Bacanje djece u vazduh može uzrokovati ozbiljne povrede, upozorava ljekarka

Mnogim očevima omiljeni način igre s djecom je bacati ih u zrak. Jedna od poznatijih fotografija koja to prikazuje je ona tate blogera Simona koji je svoju kćerku bacio prilično visoko. Tada je ovaj način zabavljanja djece postao diskutabilan.

View this post on Instagram

No this is not the last moments of Delilah doing a junior sky dive from a budget turkish outfit that forgot to provide a parachute & expected me to catch her on re-entry to avoid a very complicated holiday insurance claim – it's just me invoking my father's privilege to chuck a kid in the air, simultaneously setting a new world record while making all mums everywhere feel very uneasy. Please note – no children were harmed in the making of this photo. There was alot of shrieking with laughter, @mother_of_daughters lost her lunch while looking on & spilt a mojito in the process but other than that, all was fine. Photo courtesy of @dresslikeamum #flyingwithoutwings #howhigh #ididitagain #fatherofdaughters #dadlife #instadad #FOD #holidays

A post shared by Simon, also known as FOD (@father_of_daughters) on

“Moja privilegija kao oca je baciti dijete u zrak i postaviti novi rekord dok se mame širom svijeta osjećaju nelagodno zbog toga”, napisao je u opisu fotografije i dodao: “Imajte na umu da dijete nije povrijeđeno dok je nastajala ova fotka. Bilo je puno vrištanja praćenog smijehom.”

Pjevačica Jessica Simpson takođe je objavila fotografiju supruga Erica Johnsona koji u vazduh baca njihovog 14-mjesečnog sina u bazenu.

Johnson je to prethodno radio i s njihovom dvogodišnjom kćerkom.

Gotovo svaka mama se užasava tog trenutka. Osim što im koljena klecaju od straha, osjećaju se prilično nelagodno. Jedna mama otkrila je da je njezin suprug to radio s kćerkom kad je imala godinu dana.

“Mrzila sam ga zbog toga. Srce mi je moglo iskočiti iz prsa i željela sam da stane, ali mu to nisam htjela reći da ne bi pomislio da mu ne vjerujem, a i naša kćer je to obožavala”, prisjetila se.

“Na kraju je uskočio moj tata i rekao mu da prestane. Osjećala sam kao da ubija veselje, ali stvarno se nisam osjećala dobro, iako sam čula smijeh djeteta, što znači da je u tome stvarno uživala.”

Ipak, ljekari upozoravaju kako bacanje djece u zrak definitivno nije nešto što bi roditelji trebali prakticirati.

Djeca ne mogu dovoljno kontrolisati mišiće vrata, a glave su im proporcionalno velike pa bacanje u zrak može rezultirati trzajnim ozljedama, a čak i ozljedama mozga”, upozorava dr Philippa Kaye i dodaje kako djeca oko šestog mjeseca starosti mogu dobro kontrolisati vrat, ali i dalje treba izbjegavati bacanje u vazduh.

“Kada djecu bacite u zrak, postoji rizik da ih nećete uhvatiti i ona će pasti. Rizik je veći što ih više u zrak bacate. Bacanje dvogodišnjaka čak i nekoliko centimetara u zrak je opasno”, zaključuje dr. Kaye.

Index.hr