BORAVAK DJECE NA ZRAKU: 8 dobrih razloga zbog kojih djeca treba što više da borave u prirodi i na otvorenom

BORAVAK DJECE NA ZRAKU 8 dobrih razloga zbog kojih djeca treba što više da borave u prirodi i na otvorenom

Zašto je boravak djece na zraku dobar? Koje su prednosti i benefiti ako dijete što više vremena provodi vani, na otvorenom i u prirodi. Ima ih pregršt, a ovo su samo neki od njih…

U našem je društvu nekako došlo do obrnute logike kad su u pitanju hladniji dani i boravak djece na zraku, pa tokom zimskih mjeseci više vremena provode u zatvorenom prostoru. No ljekari znaju da se prehlade i gripe dobijaju u zatvorenim prostorima gdje je velika koncentracija virusa i bakterija, naročito u ovo varljivo vrijeme na prelazu iz zime u proljeće.

No osim jačanja imuniteta i izbjegavanja razmih virusnih i bakterijskih oboljenja, boravak na svježem zraku i na svim temperaturama ima niz pozitivnih učinaka na dobrobit djeteta.

Djeca to nekako podsvjesno znaju i osjećaju, pa jako vole biti vani i u prirodi, igrati se, skakati i trčati na otvorenom.

boravak-djece-na-zraku-u-prirodi-na-otvorenom-prednosti-mamaklik.jpg

Boravak djece na zraku garantuje bolje fizičko zdravlje

Za djecu koja su u fazi intenzivnog rasta i razvoja izuzetno je važno da borave na suncu.

Uz pomoć sunčevih zraka njihov organizam sintetiše vitamin D, a on sudjeluje u izgradnji kostiju, stanica, smanjuje upalne procese te poboljšava neuromišićne i imunološke funkcije organizma.

Samo 20 minuta boravka na suncu dnevno, kroz sedam dana, već će vrlo povoljno uticati na opšte zdravlje djeteta. Svježi zrak djecu će energizirati i osjećaće se zdravije.

zašto-je-dobar-boravak-djece-na-zraku.jpg

Djeca koja mnogo vremena provode vani imaće bolji san i lakše se uspavljivati

Nekada su djeca spavala na otvorenom kad su poželjela. U skandinavskim zemljama i dan danas se bebe i malu djecu ostavlja spavati na svježem zraku danju, bez obzira na temperaturu.

Dnevno spavanje vani na svježem zraku, u kolicima, poboljšava noćno spavanje na toplom.

Boravak na svježem zraku uz šetnju, skakanje, igranje i trčanje, posebno je važno omogućiti djeci koja su po karakteru živahnija, nemirnija, imaju puno energije i trebaju izduvni ventil da ju izbace iz sebe.

Boravak u prirodi stimuliše osjete i osjećaje pa će se živahno dijete “ispucati” u igri na otvorenom i potom zasigurno lakše zaspati kad za to dođe vrijeme.

Dobar i kvalitetan san je preduslov dobrog zdravlja – pomaže tijelu da raste i da se obnavlja, balansira naše emocije i odmara naš um.

Boravak djece na zraku omogućava bolju kondiciju i formu

BORAVAK DJECE NA ZRAKU 8 dobrih razloga zbog kojih djeca treba što više da borave u prirodi i na otvorenom

Kad su vani, djeca ne mogu biti mirna. Oni će skakati, penjati se, trčkarati, istraživati, preskakati prepreke, vježbati ravnotežu, vješati se za sve za što se mogu uhvatiti.

Kad se igraju i kada su aktivni, oni vježbaju mišiće, koordinaciju i motoriku, čvrstoću i izdržljivost, a sve to pridonosi prevenciji viška kilograma, boljoj kondiciji i koordinaciji te boljoj formi.

Djeca mlađa od 5 godina fizički bi trebala biti aktivna barem tri sata dnevno, a djeca starosti od 5 do 18 godina, minimalno jedan sat dnevno.

