Visoka temperatura kod djece: Savjeti pedijatra kako pomoći djetetu

Visoka temperatura kod djece – kako skinuti temperaturu? Šta je normalna a šta povišena temperatura? Kako mjeriti temperaturu i koje lijekove koristiti? Pročitajte savjete i objašnjenja pedijatra

Visoka temperatura kod djece: Savjeti pedijatra kako pomoći djetetu

Povišena tjelesna temperatura kod djece je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubjedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod djece su infekcije.

“Šta da radim sa djetetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

Šta je normalna, a šta visoka temperatura kod djece?

Normalna tjelesna temperatura, mjerena ispod miške (aksilarno) je do 37oC. Kada se mjeri “u guzi” (rektalno), gornja granica tjelesne temperature je za pola stepena viša 37,5.

Postoji veoma lak, brz i izuzetno precizan način mjerenja temperature djeci posebnim aparatom koji se na par sekundi nježno i potpuno bezbolno stavi u uvce. Što zbog nešto više cijene, što zbog “straha od nepoznatog” kod nas ne koriste koliko bi trebalo.

Toplomijeri “za na čelo” su dobri za orijentaciju, ali nisu pretjerano precizni.

U daljem tekstu će se govoriti u vrijednostima aksilarne (mjerene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način mjerenja za većinu djece.

Kad je tjelesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se djeca sa temperaturom od 37,5 – 38 nazivaju subfebrilna.

Kada dijete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna djeca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi.

Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahtijeva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se obara.

Koji su uzroci povišene temperature kod djece?

Visoka tjelesna temperatura je skoro uvijek znak neke bolesti ili poremećaja, ali su infekcije, kao što smo već rekli, najčešći uzrok povišene temperature.

Većina virusa i bakterija po ulasku u dječji organizam, pokreću odbrambenu reakciju imunološkog sistema. Jedna od manifestacija borbe organizma sa infektivnim uzročnicima je povišena tjelesna temperatura.

Postoje i drugi (rjeđi) uzroci, nekada su bezazleni, ali ponekad i veoma opasne bolesti mogu izazvati povišenu temperaturu.

Uzroci nisu tema ovog prikaza, ljekar je zadužen da otkrije uzroke febrilnosti, a roditelji treba da znaju kako da postupaju sa djetetom koje ima povišenu temperaturu.

Visoka temperatura kod djece -Kada se mora odmah kod pedijatra?

Ako znate kako, djetetu se može pomoći u kućnim uslovima – potrebno je “oboriti” temperaturu, pa onda potražiti uzrok visoke temperature.

Ipak, postoje situacije koje traže brzu intervenciju ljekara:

1. Febrilne konvulzije – fras kod djece

Kada se jave febrilne konvulzije – fras, a roditelji nemaju adekvatne lijekove i prvi put se dešava. Fras izgleda veoma dramatično, ali kod većine djece ima dobru prognozu, pod uslovom da se sve obavi kako treba.

Dijete je bez svijesti, obično ukočenog (fiksiranog) pogleda, zgrčeno je ili se naizmenično trese i opušta (konvulzije), a nerijetko se može vidjeti i pjena na ustima.

Tada treba što prije odvesti dijete ljekaru ili pozvati hitnu pomoć.

Dijete transportovati na strani, NE TREBA izvlačiti jezik, a valja znati da fras kod ogromne većine djece NE OSTAVLJA posljedice ako ne traje duže od 20 minuta.

Ovo je čitava vječnost, a većina djece spontano prestane da se trese prije isteka ovog perioda. Po dolasku kod pedijatra sve će brzo biti sređeno.

Obučeni roditelji znaju šta da se radi, a to i nije naročito komplikovano:

  1. Dijete staviti na bok
  2. Uzeti Diazepam mikroklizmu (tubicu) i uvući je u guzu i istisnuti sav sadržaj
  3. Izvući tubicu bez otpuštanja, dakle STISNUTIH prstiju da se ne bi lijek usisao u tubu
  4. Po vađenju tubice stisnuti guzu par minuta da lijek ne iscuri napolje
  5. Konvulzije (fras) brzo prestaju, ali se potom mora nastaviti obaranje visoke temperature

2. Ako je dijete pospano, bezvoljno i plače

Ako je dijete pri svijesti, ali je izrazito pospano, totalno bezvoljno, stalno leži, a povremeno ječi ili plače. Ovo dijete pored temperature ima sigurno još neki problem koji ide uz temperaturu.

Zato je idealno staviti jedan čepić (supozitoriju) za obaranje temperature u guzu i odmah kod ljekara.

Tada se obično urade osnovna laboratorijska ispitivanja (krvna slika, pregled mokraće…) u cilju brzog utvrđivanja uzroka povišene tjelesne temperature i adekvatnog liječenja.

Ne treba očajavati, jer i sasvim obične stvari mogu biti uzrok ovakvom stanju, kao na primjer gubitak veće količine tečnosti iz organizma djeteta.

