Značaj primjene vitamina K1 i D3 kod novorođenčadi

Vitamin K1 je liposolubilni vitamin koji kod novorođenčadi sprječava poremećaje koagulacije i njihove moguće teške komplikacije.

U humanom mlijeku ovaj vitamin se nalazi u niskim koncentracijama, svega 0,1-0,2 mcg/100 ml, čime se ne zadovoljavaju njegove dnevne potrebe, koje se u idućih 6 mjeseci bebinog razvoja povećavaju.

Dojenčad na prirodnoj ishrani su u posebnom riziku od hemoragijske bolesti koja se može ispoljiti u klasičnoj ili kasnoj formi, upravo zbog niske koncentracije ovog vitamin u majčinom mlijeku.

U porodilištima širom RS i Federacije BiH provodi se rutinska profilaksa hemoragijske bolesti novorođenčeta sa i.m injekcijom vitamina K1 u dozi od 1 mg  za terminsku ili 0,5 mg za prijevremeno rođene bebe.

Ipak, ova profilaksa ne isključuje pojavu kasne hemoragijske bolesti novorođenčeta te se preporučuje produžena  oralna profilaksa do kraja 3 mj. bebinog života.

Ove smjernice usvojene su od strane Udruženja pedijatara Federacije BiH I RS i podrazumijevaju :

  1. Profilaksa intramuskularno injekcijom vitamina K1, odmah po rođenju, u porodilištu.
  2. Produžena profilaksa od 2. pa do kraja 12. sedmice života – peroralni unos 25 mcg vit.K1 dnevno samo za dojenčad na humanom mlijeku (dok mliječne formule obezbjeđuju dnevne doze ovog vitamina).

Navedeni pristup se posebno preporučuje za prijevremeno rođene bebe, dojenčad nakon teške i /ili produžene neonatalne žutice indirektnog tipa, kao i u slučaju antibiotske ili antiepileptičke terapije bebe ili majke.

Vitamin D3 neophodan je za normalan rast i razvoj kostiju i zuba, kao i mineralizaciju te zajedno sa paratiroidnim hormonom doprinosi normalnoj apsorpciji, poboljšava iskorištavanje Ca i P iz digestivnog trakta.

Sintetiše se u koži, te pod uticajem sunčeve svjetlosti prelazi iz neaktivnog oblika D u aktivni vitamin D3.

Nedostatak ovog vitamina dovodi do demineralizacije kostiju, krhkih i lomljivih kostiju , odnosno rahitisa. Preventivno se primijenjuje od druge sedmice bebinog rođenja.

Drage trudnice i porodilje pozivamo vas u ponedjeljak 4. februara u 18h na veoma korisnu i besplatnu radionicu “Značaj vitamina K1 i D3 kod beba” koju će voditi dr Veroslava Milošević, spec. pedijatrije i nenatologije na UKC BL.

Dr Milošević govoriće o profilaksi hemoragijske bolesti novorođenčeta, rahitisu, ali i zdravom razvoju kostiju i zuba gdje ovi vitamini imaju važnu ulogu.

Ukoliko želite čuti preporuke od strane Udruženja pedijatara Federacije BiH i Republike Srpske o ovoj važnoj temi, molimo vas da se PRIJAVITE na radionicu putem tel.065915979 ili u inbox Radosnice.