Siguran položaj za spavanje beba – Preporuka ljekara za bezbjedan san

Siguran položaj za spavanje beba - Preporuka ljekara za bezbjedan san
Photo: Flickr

Koji je siguran položaj za spavanje beba? Kako spriječiti SIDS (Sindrom iznenadne smrti dojenčeta) i šta sve pedijatri preporučuju kada je u pitanju bezbjedan i zdrav san odojčadi, pročitajte u nastavku:

Uzimajući u obzir alarmantne podatke o broju slučajeva iznenadne smrti odojčeta u postelji, postavlja se pitanje koji je siguran položaj za spavanje beba, odnosno da li bebu staviti da spava u položaju na leđima ili potrbuške?

Češće postavljanje bebe u položaj na leđima doveo je do značajnog smanjenja učestalosti ovog događaja, poređenjem podataka između 2000. i 2010. godine.

Međutim, ono što zabrinjava, je dvostruki porast slučajeva zadesnog ugušenja bebe tokom spavanja 2010. godine, u odnosu na 2000. godinu.

Smatra se da je razlog za to upotreba tzv. “meke i nebezbjedne” posteljine.

To se prije svega odnosi na ćebad, jorgane i jastuke kojima se beba često podboči ili se njima krevetac sa unutrašnje strane obloži, zatim mekane plišane igračke u krevetiću i nezategnuti čaršavi.

Iako postoje preporuke za izbjegavanje takve posteljine, razlog za njihovo i dalje masovno korišćenje je uglavnom mišljenje roditelja da je bebi tako udobnije, toplije i komfornije.

Takođe, značajan potencijalni uzrok ugušenja bebe u krevecu je i položaj bebe na boku tokom spavanja i spavanje u krevetu sa roditeljima.

Mediji, magazini za roditelje i časopisi, snose veliku “krivicu” i odgovornost za ovu pojavu, s obzirom na to da se u njima često mogu vidjeti fotografije beba ušuškanih u meku posteljinu pri spavanju, u neodgovarajućem i nebezbjednom položaju, čime se kod roditelja stvara mišljenje da je to prihvatljivo, ispravno, a vjerovatno i poželjno.

Zbog toga je neophodno, radi bezbijednosti bebe, pridržavati se dolenavedenih savjeta u cilju prevencije iznenadne zadesne smrti odojčeta pri spavanju.

Kako spriječiti SIDS (Sindrom iznenadne dojenačke smrti)

  • Koristiti tzv. “sleep bagove” odnosno vreće za spavanje za bebe, koje su relativno krute prije svega u gornjem dijelu, te onemogućavaju bebi veće manevrisanje tokom sna i nastanak opstrukcije nosa i usta.
  • Bebu staviti na tvrd dušek, sa minimalnom mogućnošću ugibanja, a čaršav ispod bebe dobro zategnuti.
  • Ukloniti sve potencijalne “opasnosti” iz bebinog krevetića (meke jastuke, ćebad, jorgane, plišane igračke), kako one kojima se beba pokriva, tako i one na kojima leži.

Siguran položaj za spavanje beba – ABC pravilo

Zvanična preporuka “American Academy of Pediatrics” glasi: “Staviti bebu da spava u položaj na leđima, na čvrstu podlogu u krevetac ili kolijevku koja zadovoljava važeće standarde bezbijednosti”.

Anglosaksonski postoji jasno tzv. “ABC” pravilo:

A – “Alone” (sam, a NE sa roditeljima, igračkama, jastucima)

B – “On my Back” (na leđima, a NE na trbuhu ili na boku)

C – “In my Crib” (u kolijevci, a NE u roditeljskom krevetu, kauču, fotelji)

Autori:

Dr Milica Radusinović
Prof. dr Vojislav Perišić FRCPch (UK)
UK  Tiršova

Kako da obučete bebu za spavanje?

Beba neće da spava? Sedmodnevni plan za rutinu spavanja kod beba

Problemi sa spavanjem i snovima kod male djece i beba