Zabrinuta, depresivna, euforična: Kroz koje emotivne faze prolaze trudnice

Trudnici se susreću sa brojnim, često neobičnim stanjima i osjećanjima.

Izdvajamo najčešće emotivne promjene koje se dešavaju u trudnoći i savjete kako da se nosite sa njima.

Kada je riječ o raznim životnim ulogama žene, uloga majke preuzima primat. Zahvaljujući tome, mnoge trudnice ponovo postaju bliske sa svojim majkama. Bolje ih razumiju, jer počinju da razmišljaju o sebi kao o majci.

Naravno, nisu sve promjene koje se dešavaju u ovom periodu pozitivne, “ružičaste”. Veliki broj trudnica će početi da osjeća strahove u vezi sa bebom i njenim zdravstvenim stanjem, potom strahove u vezi sa odgovornošću koja ih očekuje, ali i zbog promjena u životu sa partnerom.

Osim toga, javiće se i neke sasvim neobične, “čudne” želje, koje će ponekad za buduću mamu da budu prioritetne. Kako teče trudnoća, tako će da se mijenja i ponašanje trudnice: nekada će biti euforična, nekada depresivna, ponekad zabrinuta…

Prva tri mjeseca trudnoće

Neobične želje

Trudničke želje nekada mogu da budu potpuno neobične. Zato se odmah posumnja na trudnoću kada, na primjer, žena u toku zime poželi jagode, ili kisele krastavce u pola noći. To su promjene ukusa koje donosi drugo stanje.

Kod žena koje imaju problema sa mučninom i povraćanjem, javlja se odbojnost prema hrani, jer im i sama pomisao na neku namirnicu (čak i ako im je ranije bila omiljena) pojačava nelagodnost.

Takve promjene kod pojedinih trudnica mogu da utiču i na psihičku stabilnost. Ali, situacija će znatno da se popravi ulaskom u drugo tromesječje trudnoće.


Pročitajte: Jutarnje mučnine u trudnoći: Evo kako da ih ublažite!


Lijepo i manje lijepo

Većina trudnica često ima podvojen odnos prema sopstvenoj trudnoći. Sa jedne strane, buduće mame osjećaju da je novi život koji je stvoren u njihovom tijelu čudesno iskustvo, a sa druge se javlja zabrinutost zbog nove organizacije života, finansijske situacije, odnosa sa partnerom i prijateljima, itd. Zbog takvih emocija, žene osjećaju strah, a često i krivicu. No, to je normalan tok prilagođavanja na trudnoću.

Od trećeg do šestog mjeseca trudnoće

Malo stabilnosti

Ovo je najljepši period trudnoće, kada konačno prestaju mučnine i mnoge druge tegobe. Žena se polako privikava na novo stanje i ulogu koja je očekuje.

U ovom periodu ćete prvi put da osjetite bebine pokrete, što će pozitivno da utiče na vaše raspoloženje. Jer, postajete svjesni da nosite pravo živo biće, a ne imaginarni fetus, koji vam izgleda čudno čak i na fotografijama.

Vaš stomak se polako povećava, ali još nije dostigao veličinu koja će vam otežavati kretanje i činiti vas preteškom i tromom. Uživajte što više možete u ovom periodu trudnoće, jer će vam biti potrebna snaga za ono što vas dalje očekuje.

Od šestog mjeseca do kraja trudnoće

Strah od porođaja

Posljednji mjeseci trudnoće nekim ženama ponovo donose emocionalnu nestabilnost. Mogu da se jave umor i razdražljivost. Miješaju se neizvijesnost i briga zbog porođaja. Posljednji dani čekanja na porođaj će za neke žene da prođe mirno, dok će druge iznenada da dobiju neodoljivu potrebu za “velikim” spremanjem stana. No, uskoro će doći dan kada će se sve riješiti, a nakon toga – uživajte u materinstvu!


Pročitajte: Uvrnuti trudnički snovi