“Ljubičasti novembar”: Humanitarno veče za prijevremeno rođene bebe

I ove godine povodom “Ljubičastog novembra” – mjeseca posvećenog prijevremeno rođenim bebama – Udruženje  “Mrvice” najavljuje niz aktivnosti kojima želi podići svijest javnosti o prijevremenom porodu.

Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u RS “Mrvice” organizovaće humanitarno veče u banjalučkom restoranu Jelena (Hotel Jelena), u četvrtak 1. novembra sa početkom u 19:00 časova, a sav prihod od ulaznica biće namijenjen kupovini medicinske opreme za banjalučku neonatologiju.

Prerano odvojene od majke i nedovoljno zrele da održavaju temperaturu tijela, prijevremeno rođene bebe trebaju posebnu medicinsku opremu, pa vas iz Udruženja “Mrvice” pozivaju da budete “podrška koja grije”:

“Ove godine želimo prikupiti sredstva za kupovinu toplog krevetića za neonataološko odjeljenje u UKC RS. Samo mame koje su prošle našu priču znaju koji je značaj ovog krevetića nakon što bebe izvade iz inkubatora. Trenutno na našoj klinici postoji samo jedan stari, dotrajali topli krevetić i zato nam je želja da ga što prije zamjenimo”, izjavila je Danka Mirjanić, predsjednica Udruženja.

Karte za humanitarno veče koštaju 20 KM, a već su u prodaji i svi koji žele da ih kupe mogu se javiti na broj telefona 065 935 409 ili putem Facebook stranice Udruženja “Mrvice”. Takođe, ulaznicu možete kupiti i 01. novembra u restoranu Jelena. U cijenu karte uključeno je jedno piće i ketering.

U planu je i izložba fotografija tek rođenih i sada već odraslih Mrvica, koja će biti upriličena 17. novembra kada se i obilježava Međunarodni dan prijevremeno rođene djece.

Najbolja “newborn” fotografkinja u BiH Lenka Keleman, provela je sedam dana da neonatološkim odjeljenjima UKC RS i fotografisala je neke od najtežih prizora koji prate prijevremeno rođene bebe u prvim danima njihovog života.

Lokacija izložbe biće naknadno objavljena, a pojedine fotografije javnost će moći da vidi i na bilbordima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Pored fotografija biće prikazan i humanitarni broj čijim pozivom će građani moći da doniraju 1 KM za kupovinu krevetića.

“Želja nam je da što više približimo javnosti priču o prijevremeno rođenim bebama jer tek tada će javnost moći shvatiti kolika pomoć im je potrebna u prvim danima života. Njihovo zdravlje i razvoj, na početku, mnogo ovise o opremi kojom neonatološka odjeljenja raspolažu i zato nam je bitno da pomognemo u kupovini medicinske opreme” izjavila je Mirjanićeva.

Ovo su prve u nizu aktivnosti koje će “Mrvice” organizovati narednog mjeseca, a uskoro će biti objavljen kompletan program za “Ljubičasti novembar”. Više informacija na FB profilu “Mrvica”: facebook.com/udruzenjeroditeljamrvice
#ZaTopliZagrljaj