Dvostruka sreća: Ovi faktori povećavaju mogućnost da dobijete blizance

Šansa da prirodnim putem dobijete blizance povećava se sa godinama • Kada već imate blizance u porodici, gledano s majčine strane, šanse za blizanačku trudnoću su daleko veće

Ako planirate trudnoću i oduvijek vam je želja da imate blizance, dobro je znati da postoje neki faktori koji utiču na vjerovatnost višeplodne trudnoće. Vrijeme je da zavirite u porodično stablo i pripazite na prehranu jer sve to utiče na mogućnost blizanačke trudnoće, piše Index.hr.

Godine

Šansa da ostvarite blizanačku trudnoću prirodnim putem se povećava sa godinama, tvrde stručnjaci, a prenosi motherandbaby.co.uk. Žene starije od 30 godina proizvode više folikulostimulirajućih hormona od mlađih žena, a žene koje imaju dodatni folikulostimulirajući hormon mogu otpustiti više od jednog jajašceta u jednom ciklusu.

“Način na koji vaši jajnici funkcionišu se mijenja sa godinama. Normalno je da vam tijelo paniči kako se bliži kraju svog plodnog života pa počinje otpuštati i više od jednog jajašca”, kaže stručnjakinja za neplodnost dr Emma Cannon.

Porijeklo

Statistika pokazuje da je šansa za višeplodnom trudnoćom za osobu iz Evrope 1/60, a za Azijate šansa je daleko manja. S druge strane, u Nigeriji blizanci su jako česti, čak jedna na 20 trudnoća je višeplodna, piše motherandbaby.co.uk.

“Nema dokazanih teorija koje bi potvrdile zašto se u Nigeriji rađa toliko blizanaca, možda ima veze s klimom ili prehranom”, kaže ginekolog dr David Davies.

Porodična istorija 

Kada već imate blizance u porodici, gledano s majčine strane, šanse za blizanačku trudnoću su daleko veće.

“Gleda se majčina porodica jer je majka ta koja proizvodi jajašce. Ako je na primjer vaša mama jedna od blizanki vi imate više šanse da rodite blizance”, kaže dr Davies.

Način života

Žene koje jedu nemasnu hranu, posebno vegani i vegetarijanci, imaju manju šansu za višeplodnom trudnoćom, a veće šanse za blizance imaju žene koje su višeg indeksa tjelesne mase, piše verywellfamily.com.

“To se događa zbog suptilnih hormonalnih promjena. Također, ako ste ostali trudni dok ste pili kontracepcijske pilule ili malo nakon njih, imate veće šanse da nosite blizance. To se događa zbog toga što se tijelo navikava na novonastalu situaciju i prolazi kroz hormonalne promjene tokom kojih može doći do otpuštanja više jajašaca”, kaže dr Davies.

Broj djece

Što više djece imate, šanse su veće da ćete jednom dobiti i blizance. Ako ste već rodili dvojajčane blizance, imate gotovo četiri puta veće šanse da se blizanačka trudnoća ponovi.

“Ako ste u prošlosti uvijek lako ostajali trudni, šanse su veće da ćete jednom ostati trudni i s blizancima”, dodaje dr Davies.

Umjetna oplodnja

S obzirom na to da se tokom umjetne oplodnje u tijelo trudnice vraća više od jednog embriona, kako bi se povećala vjerovatnoća da dođe do trudnoće, ovim postupkom češće dolazi i do višeplodnih trudnoća.