To uključuje lakše aktivnosti poput hodanja i vožnje bicikla, ali i intenzivnije sportske treninge.

Vježbanje poboljšava kardiovaskularno zdravlje, izgrađuje mišiće i koštani sistem.

Kada su vani, djeca dobijaju intenzivniji osjećaj sreće

Većini djece odlazak na svježi zrak automatski poboljšava raspoloženje.

Njima je to izuzetno zabavno, prilika za slobodnu igru i povezivanje s prirodom.

Drugim riječima, boravak na otvorenom poboljšava mentalno zdravlje djece – otpušta stres i napetost, poboljšava opšte raspoloženje i utiče na osjećaj sreće.

razlozi-za-boravak-djece-na-zraku-u-prirodi-na-otvorenom-mamaklik.jpg

Boravak djece na zraku poboljšaće njihov vid

Roditelji već generacijama upozoravaju djecu da gledanje u ekrane preblizu, kvari oči. Iako to nije baš sto posto istina, istina je da boravak na otvorenom poboljšava vid.

Studije su dokazale da izloženost prirodnom svjetlu te fokusiranje udaljenih predmeta i pojava, djeluje preventivno na razvoj kratkovidnosti kod djece.

Za prevenciju kratkovidnosti, optometristi preporučuju barem dva sata dnevno boravka na otvorenom.

Kada su djeca vani, poboljšava se njihova koncentracija

Djeca koja se puno igraju u prirodi i na otvorenom pokazuju bolju koncentraciju i fokus kad je to potrebno.

Mnogi stručnjaci preporučuju da djeca koja imaju problema s hiperaktivnošću i deficitom pažnje, više vremena provode vani i izbace nakupljenu energiju na najprirodniji i najzdraviji način nakon škole i tijekom vikenda.

Boravak djece na zraku pomaže u učenju i potiče kreativnost

Kada su djeca vani na svježem zraku, njihova mašta nema granica. Slobodni su smišljati uvijek neke nove igre, zadavati si iznova neke nove izazove, od predmeta iz okoline izrađivati razne kreacije i koristiti maštu do krajnjih granica u igrama uloga.

U kontaktu s prirodom djeca na vrlo suptilne načine uče o svijetu koji ih okružuje, o njegovoj raznolikosti, čudesnosti i pojavnosti.

U prirodi imaju priliku oštriti sva čula – dodira, mirisa, vida, sluha, a ponekad i okusa.

Istovremeno si postavljaju razna pitanja i traže odgovore – Koliko je staro ovo drvo? Čime se ptice hrane zimi? Zašto nikad ne vidim divljeg zeca?

Kad su u prirodi djeca imaju prilike vidjeti život uživo, a ne preko ekrana TV-a ili računara.

Zabavno je i sakupljati lišće, grančice, žireve, kestene i druge predmete, pa kod kuće nastaviti s kreativnim radom i učenjem o plodovima šume i livade.

boravak-djece-na-zraku-mamaklik.jpg

Boravak djece napolju podstiče društvenost

Dok se igraju u parku ili na igralištu, djeca dolaze u kontakt i interakciju s nepoznatim vršnjacima i njihovim roditeljima, čime proširuju svoj društveni krug, uče i vježbaju svoje socijalne vještine.

Na igralištu će naučiti kako se upoznati s nekim, kako pregovarati i dogovarati igre, kako se pomiriti nakon konflikta, slušati druge, dijeliti igračke, strpljivo čekati svoj red i slično.

Jeste li već zavezali pertlice na patikama? Šta čekate? 🙂

Izvor: klinfo.rtl.hr

Slaba motorika, ravna stopala, loš govor… Šta uzrokuje najčešće probleme kod mališana i kako ih rješavati

Klinci u prvom hrvatskom ŠUMSKOM VRTIĆU lutaju prirodom, ne smeta im kiša, a ni blato i SAMI izrađuju igračke

Kreativno razmišljanje kod djece: Ne blokirajte kreativnost radeći ovo!