3. Ako dijete neće da popije lijek za spuštanje temperature

Ako je djetetu nemoguće dati lijek za temperaturu, ili ako nemamo lijekove pri sebi (što ne bi smjelo da se desi – sve može da se nema, ali lijekovi za obaranje temperature moraju biti na raspolaganju) dijete mora kod pedijatra.

Visoka temperatura kod djece: Savjeti pedijatra kako pomoći djetetu

Visoka temperatura kod djece – Šta roditelji mogu sami da urade?

Temperatura do 38oC (mjereno “pod miškom”) kod najvećeg broja ne zahtijeva obaranje. Ako je temperatura preko 38oC  ne treba paničiti već pribrano preduzeti sljedeće jednostavne mjere.

Cilj navedenih postupaka nije potpuna normalizacija tjelesne temperature, već njeno spuštanje u bezbjedne vrijednosti – ispod 38oC.

Dok tražite lijek za obaranje temperature rashladite dijete!

Iako postoji dobar izbor lijekova za obaranje temperature (antipiretici), ne treba zaboraviti na hlađenje kao brz, lak i logičan pomoćni način snižavanja tjelesne temperature.

Naravno rashlađivanje NIJE zamjena za antipiretike već korisno dopunsko sredstvo u obaranju visoke temperature.

Kada ste u kući ili stanu raskomotite dijete. Nemojte ga pokrivati. Veliki broj roditelja, a skoro sve brižne bake se plaše da otkriju dijete, “da se ne prehladi”.

Ovo je velika zabluda, ali i opasnost po dijete.

Pretopljavanje djeteta dodatno povećava temperaturu i rizik od komplikacija (prije svega frasa).

Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene tjelesne temperature dok čekamo da lijek (antipiretik) ispolji željeni efekat (petnaestak minuta, a nekada je potrebno i duže čekati).

Kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5oC najbolje “oružje za brzo dejstvo” je tuširanje djece mlakom vodom.

Treba izbjegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dijete koje “gori”.

Umjesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dijete” koje sjedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dijete ostavi da se osuši bez pokrivanja.

Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lijekova koji imaju definisane dozne intervale.

Alkoholne frikcije su praktično napuštene, ali ima ljekara koji ih i dalje “prepisuju” djeci sa izuzetno visokom temperaturom. Pokazalo se da je mlaka voda jednako efikasna kao i alkohol, ali daleko manje neprijatna za dijete.

Pravilno rashlađivanje djeteta je neophodno, efikasno, ali kratkotrajno. Zato je  neophodno primijeniti lijekove za snižavanje temperature!

Antipiretici – lijekovi sa kojima se skida temperatura kod djece. Šta koristiti i kako dati lijek djetetu:

Lijekovi su stub borbe sa visokom temeperaturom. Njih treba davati kada je tjelesna temperatura iznad 38oC.

Na našem farmaceutskom tržištu postoje nekoliko preparata koji su prikladni za obaranje visoke tjelesne temperature kod djece, a najčešće se koriste: paracetamol i ibuprofen.

Salicilate NE DAVATI djeci za skidanje temperature!

Salicilati kod djece mogu dovesti do teških komplikacija, naročito kada dijete ima infekcije uzrokovane određenim tipovima virusa, tako da se decenijama ne koriste za snižavanje povišene tjelesne temperature.

Ove komplikacije su, ruku na srce, veoma rijetke, ali izuzetno opasne.

Paracetamol i ibuprofen ne izazivaju takve opasne reakcije, a imaju sličnu efikasnost kao i salicilati. Oba lijeka imaju približnu efikasnost, ali je reakcija na lijek individualna.

Ako dijete ne reaguje na paracetamol treba probati sa ibuprofenom, i obrnuto.

Ne treba davati oba lijeka istovremeno (osim u rijetkim izuzecima).

Postoje dobro definisane preporuke za kombinovanje paracetamola i ibuprofena, ali to treba raditi samo po upustvu pedijatra.

Antipiretici se najčešće daju kao sirupi – oralno ili kao čepići u guzu – rektalno.

Prirodnije je da se lijek da kašičicom, ali ako dijete povraća ili odbija lijek na usta mogu se primijeniti čepići (supozitorije).

Čepiće ne treba davati kada dijete ima proliv jer tada se lijek ne može resporbovati sa sluznice rektuma, ali se može pogoršati proliv izazivanjem nepoželjnih pokreta debeleog crijeva.

Visoka temperatura kod djece: Savjeti pedijatra kako pomoći djetetu

Antipiretici se dakle daju po potrebi, kada je temperatura preko 38oC, ali se mora poštovati doza lijeka i učestalost davanja.

Precizno doziranje određuje ljekar, ali pomenuti preparati su prilično bezbjedni, a roditelji mogu pročitati uputstvo za doziranje lijeka, tako da se dijete ne može “predozirati”.

Ove lijekove ne treba davati ako dijete nema povišenu temperaturu!

Besmisleno je davanje antipiretika “unaprijed” da bi se spriječio porast temperature.

