjelji, beba tokom prvog mjeseca života razvila znakove sepse i moždanih napada, prije nego što joj je dijagnostikovana spastična cerebralna paraliza i zaostajanje u ukupnom razvoju.

Novorođenčetu je davano izdajano mlijeko, koje je mama izmlazala pomoću vlastite ali i bolničkih pumpica.

Utvrđeno je da je beba putem pumpice za mlijeko zaražena rijetkom bakterijom Cronobacter sakazakii.

U izvještaju se navodi da su tragovi smrtonosne bakterije pronađeni u pumpicama za grudi novorođenčetove majke, u zamrznutim porcijama mlijeka, kao i u odvodu umivaonika.

Mama je navela da je pumpicu održavala na uobičajen način, ispirajući je sa sapunicom i vodom, bez ribanja i dezinfekcije. Izdajalica je sušena na vazduhu, i odlagana u plastičnu torbicu.

U izvještaju stoji da je izvor zaraze nepoznat, ali i da pumpica, kontaminirana opasnom bakterijom, nije adekvatno čišćena i dezinfikovana što je dovelo i do kontaminacije mlijeka.

Novorođene i bebe mlađe od dva-tri mjeseca su u najvećoj opasnosti kada je riječ o Cronobacter meningitisu, navodi doktorica američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Anna Bowen.

„Ovo je prvi slučaj u kojem je infekcija Cronobacter sakazakii povezana s kontaminiranom izdajalicom, ali postoje i drugi slučajevi u kojima su se bebe razboljele pijenjem mlijeka dobijenog pomoću pumpice, koja je bila zaražena različitim vrstama mikroba”, kaže Bowen.

Pumpice za mlijeko: VODIČ ZA HIGIJENU pumpica za grudi zbog pojave opasnih infekcija kod beba
Kako očistiti pumpicu prema preporuci američkog CDC

Pumpice za mlijeko i kako ih čistiti: CDC izdaje slijedeće preporuke za higijenu pumpica za grudi

Prije svake upotrebe pumpice za izmuzanje:

  • Perite ruke sapunom i vodom.
  • Pregledajte dijelove i sastavite čistu pumpicu. Ako je dijelove pumpice zahvatila buđ, bacite je i zamijenite novom.
  • Očistite i dezinfikujte sve dijelove pumpice, naročito ako koristite zajedničku izdajalicu.

Nakon svake upotrebe pumpice za izmlazanje:

  • Spremite izdojeno mlijeko na adekvatan način u sterilisane bočice, obavezno stavljajući etiketu sa datumom izdajanja, i odmah ga odložite u frižider ili zamrzivač.
  • Pumpicu temeljito očistite maramicama za dezinfekciju.
  • Nakon izdajanja, očistite dijelove pumpe koji dolaze u kontakt sa dojkama što je prije moguće. Rastavite kompletnu pumpicu, i tekućom vodom temeljno isperite dijelove koji dolaze u dodir sa dojkama, kako biste uklonile preostalo mlijeko.
  • Ne stavljajte dijelove u sudoper za ispiranje. Ispirajte pod mlazom tekuće vode.
  • Dijelove stavite na čiste papirne ubruse što dalje od prašine i prljavštine, kako bi se osušili na zraku. Ne trljajte ih kuhinjskim krpama.

Za dodatnu zaštitu i uklanjanje mikroorganizama, CDC također preporučuje da se izvrši sterilizacija pumpica za mlijeko kao završni korak:

  • Pumpicu barem jednom dnevno oprati četkom.
  • Sve dijelove sterilisati pomoću pare, kipuće vode ili mašine za suđe, tako što ćete podesiti program za dezinfekciju.
  • Sterilizacija je naročito važna ako imate bebu manju od 3 mjeseca, prevremeno rođenu bebu ili bebu sa imunološkim sistemom oslabljenim zbog bolesti ili liječenja.

Opreznost je važna, mada CDC navodi da je infekcija bakterijom Cronobacter sakazakii veoma rijetka, i da u SAD godišnje bude prijavljeno teko oko 4-6 slučajeva djece zaražene ovom bakterijom.

Pronađena je u različitoj suhoj hrani, uključujući i zamjensko mlijeko, obrano mlijeko u prahu, biljne čajeve i skrob.

MamaKlik