Šta je taktilna stimulacija: Nježni dodiri koji pomažu rast i razvoj bebe (VIDEO)

Šta je taktilna stimulacija: Nježni dodiri koji pomažu rast i razvoj bebe (VIDEO)

Šta je taktilna stimulacija? Ukratko govoreći, to su nježni dodiri, masaža i maženje koji pomažu rast i razvoj bebe.

Novorođene bebe su potpuno bespomoćne i zavisne od drugih. Njihovo čulo dodira razvijeno je već po rođenju, ali ga je potrebno i dalje stimulisati kako bi bebe mogle lakše da primaju informacije o vanjskom svijetu. Šta je taktilna stimulacija i kako je izvoditi na pravilan način, pročitajte u nastavku:

Taktilna stimulacija, odnosno nježni, njegujući dodiri, koji mogu biti pretočeni u laganu masažu, pomažu zadovoljavanju bebinih potreba za fizičkim kontaktom, ljubavlju, sigurnošću, stimulacijom i kretnjom.

Masaža i maženje bebe joj omogućavaju prvi osjećaj sebe kao fizičkog bića.

Djeca koja osjećaju da su voljena, da o njima neko brine, imaju najbolju osnovu za razvoj. Roditelji kroz fizičku interakciju podstiču stvaranje zdravog emocionalnog povezivanja sa djecom. Čak i dok djeca odrastaju, njihova potreba da ostanu povezana sa roditeljima kroz dodir ostaje snažna.

Prednosti koje imaju nježni dodiri i masaža bebe

Njegujući dodiri i masaža stimulišu rad hormona koji podstiču rast, poboljšavaju rad imunog, respiratornog i limfnog sistema, pomažu regulaciji varenja, cirkulacije, tjelesne temperature i brzine otkucaja srca, te uspostavljaju pravilne obrasce sna i budnosti.

Bebe koje su mažene brže dobijaju na tjelesnoj težini, bolje jedu, manje plaču, mirnije su i imaju napredniji intelektualni i motorni razvoj.

U društvima koja podstiču fizičku privrženost, maženje, držanje ili nošenje beba, zabilježena je niska stopa fizičkog nasilja u odrasloj dobi.

Kako se izvodi taktilna stimulacija 

Kontakt kože na kožu je naročito efikasan, a u najvećoj mjeri ostvaruje se prilikom dojenja.

Takođe, masažom možete ublažiti grčeve i oraspoložiti bebu, možete je masirati nakon kupanja, a možete joj pomoći da se opusti tako što ćete je razmotati i pružiti joj mogućnost da se raskomoćena razigra.

U nastavku pogledajte jedan od video-vodiča za masažu bebe, koji su dostupni na youtubeu:

Nošenje bebe zadovoljava njenu potrebu za fizičkim kontaktom, udobnošću, sigurnošću, stimulacijom i kretnjom, a sve to potiče neurološki razvoj.

Izbjegavajte prekomjernu upotrebu predmeta namijenjenih za samostalno držanje djeteta, kao što su nosiljke, ljuljaške i kolica.

Taktilna stimulacija i starije dijete

Uobičajeni zagrljaji, maženja i masaže zadovoljavaju potrebe starije djece za dodirom, kao i fizičke igre poput rvanja i škakiljanja, u kojima treba da budete umjereni i da pratite reakcije djeteta.

Koristite zaigranost i igre kako biste podstakli fizičku, a samim tim i emocionalnu bliskost. Ako je vaše dijete previše veliko da biste ga nosili, osigurajte bliskost tako što ćete ga držati u krilu i maziti.

E.B/Mamaklik.com

Masaža bebe – savjeti fizijatra:

Masaža beba: Zašto je dobra i kako je izvoditi

Bolovi rasta kod djece