SEKS U TRUDNOĆI: Može li škoditi bebi i druga pitanja o seksu u trudnoći

Seks u trudnoći? Da ili ne? Da li je moja beba tokom seksa bezbjedna? Može li orgazam da izazove pobačaj ili prijevremeni porođaj? Postoji li rizik od infekcija? Rješavamo najčešće dileme trudnica u vezi sa seksualnim odnosima u trudnoći.

SEKS U TRUDNOĆI: Može li škoditi bebi i druga pitanja o seksu u trudnoći

Od trenutka kada saznate da ste ostali u drugom stanju, započinjete nov život, ispunjen brojnim promjenama. One se odnose na fizički izgled, duševno stanje, odnos sa partnerom, brojna pitanja koja su pred vama, a odnose se i na seks u trudnoći.

Neke od tipičnih nedoumica u trudnoći se odnose na seksualni život.

Mogu da vas muče pitanja, poput: “Ukoliko upražnjavam seks, da li ću da ugrozim bebu? Može li to da ima negativne posljedice na trudnoću?”. Naš odgovor je ohrabrujući. Ako vaša trudnoća ne spada u rizične, a ljekar vam nije drugačije rekao – vi možete da imate sasvim normalan seksualni život!

Možda sada nepovjerljivo podižete obrve i navodite hiljadu i jedan argument zašto je to neizvodljivo. Zamišljate svoju figuru, koja odavno izgleda drugačije i podsjeća na činjenicu da vam je vezivanje pertli postala neizvodljiva akrobatska veština. Međutim, pokušaćemo da otklonimo vaše nedoumice.

Seks u trudnoći: Da li je moja beba tokom seksa bezbjedna?

Naravno, vaša beba je potpuno bezbjedna! To majušno stvorenje je dobro ušuškano i zaštićeno, jer je okruženo amnionskom tečnošću, unutar čvrstog mišićnog zida materice. Od spoljašnjeg svijeta ga odvaja i štiti sluzav čep, koji se nalazi u grliću materice, pozicioniran na bezbjednoj distanci od vagine.

Može li orgazam da izazove pobačaj ili prijevremeni porođaj?

Ne može! Fetus leži zaštićen sa svih strana u stomaku, a povremeni pokreti – poput onih za vrijeme orgazma, ne mogu da mu naude.

Za vrijeme i nakon orgazma, materica pravi veće kontrakcije nego uobičajeno, ali one nisu isto što i kontrakcije koje se javljaju neposredno pred porođaj, pa ne mogu da ugroze bebu.

Čak će i bebi biti ljepše, jer će uživati u ljuljuškanju izazvanom kontrakcijama, kao i zbog hormonskog talasa dobrog raspoloženja koji će da zapljusne vaš organizam nakon toga.

Možda ćete primijetiti da se poslije orgazma beba malo primirila ili je, pak, postala živahnija nego obično. To je zbog pomenutih kontrakcija – koje na neke bebe djeluju smirujuće, dok na druge djeluju stimulativno.

Materične kontrakcije su stalne tokom cijele trudnoće, jer su neophodne da bi se ojačali njeni mišići i da bi se dostigla snaga koja je potrebna tokom porođaja.

Ukoliko osjećate nelagodnost od pomisli da vaša beba možda «čuje» šta radite, možete da budete spokojni. Ona čuje, ali nema nikakvu predstavu o tome šta se dešava. Možda vas još više utješi činjenica da bebe najveći dio vremena u stomaku provedu spavajući.

Seks u trudnoći: Postoji li rizik od infekcija?

Ukoliko ste sigurni da vaš partner nema genitalnu infekciju kao što je herpes, hlamidija ili druga seksualno prenosiva bolest, onda za bebu nema povećanog rizika od infekcije. U protivnom, upotreba kondoma je neophodna, kao i liječenje partnera.

Hoću li imati želju za seksom dok sam u drugom stanju?

Ako je vaša trudnoća na samom početku i imate neugodne mučnine, može vam se učiniti malo nevjerovatno kada vam kažemo da trudnoća veoma podsticajno deluje na želju za seksom. Za to su, prije svega, krivi hormoni estrogen i progesteron.

To potkrepljuje činjenica da tijelo trudnice za samo jedan dan proizvede estrogena (hormon seksa) u količini za koju je ženi, koja nije u drugom stanju, potrebno čak tri godine!

Osim toga, u trudnoći tijelo proizvodi 20 odsto krvi više.

Ovaj povećani protok krvi kroz organizam uzrokuje da vaše usne, vagina i klitoris nabreknu, i samim tim postanu super senzitivni.

