KULTURICA 2019 – Mjesec besplatnog pozorišta za djecu u Banjaluci

“Vitez iz Vilsonove” je prva od dvije besplatne predstave, koje će biti odigrane u okviru Mjeseca pozorišta za djecu “Kulturica 2019” u Banjaluci!

Predstava za djecu “Vitez iz Vilsonove” biće izvedena u utorak 17. septembra u banjalučkom Gradskom pozorištu Jazavac, sa početkom u 18 časova. Druga predstava “Put po svijetu na trotinetu” najavljena je za utorak 24. septembar, na istom mjestu i u istom terminu. Uvertira u obe predstave biće mala likovna kolonija pod umjetničkom palicom slikara Renata Rakića, koja mališane očekuje već od 17 časova.

Kako bi sva djeca dobila priliku da uživaju u besplatnim predstavama i pratećim zabavnim sadržajima, “Kulturica 2019” otvara vrata predškolcima i osnovcima iz uže gradske zone, ali i djeci iz prigradskih naselja i iz osjetljivih grupa, istaknuto je u saopštenju organizatora ovog projekta UG “Centar za mame”.

“Ideja vodilja projekta ‘Kulturica 2019’ je da se djeci Banjaluke i okoline približe pozorišna umjetnost, navika i kultura odlaska u pozorište. Kulturni sadržaji treba da budu dostupni svoj djeci, kao sastavni dio odrastanja i obrazovanja, bez obzira na eventualne socio-ekonomske razlike”, naglašavaju organizatori. “Centar za mame ovim projektom želi uticati na podizanje svijesti javnosti o pozorišnoj umjetnosti i pravilima lijepog ponašanja u kulturnim ustanovama.”

Planirano je da mališani u dodir sa kulturnom dođu kroz igru, zabavu, izradu dječjeg umjetničkog djela, interaktivno druženje i poklone. Stoga je revijalni dio, kao uvertira u obe predstave, osmišljen kao mala likovna kolonija koju vodi poznati banjalučki umjetnik Renato Rakić.

“Cilj likovne radionice je podsticanje dječjeg stvaralaštva, drugarstva i kreiranje umjetničkog djela – ‘Krug sreće’. Djeca će prije svake predstave oslikati svojim ručicama dio kruga, dok se krug ne kompletira. “Krug sreće” biće prenesen u digitalni oblik, a kada mu se dodaju kratki savjeti o ponašanju u kulturnim ustanovama, dobićemo sjajnu edukativnu kampanju za reklamne plakate, svijetleće panoe i društvene mreže”, objašnjavaju organizatori “Kulturice”. “Ova kampanja će od svakog djeteta napraviti malog junaka i umjetnika, te probuditi osjećaj drugarstva, složnosti i empatije.”

Još jednom podsjećamo da će obe predstave biti potpuno BESPLATNE; Početak izvođenja je isti – u 18 časova, a likovna radionica će oba dana biti upriličena u 17 časova. 

Više informacija o samom događaju i projektu Mjesec pozorišta za djecu “Kulturica 2019” možete dobiti na ovom LINKU.