Mali vodič: Izbor nosiljke za bebu

Marama, sling, ili klasična kengur nosiljka, ergonomska nosiljka, ili mei tai – izbor u trgovinama opreme za bebe je velik, a kako bismo vam pomogli u odabiru, donosimo vam pregled svih vrsta nosiljki sa objašnjenima po čemu je svaka od njih posebna.

Prije svega, nošenjem nećete razmaziti dijete!

Nošenje beba iznimno je važno za psihološki i motorički razvoj. Noseći svoje dijete, pomažete mu da osjeti pripadanje, sigurnost, konstantnu podršku i ljubav.

Više nije potrebno naglašavati kako ona stara legenda da će se “nošenjem dijete razmaziti” ima jednako smisla kao priče o babi Jagi i drugim čudovištima.

Nošenjem možete samo pridonijeti djetetovom razvoju, a uz to je jednako važno osigurati dobru podršku samom sebi, i to oslobađajući teret s ruku i prenoseći ga na dobro i kvalitetno pomagalo zvano nosiljka.

Kada birate nosiljku, dobro proučite što vam koji model nudi i odaberite onu koja najviše odgovara vašoj i bebinoj konstituciji, svakodnevici i potrebama. Najvažnije je da vam je udobna i da uživate noseći svoju bebu u njoj.

1. Sling marama

Sling nosiljka je zapravo kratka marama s dva aluminijumska prstena kojima “vežete” i podešavate nosiljku prema položaju nošenja koji želite.

Ova nosiljka podržava nošenje od samog rođenja pa do djetetovih 20 kilograma, brzo se namješta i idealan je saputnik u svim situacijama kada bebu trebate brzo staviti u nosiljku, podojiti ili uspavati, gdje god se u tom trenutku nalazili.

Težina se raspoređuje dijagonalno po tijelu nositelja. Prednost sling nosiljke je upravo u rasponu položaja, njih više od 10 različitih, u skladu sa dobi i motoričkim razvojem bebe.

Neki od položaja su kolijevka, prsa o prsa, bok, buddha i tako dalje. Sling spada među meke nosiljke, te ga namještate točno prema bebinoj i svojoj građi.


2. Ergonomska nosiljka

Ergonomske nosiljke Ergo Baby kompaktne su nosiljke sa kopčama. Iako mnoge nosiljke koje imaju kopče zahtijevaju od vas da dobro pročitate uputstva za postavljanje, a onda se s njima možete osjećati kao kiborg, kod ove nosiljke to nije slučaj.

Važno je napomenuti da ergonomske nosiljke po pravilu podržavaju nošenje od rođenja pa do djetetovih 20 kilograma, no nosite li novorođenče, potreban vam je dodatak koji će osigurati kvalitetan položaj. Bebu možete nositi sprijeda, straga i bočno, i svaki od tih položaja osigurat će ergonomski ispravan položaj i za dijete i roditelje.

3. Mei tai

Mei tai je takođe kompaktna nosiljka, no umjesto kopči ima trake koje vežete na različite načine, ovisno o vašoj konstituciji i bebinoj dobi, odnosno motoričkom razvoju.

Ovo je zapravo kombinacija kompaktne nosiljke i marame za nošenje, pa je njena udobnost zagarantovana od samog početka nošenja.

Ukoliko ste početnik u roditeljstvu i nošenju, preporučuje se da vaša beba ima dobru kontrolu vratnih mišića prije nego je počnete nositi u mei tai nosiljci, koju onda možete koristiti sve do mlađe vrtićke dobi, odnosno, treće ili četvrte godine djeteta, u položajima prema naprijed, na leđima i boku.

Dizajn mei tai nosiljke osigurava ergonomski položaj bebinih kukova o kojoj god dobi govorimo, a težina se prilikom nošenja raspoređuje preko cijelog tijela i osigurava maksimalnu udobnost.

Marama

Odaberete li klasičnu ili rastezljivu maramu, njihov koncept je u suštini jednak.

Marama je dugačak komad dijagonalno rastezljive tkanine ili posebno rađenog pletiva, većinom od pamuka, koji doseže i do 5,5 metara.

Razlog velikoj dužini ove nosiljke, je upravo ono čemu služi – da zamotate sebe i bebu na neki od različitih načina vezanja, kako bi osigurali udobnu i kompaktnu nosiljku. U marami možete nositi bebu od rođenja, i doista je jedna od nosiljki koja pruža velike mogućnosti, no morate joj posvetiti i dosta vremena, kako biste je naučili vezati na različite načine.

Kada se dovoljno posvetite učenju, vezanje marame prerasta u rutinu – kao i vezanje čvora na pertlama cipela, uzima vrijeme, ali na njega ne mislite.

Kengur nosiljka

Kengur jedna je od najpopularnijih kompaktnih nosiljki na svijetu. Postoji u nekoliko varijanti, od onih za novorođenče, do onih za veće bebe, i sve se kopčaju. Maksimalna težina nošenja djeteta je 12 kilograma, i raspoređuje se po cijelom tijelu nositelja.

Kod nošenja bebe u nosiljci najčešće se preporučuje da je okrenuta prema osobi koja ga nosi. Tako, iako je ova nosiljka oblikom prilagođena i nošenju djeteta okrenutog prema van, od vremena kada samostalno može držati glavu, takav položaj nije preporučljiv za duže nošenje ili spavanje, budući da je opterećenje mišića i nositelju i bebi znatno veće nego kod nošenja “prema sebi”.

Izvor: klokanica.24sata.hr