Tome mogu da se dodaju i nabrekle, povećane grudi i bradavice – koje su osjetljivije nego obično.

Vaše tijelo sada funkcioniše kao jedna velika erogena zona! Zato neka vas ne čudi što osjećate povećanu potrebu za seksom.

Kada se uzme u obzir činjenica da orgazam potpomaže protok krvi, a već smo pomenuli da trudnoća povećava snabdijevanje krvlju, onda možete očekivati da mnogo lakše doživite orgazam, kao i da bude mnogo intenzivniji.

Može vam se čak dogoditi da najbolji seks doživite u snu!

Za te divne noći vrućeg seksa ponovo možete da zahvalite hormonima.

Ovo su sve pogodnosti upražnjavanja seksualnih odnosa tokom trudnoće.

Međutim, odnos prema seksu je veoma individualan, pa se kreće od povećane želje do potpunog izbjegavanja. U oba slučaja, potrebno je imati puno takta i  razumijevanja, što se tiče oba partnera.

Seks u trudnoći: Kako ću sa trbuhom?

Takozvani misionarski položaj (žena dole, muškarac gore) sigurno nije izmišljen za trudnice.

Zato isprobajte druge položaje, koji će vam biti udobniji: na primjer, položaj kašike, gdje oboje ležite na boku – vi ispred, a vaš partner iza vas (priljubljen uz vaše tijelo), ili tako što ćete vi biti gore…

Eksperimentišite, tražeći položaj koji vam najviše odgovara. Možda ćete početi da uživate u seksu na sasvim nov način i otkriti položaje koje ćete i kasnije rado da primjenjujete.

Stomak vas sada oslobađa mnogih pritisaka koje ste možda osjećali pre nego što ste zatrudnili.

Više ne morate da pratite plodne dane i vodite ljubav kada je «pravi trenutak». Toga više nema.

Ponovo ste u poziciji da se vođenju ljubavi prepustite radi nje same. Seks sada može da bude kao nekad, čak i bolji!

Šta ako nemam(o) volju za seksom dok sam trudna?

Sasvim je u redu ukoliko vam se dogodi da uopšte nemate potrebu za seksom, naročito u toku prvog i trećeg trimestra.

Nije neuobičajeno da neke žene tokom cijele trudnoće izbjegavaju seks. Nemojte prisiljavati sebe ukoliko osjećate da vam je taj nagon potpuno utihnuo, ali obavezno pričajte sa partnerom o tome šta osjećate.

Isto se može dogoditi i sa vašim partnerom. Ne možemo previše da ga krivimo zbog toga.

Zamislite samo sa kakvim se on sve promjenama suočava.

Najprije je potrebno da se navikne na vaš fizički izgled, koji se stalno menja, a zatim i na poimanje vas u ulozi majke i ljubavnice u isto vrijeme.

Dajte mu malo vremena, a svoju intimnost njegujte na druge načine: mazeći se, držeći se za ruke…

Dobra ideja je da odete pod tuš zajedno, kako bi vam pomogao prilikom kupanja. To je idealan način da ga na senzualan način upoznate sa izmijenjenim oblinama vašeg tijela.

Seks u trudnoći: Kada nije dozvoljen?

Bilo kakvo krvarenje – naravno, ne govorimo o rozikastom iscjetku, jeste znak da morate da odete na pregled kod vašeg ginekologa. I to iz jednostavnog razloga – da bi se ustanovilo da li je krvarenje bezazleno ili ne.

Ukoliko se radi o posteljici koja djelimično ili u cijelosti prekriva unutrašnje ušće materice (placenta previa), onda seks nije dozvoljen.

Za seks je potrebno dvoje

Nadamo se da smo vas uvjerili kako je seks za vrijeme trudnoće moguć – od prvog, skoro do posljednjeg dana. Naravno, uz napomenu da mjesec dana pred porođaj treba izbjegavati «potpuni» odnos.

Međutim, želja za vođenjem ljubavi može dosta da varira.

Ove činjenice treba da budu svjesna oba partnera.

Uspješna seksualna veza uvijek zavisi od dvoje ljudi koji žele da vode ljubav, bilo da je žena u drugom stanju ili ne.

Ono na čemu treba stalno insistirati je emotivna bliskost i međusobno razumijevanje, što se najbolje postiže otvorenim razgovorom.


Pročitajte još: 4 važna pitanja o seksu poslije porođaja


Intimni odnosi nakon porođaja: Činjenice koje bi trebalo da znate o seksu poslije trudnoće

15 stvari koje vam niko nije rekao o seksu poslije porođaja

Udate žene preumorne za seks

Svi TESTOVI U TRUDNOĆI koji otkrivaju genetičke nepravilnosti ploda