Paracetamol i ibuprofen se obično daju do četiri puta dnevno (maksimalno šest puta – na četiri sata), a pojedinačna doza je oko 10 mg lijeka po kilogramu tjelesne mase djeteta.

Ne treba biti matematičar da se izračuna da dijete od 10 kg može bez opasnosti dobiti četiri puta dnevno po jednu kafenu kašičicu paracetamola ili ibuprofena.

Kao što smo već naglasili, najbolje je da se doze preciziraju sa pedijatrom koji liječi dijete – tada se ne može pogriješiti.

Kod primene čepića, dijete staviti potrbuške, nježno staviti čepić u guzu, potom rukom stisnutu guzu u trajanju od par minuta da rastopljeni čepić ne iscuri napolje.

Paracetamol se može nabaviti u obliku supozitorija, za razliku od ibuprofena. Doze su iste, a efekat lijeka nastaje nešto brže nego kod oralnih preparata.

Svi antipiretici obično traže 15-30 minuta (nekad i duže) za početak dejstva.

Zato treba biti strpljiv, a ako temperatura i dalje raste ponoviti tuširanje mlakom vodom.

U prvim danima infekcije nije realno očekivati da lijek vrati temperaturu na normalne vrijednosti. Doktori su veoma zadovoljni da ona bude ispod 38oC, pa i mama treba da zna da sve dok je infekcija u burnoj fazi, nema čudotvornog lijeka za potpunu normalizaciju tjelesne temperature.

Unos tečnosti u slučaju visoke tempreature kod djece

Unos tečnosti je izuzetno važan za dijete sa povišenom temperaturom – dijete koje “gori” mora da pije!

 Kada smo bolesni obično nemamo apetita, tako je i kod djece. Zato, ako dijete samo ne traži, ne tjerajte ga da jede kada ima povišenu temperaturu.

Međutim, dijete mora da pije, čak i ako nije raspoloženo za unos tečnosti.

U periodima visoke temperature dijete gubi veće količine tjelesne tečnosti znojenjem, isparavanjem, ali i ubrzanim disanjem (koje često prati visoku temperaturu čak i kada nema bolesti pluća).

Povećanje tjelesne temperature ubrzava potrošnju energije u organizmu, a to takođe povećava potrošnju tjelesne vode. Zato je od izuzetnog značaja djetetu davati tečnost. To praktično znači da dijete često treba nuditi da pije (naravno kada je budno).

  • Koji je napitak najbolji za dijete koje ima povišenu temperaturu?

Najbolje je da dijete pije vodu!

U akutnoj fazi infekcije su nepoželjni kiseli sokovi, ali i vrući napici koji mogu oštetiti sluzokožu želuca.

  • Može li dijete da pije hladnu vodu ako ima visoku temperaturu?

Može!

Ne govorimo o ledenoj (skoro zaleđenoj) vodi, već o normalno ohlađenoj vodi iz frižidera (ne iz zamrzivača).

Hladna voda je poželjan napitak (naročito kod starije djece) jer brže prolazi kroz želudac do crijeva odakle stiže u cirkulaciju, ali će prijati da malo rashladi dijete “iznutra”.

  • Može li dijete sa visokom temperaturom da se “prepije” vode?

Ne može!

Žeđ se javlja onda kada mu treba voda, a prestaje kada dijete popije koliko mu treba.

Zdravo dijete višak vode izbaci preko bubrega, koji su glavni regulator protoka tečnosti u organizmu, pa znaju izbacuju višak tečnosti iz organizma.

Dijete koje “gori” ima veće potrebe za tečnošću, tako da ako traži da pije –  nemojte mu ograničavati! Problem nastaje kada dijete neće da pije, a voda mu je neophodna.

  • Šta da se radi ako dijete povraća?

Djeca koja povraćaju treba striktno da poštuju pravilo “često po malo”, svakih 5-10 minuta po 1-2 kafene kašičice tečnosti.

Tada je najbolje koristiti sredstva za oralnu rehidraciju koja se rastvaraju u vodi.

Kada se koristi flaširana voda, ne treba je prokuvavati prije rastvaranja ovih preparata.

Pojenje djeteta, naročito u prvim godinama života često zahtjeva veliko strpljenje i požrtvovanost. Treba u tome istrajati jer je jedina preostala mogućnost davanje tečnosti kroz venu (intravneska rehidracija) koja se obično sprovodi u bolnici.

Naravno, ako i pored svih preduzetih mjera dijete ne može da pije javite se ljekaru koji će odlučiti o daljem tretmanu. Bolje i ranije nego da se zakasni i da dijete prekomijerno dehidrira.

Ass.dr Goran Vukomanović, pedijatar

mojpedijatar.co.rs

Prof. dr Nestorović o respiratornim infekcijama: Roditelji, mazite svoju djecu, to je fantastično za imunitet!

Prehlada kod djece – savjeti i objašnjenja

Visoka temperatura, kašalj, kažu nije grip

Prehlada i gripa kod beba: Kako SPRIJEČITI respiratorne infekcije